Martina Ratej je na začetku sezone v odlični formi. Foto: Reuters
Martina Ratej je na začetku sezone v odlični formi. Foto: Reuters
Ratejeva v Celju prek 64 metrov

ssa in atletinje celjskega Kladivarja.

Zadovoljna je bila tudi druga slovenska rekorderka Tina Šutej (Mass), ki je v skoku s palico preskočila 4,45 m. Šutejeva je po preskočeni višini 4,45 m skakala še deset centimetrov višje, da bi preskočila letvico na višini 4,55 m, kar je tudi norma za svetovno prvenstvo avgusta v Londonu - temu je bila povsem blizu v zadnjem, tretjem poskusu.

Na 200 m je ob precejšnjem vetru v prsi (-0,1 m/s) Luka Janežič (Kladivar) tekel pod 21 sekundami (20,92) in po sobotnem slavju na 100 m slavil drugič na tem DP-ju.

To je uspelo tudi Aniti Horvat, ki je sobotnemu prvemu mestu na 400 m dodala zmago še na 200 m, kjer je tekla pod 24 sekundami in postavila osebni rekord 23,96 sekunde. Z Janežičem sta bila tudi člana zmagovitih štafet na 4 X 400 m. Dvoboj v skoku v daljino je pripadel Neji Filipič (Kronos), ki je zadnji seriji doskočila do 6,43 m in v edinem pravem skoku ugnala vodilno od prve serije naprej Majo Bedrač (Ptuj), ki je skočila 6,23 m. Jan Luxa (Mass) se je v troskoku povsem približal meji 16 m (15,97 m).

V teku na dva stadionska kroga je slavil slovenski rekorder Žan Rudolf (Mass) z zanj skromnim izidom 1:51,00, vendar je bil po prvi tekmi sezone vesel, ker po poškodbi zdaj treningi potekajo po načrtih. Še bolj je bila vesela druge zmage v dveh dnevih Maruša Mišmaš, ki je sobotnih 5.000 m na prvi pravi tekmi po 11 mesecih naslednji dan na 3.000 m nadgradila z 9:39,49. V metu kladiva se je Nejc Pleško (Olimpija) približal meji 70 m (69,66 m), disk je Tadej Hribar (Krka) zalučal 56,70 m, na 400 m ovire pa sta bila najboljša Peter Hribaršek (Velenje, 52,56) in Julija Praprotnik (Kronos, 1:00,58).

S tehnično izvedbo ni zadovoljna
Ratejeva je imela izjemen niz metov, začela je pri 64,52 m, nato pa nanizala še 63,47 in 64,48 ter končala z 41,17 m. "Daljava je super, kljub slabi tehnični izvedbi v prvemu metu sem krepko presegla 64 m. S tehnično izvedbo nasploh danes nisem zadovoljna, če bi mi uspelo, bi bil izid krepko prek 65 m. Toda to je odličen začetek poletne sezone, ki je pokazal dobre treninge v preteklosti, ki pa so bili zaradi poškodbe tri tedne prekinjeni. Zalet sem zato vadila le dvakrat pred tekmo, in ker zalet na tekmi ni bil utečen, sem dosegla odlično daljavo," je dejala Ratejeva, ki se ji je najbolj približala Bernarda Letnar (Velenje, 57,84 m). Ratejeva je bila po eni strani vesela, da ne bo nastopila na diamantni ligi v Eugenu v ZDA, predvsem zaradi dolge in naporne poti, vendar si želi, da bi ji nastop v Celju zagotovil naslednje velike mitinge.

Stadion, na katerem vadi letos po zamenjavi trenerja, je z mešanimi občutki zapuščala Ljubljančanka Šutejeva. "Danes je bila dobra tekma, bila sem na višini norme za SP, žal pa sem v zaključku skoka naredila staro napako. Namesto da bi zaključila skok v 'strehico', sem odprla ramena in sem zadnji del gibanja opravila v napačno smer ter brez potrebe podrla letvico, ki sem jo dejansko že preskočila. Imam pa že osem tekem potrjenih v prihodnjih tednih, od tega tri svetovne izzive IAAF-a. Želim čim prej skočiti normo, da se bom nato v miru pripravljala za London," je pojasnila najboljša slovenska atletinja lanskega leta.

Ratejeva v Celju prek 64 metrov