Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Foto: Reuters
Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Foto: Reuters
Sodnica Thokozile Masipa
sodnica je pred izrekom sodbe dejala, da mora biti ta uravnotežena. Foto: Reuters

Tožilstvo je za Pistoriusa zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, medtem ko se je obramba zavzemala za možnost hišnega pripora in opravljanja družbenokoristnega dela.

Sodnica Thokozile Masipa je 12. septembra odločila, da je Pistorius kriv nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle. Kot je presodila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

Hkrati je sodnica Pistoriusa zaradi malomarne uporabe orožja obsodila na tri leta pogojne zaporne kazni. Obe strani imata na voljo dva tedna za morebitno pritožbo na sodbo.

Sodnica je pred objavo sodbe dejala, da mora biti ta "uravnotežena" in da ne more biti tako stroga, kot je to zahtevalo tožilstvo, in tudi ne tako mila, kot je zahtevala obramba. Hkrati je Pistoriusu očitala, da je ravnal "zelo malomarno" in bi moral vedeti, da oseba za vrati kopalnice ni mogla nikamor pobegniti.

Obramba se je pri zahtevi, da bi Pistorius kazen odslužil v hišnem zaporu in z družbeno koristnim delom, sklicevala na njegovo invalidnost. Masipa pa je danes utemeljila, da lahko tudi invalidi odslužijo zaporno kazen.

Za pravico v Južni Afriki bi bilo poleg tega po njenih besedah slabo, če bi nastal vtis, da so bogati in slavni pred sodiščem deležni boljše obravnave kot revni.

Pistorius vztrajal pri nedolžnosti
Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, zato prijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice. Policija je po prihodu na prizorišče zločina našla truplo njegovega dekleta.

Z izrekom kazni se je končalo sedem mesecev trajajoče sojenje Pistoriusu, ki je pritegnilo pozornost javnosti tako v domovini kot po svetu.

Odvetnik družine Steenkamp je po koncu sojenja dejal, da so zadovoljni z izrečeno kaznijo, ki je po njegovih besedah pravična. "Danes je bilo zadoščeno pravici," je zatrdil.