Po obtožbah nekdanjega vodilnega protidopinškega delavca je Rusija 15 od 33 medalj v Sočiju osvojila s pomočjo državno vodenega in prikrivanega dopinškega programa. Rusi sicer so bili najuspešnejša država zadnjih zimskih olimpijskih iger, a hkrati so doživeli ponižanje v hokeju, v biatlonu pa osvojili le zlato medaljo v moški štafeti. Foto: EPA
Po obtožbah nekdanjega vodilnega protidopinškega delavca je Rusija 15 od 33 medalj v Sočiju osvojila s pomočjo državno vodenega in prikrivanega dopinškega programa. Rusi sicer so bili najuspešnejša država zadnjih zimskih olimpijskih iger, a hkrati so doživeli ponižanje v hokeju, v biatlonu pa osvojili le zlato medaljo v moški štafeti. Foto: EPA
Vladimir Putin je obsodil doping in napovedal sodelovanje Rusije. Foto: Reuters
Ruski vrh vedel za zlorabo nedovoljenih poživil
Rusko ministrstvo prikrivalo pozitivne teste športnikov
Ruski športniki pri dopingu imeli podporo države

Gre za poročilo, ki ga je športni svet težko pričakoval, preiskavo pa je vodil Richard McLaren, o prikrivanju dopinga ruskih športnikov na domačih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju in svetovnem prvenstvu v atletiki, ki je bilo leta 2013 v Moskvi. V dogajanje je bilo po poročilu Wade vpleteno tudi rusko ministrstvo za šport. Za zdaj Wada po objavi 103 strani dolgega poročila še ni sporočila morebitnih predlogov ukrepov proti ruskim športnikom, bodo pa verjetno zadnje ugotovitve krovne protidopinške organizacije spet spodbudile zahteve iz športnega sveta, da bi Rusiji prepovedali nastop na bližnjih olimpijskih igrah v Braziliji.

"Po koncu prvenstva v Moskvi je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, ker je bil v njih 'umazan' urin. Šele potem so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza Iaaf," je med drugim ugotovil preiskovalec Wade Richard McLaren. Wada je ugotovila, da je moskovski laboratorij na ta način ščitil ruske športnike, ki bi sicer padli na testih.

Po njenih ugotovitvah je bil najbolj presenetljiv popoln nadzor države nad vsem v dopinškem laboratoriju, kjer so preverjali vse vzorce ruskih športnikov in prikrivali pozitivne. Laboratorij v Moskvi je tako uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, v Sočiju pa so med igrami menjevali sporne vzorce urina. Wadina preiskava je pokazala tudi, da je imelo precejšnjo vlogo pri tem delovanju tudi rusko ministrstvo za šport, pomagali pa so tudi v tamkajšnji varnostnih in tajni službi. Pri tem zaposleni v laboratorijih niso imeli izbire, kako delovati, saj je šlo za načrtno delovanje celotnega sistema.

Bach in Craven napovedala ostre ukrepe
Na objavljeno poročilo sta se odzvala prva moža obeh največjih športnih organizacij, Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach ter Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven. Mok je napovedal, da bo poročilo natančno preučil, pri čemer bo še posebno pozornost namenil vlogi ruskega ministrstva za šport. "Ugotovitve v poročilu so šokantne in predstavljajo doslej še neviden napad na integriteto športa in olimpijskih iger. Zato Mok ne bo okleval, ko bo odločal o najstrožjih možnih ukrepih proti vpletenim," je dejal Bach. Prve odločitve bi lahko Mok sprejel že v torek, ko bo pripravil izredno konferenco. Na njej bi lahko odločali tudi o udeležbi ruskih športnikov v Riu.

Podoben je bil odziv predsednika krovne zveze za šport invalidov, ki je prav tako obsodil rusko ravnanje in napovedal ukrepe: "Šokirani smo, pa tudi neprijetno presenečeni in žalostni, ko se je izkazalo, za kako razširjeno mrežo dopinga je šlo. McLarnovo poročilo je temen dan za celoten šport. V IPC bomo preučili poročilo in ugotovili, kakšne vpliva lahko ima na šport paraolimpijcev." Dodal je, da so ob prvem pregledu poročila ugotovili, da je med "manjkajočimi" vzorci tudi 35 takšnih, ki so povezani s paraolimpijskimi športniki. Zdaj bodo skušali dobiti dodatne informacije, ali so ti vzorci povezani z nastopi ruskih športnikov na paraolimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Putin: V športu ni prostora za doping
Oglasil se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da je Moskva pripravljena sodelovati pri preiskavah. Dodal je, da v športu ni prostora za doping, saj "ogroža življenja in zdravje športnikov ter diskreditira fair play". Po Putinovih besedah bodo vsi uradniki, ki so imenovani v poročilu, začasno suspendirani, obenem pa je zaprosil Wado za več informacij.

Skesanec pobegnil v ZDA
Razlog za preiskavo Wade so bila razkritja Grigorija Rodčenkova, nekdanjega vodje ruskega kontrolnega laboratorija za dopinške teste. Rodčenkov trdi, da je po državni odredbi skupaj z rusko nacionalno protidopinško agencijo in tajno službo pomagal prikrivati pozitivne dopinške vzorce iz Sočija. Rodčenkov, ki živi v ZDA, pravi, da je bilo na igrah dopingiranih kar 15 ruskih nosilcev olimpijskih medalj.

Goljufali, a ne v svojih paradnih disciplinah?
Rusija je bila kot gostiteljica zimskih olimpijskih iger bila sicer najuspešnejša država, saj je skupno osvojila največ - 33 - medalj, od tega 13 zlatih, 11 srebrnih in 9 bronastih (pregled medalj v Sočiju 2014). A pri tem so Rusi zatajili v svojih paradnih disciplinah - v moškem hokeju na ledu so obstali v četrtfinalu, v biatlonu pa so v 11 disciplinah osvojili le 4 medalje, od tega zlato v moški štafeti.
Ugledni vodja preiskave tudi član CAS-a
Preiskavo Wade je vodil Kanadčan Richard McLaren, ki je tudi član Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani. Najprej je bil član komisije, ki je razkrivala obsežen doping v ruski atletiki, zdaj je vodil preiskavo dopinga v Sočiju, kjer naj bi si Rusi pomagali z lažnimi vzorci urina. Gre za izkušenega profesorja, ki ne išče soja žarometov, pa čeprav je že leta 2007 sodeloval pri razkrivanju obsežnega dopinškega problema v ameriškem bejzbolu.

Mutko: Gre za nadaljevanje napadov na ruski šport
Vsi pričakujejo, da se v poročilu McLaren ne bo ustavil le pri oceni dogodkov v Sočiju, ampak da bo pokazal enak odnos ruskih oblasti do dopinga tudi v drugih športih. Ruske oblasti na čelu z ministrom za šport Vitalijem Mutkom tovrstne očitke vseskozi zavračajo. "Gre za nadaljevanje neprestanih informacijskih napadov na ruski šport," je mnenje ministra Mutka.

Ruski vrh vedel za zlorabo nedovoljenih poživil
Rusko ministrstvo prikrivalo pozitivne teste športnikov
Ruski športniki pri dopingu imeli podporo države