Snežana Vukmirović bo vse posvetila pripravam na evropsko prvenstvo avgusta v Zürichu. Foto: EPA
Snežana Vukmirović bo vse posvetila pripravam na evropsko prvenstvo avgusta v Zürichu. Foto: EPA
Usain Bolt
Usain Bolt se bo Diamantni ligi priključil šele v Parizu. Foto: EPA

Vukmirovićeva kljub izpolnjeni normi ni nastopila na marčevskem dvoranskem SP-ju v Sopotu, ker je zaradi angine predčasno končala zimsko sezono. Nova bolezen, potem pa še težave s stegensko mišico, so zaznamovale tudi začetek priprav na poletno sezono, v kateri si želi visoko zlasti na evropskem prvenstvu avgusta v Zürichu. Zaradi vseh težav gotovo ne bo v formi, ki si jo želi, že na prvih tekmah sezone.

V okviru Diamantne lige bo TV Slovenija prenašala mitinge iz Osla (11. 6.), Lozane (3. 7.), Monaka (19. 7.), Züricha (28. 8.) in Bruslja (5. 9.).

Tudi Ratejeva je bila pozimi poškodovana. Pred evropskim zimskim pokalom v metih 15. marca na Portugalskem, kjer je bila na koncu bronasta, si je poškodovala desno nogo. Tudi njen glavni cilj sezone je EP, kjer si želi, da bi v finalu vrgla okrog 65 m.

Bolt bo prvič nastopil šele julija
V Katarju bo nastopilo deset olimpijskih zmagovalcev, manjkala pa bosta jamajška zvezdnika Usain Bolt, ki bo prvič v ligi tekmoval 5. julija v Parizu, ter Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki se bo za zmago potegovala na drugem tekmovanju v tej seriji 18. maja v Šanghaju.

Prizorišča letošnje Diamantne lige so ostala ista, kot v pretekli sezoni, le London je zamenjal Glasgow, kjer bo tekmovanje potekalo 11. in 12. julija. Skupni nagradni sklad je osem milijonov ameriških dolarjev. Peta sezona Diamantne lige, ki je zamenjala prej uveljavljeno Zlato ligo, bo potekala v 14 mestih v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Vsak miting bo imel najmanj 480.000 dolarjev nagradnega sklada. Vsaka izmed 32 disciplin bo na sedmih mitingih, po prvi trije na posameznem tekmovanju v disciplini pa bodo dobili točke za skupno razvrstitev (4, 2, 1 točka); finale bo točkovano dvojno.

Skupni zmagovalci posameznih disciplin, ki bodo štele za Diamantno serijo, bodo dobili po 40.000 dolarjev in pokal z diamantom.

Spored mitingov:
Petek: DOHA
Nedelja, 18. maja: ŠANGHAJ
Sobota, 31. maja: EUGENE

Četrtek, 5. junija: RIM
Sreda, 11. junija: OSLO
Sobota, 14. junija: NEW YORK

Četrtek, 3. julija: LOZANA
Sobota, 5. julija: PARIZ
Sob./ned, 11./12. julija: GLASGOW
Sobota, 18. julija: MONTE CARLO

Četrtek, 21. avgusta: STOCKHOLM
Nedelja, 24. avgusta: BIRMINGHAM
Četrtek, 28. avgusta: ZÜRICH
Petek, 5. septembra: BRUSELJ