Robert Renner bo že v svojem prvem nastopu na svetovnih prvenstvih skakal med elito.
Robert Renner bo že v svojem prvem nastopu na svetovnih prvenstvih skakal med elito. "To je največji stadion, na katerem sem bil. Vzdušje na večerni tekmi pred tako številnimi gledalci me je še bolj motiviralo. Že v kvalifikacijah je izpadla kopica dobitnikov medalj iz preteklosti. Vsega skupaj se res ne da opisati. Odličen razplet, štirje skoki in še olimpijska norma," je dejal 21-letni Celjan. Foto: Reuters
Žan Rudolf
Žan Rudolf in Amel Tuka, ki je slavil v tretji skupini. Foto: EPA

Številni me sprašujejo, kako sem lahko tako mlad postal svetovni prvak. Ponosen sem na to, saj je to prvo zlato na SP-ju za mojo domovino, osvojil pa sem ga na prvi tekmi na svojem prvem velikem tekmovanju. Starša sta želela, da postanem dober študent, sam pa sem hotel biti dober atlet, in to sem danes dokazal.

Ghirmay Ghebreslassie
Ghirmay Ghebreslassie
Ghirmay Ghebreslassie je prvi Eritrejec z naslovom svetovnega prvaka. Foto: EPA
Mo Farah
Mo Farah je na 10.000 m neporažen že štiri leta. Foto: EPA
Justin Gatlin
V kvalifikacijah teka na 100 m je najhitrejši čas postavil Američan Justin Gatlin (9,83). Pri tem je imel nekoliko preveliko pomoč vetra (+2,1 m/s). Foto: EPA
Prvaki Ghebreslassie, Farah in Schwanitzeva
Renner navdušil z rekordom in finalom

21-letni Renner je začetno višino na 5,25 m izpustil. Nato pa je v prvem poskusu preskočil 5,40 m, 5,55 m in 5,65 m. Sledil je poskus na avtomatični kvalifikacijski višini za finale - 5,70 m, s katero je Celjan prav tako opravil v prvo. 5,70 je tudi olimpijska norma. Finale skoka s palico se bo začel v ponedeljek ob 13.05.

Renner: Velike tekme mi ležijo
"Bil sem zelo samozavesten. Že samo ogrevanje je bilo zelo dobro in je lepo potekalo. Začel sem na višini 5,40 m, kar je moja daleč največja začetna višina do zdaj. Uspelo mi je. Očitno mi velike tekme ležijo in komaj čakam na finale. Vsako mesto, ki ga bom tam pridobil, bo veliko vredno, skušal pa bom kar najbolj napredovati. Uvrstil sem se med najboljše na svetu. Na 5,70 metra je bilo malo drugače, ker sem pred tem sodil, da bi bilo lahko 5,65 m že dovolj za finale. Ker pa sem se že v preteklosti uštel na podoben način, sem vedel, da se moram tokrat zelo zbrati. Uspelo mi je in zelo sem vesel, da sem dosegel tak izid. S tem sem dosegel vse cilje, ki sem si jih letos zadal, in ti niso bili majhni,"
je bil zadovoljen Renner, ki si v finalu želi dodati še nekaj centimetrov.

Rudolf polfinale zgrešil za 21 stotink sekunde
Drugi Slovenec prvega dne Žan Rudolf je v prvem krogu teka na 800 m s časom 1:47,24 zasedel 17. mesto med 44 tekmovalci, s čimer je polfinale zgrešil za 21 stotink.

Rudolf z mešanimi občutki
"Mešane občutke imam po tekmi, sem zadovoljen in nisem. Moral sem čakati na naslednje skupine, da bi videl, ali bom nastopil v polfinalu. Dal sem vse od sebe na stezi, škoda, da nisem mogel malce več iztisniti iz sebe. Pričakoval sem bolj taktičen tek, toda bil je dokaj hiter ... Če se ozrem na letošnjo sezono, z veseljem ugotavljam, da je bila moja daleč najdaljša do zdaj. Zato moram biti zelo zadovoljen. Ostal sem zdrav, po nekaj sezonah težav osvojil medaljo na EP-ju za mlajše člane, dosegel slovenski rekord, na članskem SP-ju pa mi je malo zmanjkalo,"
je dejal Rudolf.

Bronasti z letošnjega EP-ja za mlajše člane je tekel v tretji od šestih skupin in bil z enim svojih najhitrejših tekov do zdaj v njej šesti, zadnji. V skupini je bil najboljši Amel Tuka iz Bosne in Hercegovine (1:46,12), skupno pa je bil najhitrejši Ferguson Cheruiyot Rotich (1:45,83), zmagovalec četrte skupine, ki je na letošnjih kenijskih kvalifikacijah za pol sekunde ugnal svetovnega prvaka Davida Rudisho.

"S Tuko sva dobra prijatelja. Pred tekmo sva se skupaj ogrevala in se dogovorila za tek v ozadju, potem bi on 150 m pred ciljem pospešil in sam bi šel za njim. To sem želel tudi narediti, toda že po 400 m sem se počutil malo utrujeno. Ko je bilo 180 m do cilja, sem sicer malo pospešil, toda drugi so bili danes hitrejši," je povedal 22-letni Ljubljančan in o organizaciji prvenstva dodal: "Organizacija SP-ja v Pekingu je zelo dobra, le ozračje zaradi smoga in vlage je slabše in sem moral tudi zaradi astme hoditi okoli z masko. Toda zaradi številnih prvenstev, ki bodo v tem delu sveta v prihodnje, se bom moral na to navaditi in narediti vse, da bom čim bolje lahko tekel."

Presenetljiva zmaga Ghebreslassija
V prvi končni odločitvi, moškem maratonu, je presenetljivo slavil Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie, ki je svoji državi pritekel prvo zlato odličje v zgodovini svetovnih prvenstev. Ghebreslassie je s časom 2:12:28 prepričljivo ugnal Etiopijca Yemaneja Tesegaya (2:13:08) in Munya Solomona Mutaia iz Ugande (2:13:30). 19-letni Ghebreslassie je 36 km po startu prehitel do takrat vodilnega Tsepa Mathibelleja iz Lesota in v zaključnem delu zdržal tudi pritisk Tsegaya ter ga v cilju na olimpijskem stadionu ugnal za 40 sekund. S tem je šele v svojem tretjem maratonskem nastopu osvojil drugo medaljo za svojo državo na SP-ju. Predtem je bil Tadesse Zersenay srebrn na 10.000 m leta 2009 v Berlinu.

S četrtim mestom se je izkazal Italijan Ruggero Pertile (2:14:23). Olimpijski zmagovalec in branilec naslova Stephen Kiprotich iz Ugande (2:14:42) je bil šesti. Polom so doživeli Kenijci na čelu s svetovnim rekorderjem Dennisom Kimettom, ki je odstopil, najboljši predstavnik te tekaške velesile pa je bil Mark Korir šele na 22. mestu.

Zlato za Nemko Schwanitzevo
Kroglo je najdlje sunila Nemka Christina Schwanitz, in sicer 20,37 m. S tem je leto dni po osvojenem naslovu evropske prvakinje v vitrino dodala še svetovno krono. Druga je bila Kitajka Lijiao Gong (20,30 m), tretja pa Američanka Michelle Carter (19,76 m).

Farah odbil napad Kenijcev
Naslov na 10.000 m je ubranil Britanec Mo Farah, ki se je v zadnjih dvesto metrih odlepil od Kenijcev Geoffreyja Kamwororja in Paula Tanuija. Farah je po dvojnem olimpijskem zmagoslavju v Londonu na pol poti, da še drugič zapored na svetovnih prvenstvih osvoji dve zlati medalji. Somalec, ki nastopa za Veliko Britanijo, je na velikih tekmovanjih neporažen že od leta 2011.

Bolt v kvalifikacijah s petim izidom
Veliko navdušenje je požel tudi kvalifikacijski tek na 100 m, v katerem je bil skupno najhitrejši Američan Justin Gatlin. 33-letni lastnik najboljšega izida sezone je tekel 9,83 sekunde, Jamajčan Usain Bolt pa je bil prvi v zadnji skupini, skupno pa je branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder dosegel peti izid (9,96). Pred Boltom so bili še Američan Trayvon Bromell (9,91), Francoz Jimmy Vicaut (9,92) in Boltov rojak Asafa Powell (9,95). Američan Tyson Gay (10,11) se je v polfinale uvrstil kot zmagovalec skupine. Finale bo v nedeljo ob 15.15.

V nedeljo Janežič in Mihalinčeva
V nedeljo bosta prva nastopa opravila še dva slovenska predstavnika. Ob 5.10 po slovenskem času bo prvi krog teka na 400 m tekel Luka Janežič, ob šestih zjutraj pa bo začetek prvega kroga na 100 m, kjer bo Maja Mihalinec nastopila ob 6.42 v zadnji skupini.

SOBOTNE KONČNE ODLOČITVE
Maraton (M):                           
 1. G. GHEBRESLASSIE   ERI      2:12:28
 2. Y. TSEGAY          ETI      2:13:08
 3. M. S. MUTAI        UGA      2:13:30
Krogla (Ž):                           
 1. C. SCHWANTZ        NEM       20,37
 2. L. GONG            KIT       20,30
 3. M. CARTER          ZDA       19,76
10.000 m (M):                         
 1. M. FARAH           VB     27:01,13
 2. G. KAMWOROR        KEN    27:01,76
 3. P. TANUI           KEN    27:02,83
Palica (M), finalisti:                
  . R. RENNER          SLO        5,70
  . S. KENDRICKS       ZDA        5,70
  . P. WOJCIECHOWSKI   POL        5,70
  . R. LAVILLENIE      FRA        5,70
  . J. KUDLIČKA        ČEŠ        5,70
  . R. SOBERA          POL        5,70
  . T. SCHERBARTH      NEM        5,70
  . M. BALNER          ČEŠ        5,70
  . S. BARBER          KAN        5,70
  . P. LISEK           POL        5,70
  . A. DE OLIVEIRA     BRA        5,70
  . I. GERTLEIN        RUS        5,70
  . G. CHIRAVIGLIO     ARG        5,70
  . K. MENALDO         FRA        5,70
  . I. HORVAT          HRV        5,70
  . R. HOLZDEPPE       NEM        5,70
   Finale bo v ponedeljek ob 13.05. 

Številni me sprašujejo, kako sem lahko tako mlad postal svetovni prvak. Ponosen sem na to, saj je to prvo zlato na SP-ju za mojo domovino, osvojil pa sem ga na prvi tekmi na svojem prvem velikem tekmovanju. Starša sta želela, da postanem dober študent, sam pa sem hotel biti dober atlet, in to sem danes dokazal.

Ghirmay Ghebreslassie
Prvaki Ghebreslassie, Farah in Schwanitzeva
Renner navdušil z rekordom in finalom