Caster Semenya je znova blestela na olimpijskem stadionu v Berlinu. Foto: Reuters
Caster Semenya je znova blestela na olimpijskem stadionu v Berlinu. Foto: Reuters

Kubanka Ana Fidelia Quirot je 25. julija 1997 v Guadalajari pred tem najhitreje v zgodovini pretekla 600 m (1:22,63). Olimpijska in svetovna prvakinja na 800 m Semenya je ta dosežek izboljšala za 86 stotink. Mednarodna atletska zveza tega in podobnih izidov (300 m ...) ne šteje kot svetovne rekorde.

"Na tem stadionu sem osvojila svoj prvi svetovni naslov, počutim se kot doma, vedno dobrodošla. Tem sijajnim gledalcem, ki pričarajo izvrstno vzdušje, sem se želela zahvaliti. Tekla sem rekordni čas, na 600 m je po mojem mnenju lažje nastopiti kot na 800 m, kot bi tekla 400 m in se nato osredotočila na malo daljši zaključek. Še vedno imam občutek, kot da bi lahko tekla še tri mesece, bolj sveža sem končala sezono kot lansko. Priprave na novo pa se bodo začele februarja," je po rekordnem teku dejala Semenya, ki je leta 2009 na svetovnem prvenstvu prav na olimpijskem stadionu v Berlinu po zlatu na 800 m po vsem svetu sprožila odmevno debato o njenem spolu zaradi prevelike ravni naravnega testosterona v njenem telesu, zaradi tega potem nekaj časa tudi ni mogla tekmovati. Potem pa je osvojila še po dve zlati medalji na 800 m na olimpijskih igrah in SP-jih.

Aries Merritt, olimpijski zmagovalec iz Londona 2012, je zmagal na 110 m ovire (13,17), Jamajčan Julian Forte pa je z osebnim rekordom na 100 m z 9,91 ugnal presenetljivega svetovnega prvaka na 200 m Ramila Guliyeva iz Turčije (10,09).

Vettel in Störl navdušila gledalce
Nemški svetovni prvak Johannes Vetter je navdušil domače gledalce in dokazal, da je najboljši v tej sezoni v metu kopja, z 89,85 m je za skoraj štiri metre ugnal najbližje tekmece. Tudi David Storl, nekdanji svetovni prvak, je poskrbel za nemško zmago. V suvanju krogle je edini presegel 21 m (21,11 m).

Miting ISTAF je bil del najprestižnejše serije Zlate lige, vendar se pozneje ni pridružil Diamantni ligi in je zdaj del serije druge ravni mitingov IAAF. Kljub temu je miting ohranil nekaj nekdanje slave in Semenya je na njem pred 42.500 gledalci dosegla devetnajsti svetovni rekord ali najboljši izid vseh časov.