Usain Bolt je ubranil naslov svetovnega prvaka na 100 metrov. Foto: Reuters
Usain Bolt je ubranil naslov svetovnega prvaka na 100 metrov. Foto: Reuters

Bolt je v sezoni po poškodbi hodil po robu, prav lahko bi se njegov šesti nastop na največjih tekmah končal s porazom, a je Jamajčan, ki je pred tremi dnevi praznoval 29. rojstni dan, najboljše znova prihranil za najpomembnejšo tekmo. Usain Bolt je z deveto zlato kolajno zdaj sam na vrhu najuspešnejših atletov svetovnih prvenstev, je pravi šampion, ki zna tekmovati. Samozavest, ki jo je pred leti izkazoval s samovšečnimi izpadi, sta zamenjali preudarnost in umirjenost.

Včeraj pa je Bolt znova ušel z verige. Ne samo na stezi, kjer je z dolgimi koraki in odločnim prihodom v cilj ugnal tekmece, ne ob proslavljanju svojega tretjega naslova, s čimer se je izenačil z Mauriceom Greenom in Carlom Lewisom, ne s kakšnim fotografskim vložkom, ki smo jim že bili priča v preteklosti. Usain Bolt se je na zelo neprijeten način lotil največjega tekmeca na stezi na novinarski konferenci. Ni mu bilo treba govoriti, samo čakal je na priložnost, ki je vedel, da bo prišla, in se nato neznansko zabaval ob odgovorih na vprašanja Justina Gatlina o tem, da je zmagal šport proti dopingu. Takole je bilo slišati dialog na novinarski konferenci - VIDEO SPODAJ od 5:38 naprej.

Gatlin se je težko zadrževal in odgovoril, da je hvaležen za to, da je šport premagal doping, to besedo je ponovil trikrat, z vedno bolj mrkim obrazom … Ironičen smeh Usaina Bolta pa je bil vse prej kot športna poteza. Ne da bi izkazoval sočutje do nekdanjih dopinških grešnikov, a vselej občutljiva tema, ki v zadnjih mesecih dobiva nove dimenzije, ima več različnih plati. Športniki, ki so bili ujeti na dopingu, bodo zaznamovani za vselej, nekateri so mnenja, da so kazni še premile.

A zaradi interesa marketinga in denarja naj bi obstajala tudi skrbno izbrana skupina privilegiranih. Odkrivanje okostnjakov je pred meseci pokazalo napake preteklosti, kako je s sedanjostjo, bomo šele videli. Usain Bolt je čist atlet - s svojim včerajšnjim nastopom pa je morda celo preveč očitno pokazal, da je nedotakljiv. Šampion vsekakor, zvezdnik tudi, tekmovalec, da mu ni para, največji vseh časov, a kaj, če pade senca dvoma tudi nanj, potem se bo prelep mozaik, ki ga sestavlja Jamajčan, razbil na tisoče drobcev.