SP v atletiki 2017

Poudarki

  • Rok Puhar že na svojem prvem maratonu tekel 2:18:22
  • Pravi, da odstop pomeni največji poraz
  • Ekstremno hitri maratonci se mu zdijo sumljivi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 51 glasov Ocenite to novico!
Rok Puhar
Rok Puhar bo slovenski predstavnik na nedeljskem maratonu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rok Puhar
Na Ljubljanskem maratonu je zmagal že dvakrat, vendar v polmaratonu. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Maratonec, ki trenira s svojo glavo, brez trenerja in z vodo

Poskušal na strokoven način, a ugotovil, da ne gre
5. avgust 2017 ob 08:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Preteči maraton pod dvema urama je mogoče le z dopingom," meni Rok Puhar, ki bo v nedeljo na svetovnem prvenstvu v Londonu edini Slovenec na štartu maratona.

Puhar je slovenski javnosti še precej neznan. Zdi se, da je še sam presenečen, da mu je tako hitro uspel preboj med maratonce. "Še lani nisem načrtoval, da bom že letos postal maratonec. Jeseni sem na treningu poskusil odteči 40 km in videl, da telo zdrži. Cilj sem imel, da spomladi odtečem normo. Ko sem februarja polmaraton tekel pod 66, sem vedel, da je to realno." Normo za London je odtekel aprila v Hamburgu, ko je kljub slabim razmeram (močan dež, celo toča) presenetil z izidom 2:18:22. Za prvi maraton v karieri vsekakor izjemno. Zanimivo je tudi, da se je Puhar resno s tekom začel ukvarjati šele pri 17 letih in da nima svojega stalnega trenerja.

"Sem sam svoj trener. Treniral sem pri Romanu Kejžarju, začela sva leta 2013 in sodelovala dve leti. Spoznal sem, da mi način dela ne ustreza in da ne bom mogel postati dober maratonec. Imam pač svoj način treninga, ki je bolj po zgledu Švicarjev in Nemcev. Manj je težjih treningov, kot sem jih imel pri Romanu. Najpomembnejši je kakovosten dolgi tek, torej tek na določeni hitrosti. Maratonci potrebujejo težke dolge teke in to mi tudi ustreza."

Maraton in vroče poletje ne gresta skupaj
Manj mu ustreza, da je letošnje poletje zelo vroče. "Pred tremi tedni sem na pripravah v St. Moritzu opravil zadnji dolgi tek, 40 km. Zadnja dva tedna sem bil doma in se predvsem spočil. Skoraj nemogoče je bilo trenirati. Nimam niti nikogar, ki bi me spremljal z vodo, že ob 8. uri pa je skoraj 30 stopinj. Vsakih pet kilometrov je priporočljivo piti, sicer lahko dehidriraš. Maraton in vroče poletje nekako ne gresta skupaj. Na trening moraš čim bolj zgodaj in pozno zvečer. Prvi trening mora biti že ob 7. uri, seveda brez zajtrka. Zvečer imaš pa pozno večerjo, kar ni najboljše, vsaj zame, saj imam občutljiv želodec."

Nobenega eksperimentiranja!
24-letni atlet iz Šenčurja, ki je oktobra diplomiral na filozofski fakulteti (smer germanistika) in bi rad opravljal poklic prevajalca, je prepričan, da tekači, tudi rekreativni, ne smejo eksperimentirati. "Naj bo preprosto. Meni vsa znanost ne pomaga. Poskušal sem na strokoven način, a ugotovil, da to ni zame. Moraš imeti smiseln sistem, ki ti odgovarja. Jaz ga pri naših trenerjih ne vidim, zato sem se odločil za svojo pot. Nisem pa edini, ki nima trenerja. Podobno delajo številni kenijski tekači, ki trenirajo sami ali imajo le kakšnega svetovalca. Tudi jaz koga kdaj kaj vprašam. Vem, kaj mi odgovarja in na koncu se odločim s svojo glavo."

Dobi kakšen nasvet vsaj iz knjig? "Od Moa Faraha je gotovo zanimiva, a ti lahko narediš vse tako, kot piše v njej, pa ne boš dosegel takšnega rezultata. Ko sem bil v St. Moritzu, sem pri nekaterih tekačih videl stvari, ki se zdijo nesmiselne in brez koristi. Recimo ti rečejo, zakaj narediš 40 kilometrov dolgi tek, češ da je to preveč, ti pa gledaš, zakaj on dela manj intervalov, ampak hitrejših od maratonskega ritma. Njemu se zdi moj trening pretežak, meni njegov."

Odstop pomeni največji poraz
Na svetovnem prvenstvu bo v nedeljo (štart ob 11.55) seveda predvsem poskušal izboljšati svoj čas iz Hamburga. Trasa ne bo ista kot na slovitem Londonskem maratonu. "Proga je drugačna, poteka v štirih krogih, profila pa še ne poznam. Razmere bodo dobre, okrog 20 stopinj bo, kar je v primerjavi z vročino, ki vlada pri nas, idealno." Potem ko je lani Daneja Grandovec v Riu odstopila že po nekaj kilometrih olimpijskega maratona, je prepričan, da bo grizel do cilja: "Ni govora, da bi odstopil. To je največji poraz, ki ga lahko doživiš. Česa takšnega si ne bi privoščil, razen v primeru, da bi se poškodoval."

Ekstremno hitri maratonci so sumljivi
V zadnjem obdobju je veliko ugibanj, kdaj bomo videli tek pod dvema urama. Rok Puhar ima precej ostro mnenje o tem. "Preteči maraton pod dvema urama je mogoče le z dopingom. Že za tek pod 2:10 ali pod 2:05 je ritem neverjeten in mi je vse skupaj sumljivo." In koliko elitnih tekačev je po njegovem mnenju sumljivih? "Težko reči. Lahko tudi vsi. Saj že rekreativne tekače dobivajo na dopingu. Zase vem, da nisem. Že z moralnega vidika tega ne bi mogel narediti, ne bi mogel živeti s tem. Če nečesa ne morem doseči, pač ne morem."

Presenetljivo, da med tekom ne jemlje niti kakšnih posebnih dodatkov. "Pijem samo vodo. V Hamburgu sem maraton pretekel le s kozarčki vode, ki so namenjeni vsem prijavljenim maratoncem. Nimam nekih dopolnil. Morda kdaj kakšna proteinska tablica. Le v Londonu bom imel za zadnjih pet kilometrov gel, zmešan z vodo. To me bo čakalo na zadnji postojanki."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
profich
# 05.08.2017 ob 08:34
Zanimiv maratonec, vse dobro mu zelim.
fulgur
# 05.08.2017 ob 08:46
ne komplicira, to je v redu, tako kot Rogla
Lesinar
# 05.08.2017 ob 09:37
Po ogledu slike sem moral poiskat v članku kolko je poba star
medic
# 05.08.2017 ob 08:36
Bravo, čestitke za dobre rezultate in pridno treniranje še naprej.
skera
# 05.08.2017 ob 08:43
Hehe legenda! Veliko sreče na prihodnjih tekih!
mstrgar1
# 05.08.2017 ob 10:00
Pri stotih letih bo zgledal star 60. Dobri geni.
tuhtam
# 05.08.2017 ob 08:44
Bravo! Všeč mi je, da dela s svojo glavo. Držimo pesti!
miki331
# 05.08.2017 ob 09:39
Všeč mi je ko pove da je odstop pri maratonu največji poraz, tudi sam tako razmišljam. Sicer ne tečem maratonov in uradnih tekov samo ko grem laufat in imam plan nekaj prelaufat to nardim, ne moreš pa na sredini odnehat.
bob
# 05.08.2017 ob 09:47
Držim pesti, da se pubecu poklopijo zadeve in preteče maraton z novim osebnim rekordom.
vrtnar_1
# 05.08.2017 ob 10:28
"Ni govora, da bi odstopil. To je največji poraz, ki ga lahko doživiš. Česa takšnega si ne bi privoščil, razen v primeru, da bi se poškodoval." Tako se govori, navadno gre iz Slovenije na OI en maratonec in ena maratonka in po pravilu odstopita obadva, ker jima je cilj in želja le, da bi lahko doživela vzdušje v olimpijski vasi in ne rezultat in "pošteno" zastopanje svoje domovine.
rarock
# 05.08.2017 ob 11:33
Tole naj preberejo vsi starši 8 in 10 in 12 letnikov, ki vzpodbujajo otroke k profi treningom v otroških letih in potem ko odrastejo so siti šport ain treningov.

Sicer pa res izgleda kot srednješolec:-). Veliko uspeha!
pan
# 05.08.2017 ob 11:33
Se pa strinjam, da Puhar pri 24-tih izgleda kot 14-letnik!
Rok, želim ti najboljše!
Če odtečeš svoj osebni rekord - na velikem tekmovanju - si storil pravzaprav vse!
DnB
# 05.08.2017 ob 10:51
Mali kar legenda , ga spremljam na stravi že dlje časa. Ogromen talent, saj maratonci običajno svoj peak dosežejo pri bolj zrelih letih.
Zanimiva je zgodba kako je sploh zacel teči. Baje ga je navdušila mama, prej pa sploh ni imel nekega veselja ali interesa.
Če bo nadaljeval dobro in ga nebo uničil uspeh ali nespameten trening ima do zdaj največji potencial od vseh slovenskih maratoncev...
FolkloraS
# 05.08.2017 ob 10:44
Rok, teči tako kot znaš in rezultat bo tu.
CameraObscura
# 05.08.2017 ob 10:18
ni res.Farah ga bo.

@Emmure, Farah stopa v svoje 35. leto, nikoli ne bo odtekel maratona pod dvema urama.
primos
# 05.08.2017 ob 14:48
Zgleda da je res naravni talent, da je cez noc prisel do ok rezultata. Sploh v maratonu, kjer se rezultati dosegajo po 30

Mi je pa smesno da on prakticno brez treninga in izkusenj kritizira vse ki so danes boljsi od njega, kot da ima vse znanje tekaskega sveta

Tudi rezultat se mu bo ustavil ce ne bo sprejel moderne stroke. Seveda mora vsak gledati kaj mu odgovarja ampak v nekih okvirjih, drugace ne mores do limit
b7
# 05.08.2017 ob 16:00
@goskic Saj je treniral pri "strokovnjaku" Kejžarju, pa očitno ni znal on nič naredit z njim, če mali zdej ko sam trenira laufa normo za SP, prej pa ne.

Očitno se je nekaj že sam naučil, kakšne stvari se pa še bo. Bo že našel trenerja s podobno filozofijo kot jo ima sam, ki ga bo še malo naučil stvari.
mayuka
# 06.08.2017 ob 10:40
Kaj mu bo pomagal gel na zadnjih 5 km ? Nič ! Preveč s svojo glavo....to je res. Noben trener mu ni dober, od vseh, je sam najbolj "pameten". Vrhunski šport tega ne prenese, že danes pride streznitev, čeprav mu želim najboljše. Norma za SP določena iz strani AZS je bila prenizka.Atlet , ki ne teče maratona vsaj pod 2:15;00 nima na SP po mojem mnenju kaj izkati.
gino1981
# 05.08.2017 ob 16:29
Gorskic, 2.18 ni samo njegov najboljši rezultat, ampak je tudi njegov edini rezultat. Zato bi jaz raje počakal z izjavami kako dober oziroma slab dejansko je
Bivši uporabnik
# 05.08.2017 ob 12:23
Slika slovenske atletike.
tedy123
# 05.08.2017 ob 11:36
...včeraj 10km "šprinta", po prihodu nekaterih teh v cilj, kot, da bi bili na kavici... !???
dečko
# 05.08.2017 ob 19:20
Držim pesti zanj, sam če se ne bo znal najti dobrega trenerja,
oz. če bo tako svojeglav, bo njegov maratonski tek na
profesionalni ravni kaj kmalu končal.
Tudi izjava, da so vsi "taboljši" dopingirani se mi zdi nerodna oz. butasta.
Potemtakem bi jaz lahko rakel da so vsi tisti, ki tečejo pod 3h dopingiranci:p
CtrlAltDel
# 05.08.2017 ob 16:29
Vredu dečko!
Če je pa tudi glava na pravem mestu, bo pokazal čas.
cockatoo
# 05.08.2017 ob 13:39
Joooj, ne mislim nič slabega, vendar ko sem pogledala sliko sem mislila, da je kako mladinsko tekmovanje do 18-let. :-) Tako najstniško izgleda. Sploh mu ne bi dala 24 let. Vse dobro Rok in želim uvrstitev kakršna bo zadovoljila vaše cilje na SP ...
kapuca
# 05.08.2017 ob 11:14
v celem članku sem prebral samo eno res res grozno stvar in to ta Farah zahteva doping kontrolo na začetku in na koncu, vsi ampak res vsi iz njegove trening skupine so padli na dopingu razen njega se kar bojim pomislit s čim se futra on da ga ne dobijo in da je tako samozavesten, ker drugi se bojijo kontrole tudi zaradi ne vednosti , ki se lahko zgodi tudi včasih ampak res redko tudi po pomoti, naš maratonec pa se je že sedaj odločil da bo njegov tek nekje med amater profesjonalec videl bo veliko sveta rezultat pa bo 60 in navzgor med prijavljenimi kar drugače pomeni 500 maratonec sveta bravo ti poba že v naprej
primos
# 05.08.2017 ob 17:16
B7

Ce se dosledno prebere mu je bil Kejzar trener med leti 13-15, ko je bil usmerjen na 21 km tek
On pa se je lani jeseni odlocil da naredi prestop med maratonce. Tako da pisat da mu Kejzar ni znal pomagati pri 42 je smesno, ker trening ni bil namenjen temu
Vipavec
# 05.08.2017 ob 15:22
En velik plus za Roka.
Čuti se predvsem strast in ta je veliko pomembnejša za uspeh kot kvazi znanost o tem in onem, kaj lahko kaj ne, pa koliko ciklov in kakšni naj le ti bojo...
Dela z glavo. Seveda s svojo in poskuša ločiti pleve od drobtin.
Srečno.
Henry
# 05.08.2017 ob 15:04
Rekreativnemu pristopu skladno bo tudi rezultat - rekreativen...
Poldi
# 05.08.2017 ob 14:52
Kot F.Flisar s svojimi žavbami in šunko.Ko je konkurenca začela resno trenirat nima več za urek z zaseko in šunko.
pajo88
# 05.08.2017 ob 09:16
Meni pa ni všeč, da boljše od sebe označi z dopingiranci. Mogoče pa mu uspe teči enkrat pod 2:10, bo takrat dejal, da tile niso več sumljivi?
palbinc
# 07.08.2017 ob 10:47
hja: najprej bo treba Kejžarjev in Vindišev rezultat izenačit pa pol naprej govorit: glede na 2:32 iz Londona bo moral Puhar mal skrajšat jezik. S profesionalnim vodstvom lahko pride pod 2:15, po moje, drugače ne: Kako se lahko primerja s Kenijci, ki trenirajo na 3500m al kolk že? Res nespametno
Band3
# 06.08.2017 ob 08:28
@goalkeeper
Sport je znanost, zaradi vse vec znanja o treningih se rezultati vedno izboljsujejo prav zaradi tega. Zato upam da bo rok znal poiskati strokovnjake ko bo to potrebno.


Ja, seveeeeda. Zato pa imaš top NBA košarkarska moštva, ki gredo na ketoidiotsko dieto, in potem se "vsi" čudijo, da jim ne gre. Da ne govorimo o idiotizmih tipa kompresijske nogavice, kinesio taping, cupping, itd. na katere prisegajo vsi možni "strokovnjaki" in posledično top športniki in potem izginejo iz obtoka in spomina v roku ene sezone.
evaevi
# 05.08.2017 ob 21:46
Če se mi pa kaj dopade, je pa človek z lastno glavo !
cycling
# 05.08.2017 ob 19:34
Naj mu gre nekdo pomagat z vodo, da ne bo fant dehidriral :)
goalkeeper
# 05.08.2017 ob 18:45
Rok je izjemno talentiran, hkrati pa je karakter in precej zaverovan sam vase. Zelim mu vse najboljse, upam da mu uspe.
Ampak tkole sam trenirat brez trenerja in brez profesionalnega vodstva je zelo riskantno. Pri atletiki ni nobene carovnije. Dobra uvrstitev je rezultat kvalitetnih treningov(in to je zelo tezko doseci), dovolj pocitka(se tezje), motivacije, fizicnih predispozicij, aerobne sposobnosti, efektivnosti telesa ter nenazadnje tudi zunanjih dejavnikov. In cim to ni v popolnih delezih gre rezultat v franze. Sport je znanost, zaradi vse vec znanja o treningih se rezultati vedno izboljsujejo prav zaradi tega. Zato upam da bo rok znal poiskati strokovnjake ko bo to potrebno
kiliboy
# 05.08.2017 ob 14:55
Na progi naj se bori kot lev in uspešen rezultat bo logična posledica. Želim si, da je fant iz drugačnega testa kot velika večina ostalih naših, ki jim je že obisk prvenstva povsem dovolj.
Eska
# 29.08.2017 ob 10:56
Deklasiral naj bi (ne)strokovno delo trenerjev. V teh letih in po videzu, je nesmiselno zavračati strokovni pristop, toda na kakšni stopnji? Telesne zmogljivosti se ne povečajo čez noč ampak se dopolnjujejo dalj časa.
AlfredKirwaYego
# 06.08.2017 ob 22:07
Zamenjal je vse trenerje,ki so bili blizu,zdaj je pa najbolj pameten. Naj pove na koliko tekmah je odstopil itd...
melanholik
# 05.08.2017 ob 20:01
@goalkeeper
Sport je znanost, zaradi vse vec znanja o treningih se rezultati vedno izboljsujejo prav zaradi tega. Zato upam da bo rok znal poiskati strokovnjake ko bo to potrebno

Donald Thomas, Jay Taurima.
V resnici je ravno atletika polna modelov, ki so dosegli vrhunske rezultate, pa niso upoštevali skoraj nobenih "pravil" kvalitetnega treninga. V resnici je veliko vprašanje, ali je znanstveno res vse tako dognano, kot si večina misli.
pan
# 05.08.2017 ob 11:30
Mirko Vindiš je pri nas še vedno edina prava maratonska legenda!
Emmure
# 05.08.2017 ob 08:44
"Preteči maraton pod dvema urama je mogoče le z dopingom,
ni res.Farah ga bo. to edini cilj,ki si ga je zadal za prihodnost.za doping kontrole je zmenjen z WADA,da mu naredijo pred in takoj po vsakem maratonu.
Roku pa zelim vse najboljse in hvala bogu,da imamo maratonca.mlad se je in veliko lahko naredi
iluvatar
# 05.08.2017 ob 15:17
bere se lepo, slišat je kot uber talent, vidli bomo pa v prihodnjo nedeljo.
Če bo osebni, bo dovolj ter zame še ena potrditev o dvomljivi sposobnosti slo trenerjev, predvsem v atletiki in plavanju. Talentom uspe, vsaj za nekaj časa, kakšen večji razvoj kadra pa ... utopija.
urednik01
# 05.08.2017 ob 14:03
ahaa sedaj , ko je janežič izpadel je pa puhar dober za prispevek tu gori. Prej ni bil vreden za vas rtv
melanholik
# 05.08.2017 ob 14:56
Mah, mogoče je pa problem ravno v tem, da se na šport tako splošno gleda kot na znanost. Šport ni znanost in v zvezi z njim ni treba preveč filozofirat. Greš. tečeš, potem pa vidiš, kaj in kako. In če še kdo premore ta bolj direkten in nesofisticiran pristop k treningom in tekmam, je to lahko samo dobro.
goskic
# 05.08.2017 ob 14:22
Ni mi všeč tale članek. Predvsem spodbuja k nestrokovnem ukvarjanju mladih s športm, kar je v njegovem primeru, pri skupku talenta in srečnih okoliščinah pripeljalo do tega, da ko so najboljši v cilju on teče še 18 minut, kar sploh ni tako malo, v primeru večine pa bi pripeljalo verjetno do poškodb in pretreniranosti oziroma izgorelost. Sploh glede, da očitno, kot pravi na maratonih pije samo vodo...

Nevem, mislim da bi fant pod vodstvom kakšnega strokovnjaka lahko dosegel veliko več. Z 2.18 je precej slab maratonec.
trolicnez
# 05.08.2017 ob 09:45
Jah tri kilometre res ni pretezko prelaufat, pa verjetno je se 1km od tega klanec dol
SP v atletiki 2017
Andrej Stare ocenil SP v Londonu 00:01:50, 14.08.2017
Zadnji dan SP-ja v atletiki 00:01:14, 13.08.2017
Finale moške štafete 4 x 400 m 00:07:57, 13.08.2017
Finale ženske štafete 4 x 400 m 00:07:42, 13.08.2017
Prvi poraz Faraha po osmih letih 00:01:35, 12.08.2017
Sprehod skozi kariero Usaina Bolta 00:02:37, 12.08.2017
V petek v Londonu blestela dekleta 00:01:26, 12.08.2017
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja 00:05:34, 08.08.2017
Semenya: Nimam časa za neumnosti 00:01:47, 08.08.2017
McLeod: To zmago posvečam Boltu 00:01:08, 08.08.2017
Zupinova presenetljivo v polfinale 00:00:55, 07.08.2017
Svetovno prvenstvo v atletiki
link
Marija Šestak se lahko brona veseli deset let po Osaki
58
18. avgust 2017 ob 14:53 Ruska atletinja Ana Pjatih si je zaradi jemanja prepovedanih poživil prislužila štiriletni suspenz, vzeli pa ji bodo tudi bron s svetovnega prvenstva v Osaki.
Več novic ...
Kazalo