21-letni Karsten Warholm je bil kandidat za odličja, z zlato medaljo pa je presegel pričakovanja. Norveška se veselil prvega naslova svetovnega prvaka po letu 2009. Foto: Reuters
21-letni Karsten Warholm je bil kandidat za odličja, z zlato medaljo pa je presegel pričakovanja. Norveška se veselil prvega naslova svetovnega prvaka po letu 2009. Foto: Reuters
Phyllis Francis
Phyllis Francis je bila v senci legendarne Allyson Felix, tokrat pa je stopila na veliko sceno. Foto: Reuters
Isaac Makwala
Isaac Makwala lahko še vedno pride do kolajne na 200 metrov. Foto: Reuters
Zelo napet finalni tek žensk na 400 metrov
Warholm presenetil z zlatom na nizkih ovirah
Makwala: Mislim, da gre za sabotažo
Na mokri stezi Makwala z 20,20 do polfinala

Slovenski rekorder Luka Janežič je 15. julija na evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 let v Bydgoszczu v finalu na 400 metrov s časom 45,33 prepričljivo osvojil zlato medaljo in ugnal Warhoma, ki je tedaj osvojil srebro (45,75), zlat pa je bil nato na nizkih ovirah.
Warholma na olimpijskem stadionu ni motil dež, že ob prihodu v ciljno ravnino je imel lepo prednost, ki je ni zapravil. Srebro je osvojil Yasmani Copello iz Turčije (48,49), bron pa glavni favorit Kerron Clement (48,52), ki je lani osvojil olimpijski naslov v Riu.
"Hvala, London! Še vedno ne verjamem. Trdo sem delal, da sem prišel v ta položaj, toda še vedno ne vem, kako mi je to uspelo. Trening deseteroboja mi je dal izvrstno podlago. Izjemen občutek, svetovni prvak sem, upam, da so na Norveškem na to ponosni tako kot sem sam," se je veselil 21-letni Warholm.

Francisova izkoristila smolo Millerjeve
V teku na 400 m je za presenečenje poskrbela Američanka Phyllis Francis (49,92). Branilka naslova Allyson Felix je komaj rešila bron (50,08). Olimpijska prvakinja Shaunae Miller Uibo je imela lepo prednost, a je v zadnjih metrih v močnem dežju izgubili idealni korak in padla na četrto mesto. 25-letna Francisova je s silovitim pospeševanjem v zadnjih 20 metrih prišla do zlata. Druga je bila z le dvema stotinkama prednosti pred Felixovo mladinska svetovna prvakinja izpred dveh let Salwa Eid Naser iz Bahrajna.

Gongova dočakala veliki trenutek
Po šestih srebrnih ali bronastih medaljah na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih od domačih iger v Pekingu 2008 je Lijiao Gong končno prišla do zlate. Od prvenstva v Osaki leta 2007 je bila vedno v finalih suvanja krogle. 28-letnica je bila tudi favoritinja po treh zmagah na diamantnih mitingih v sezoni, poleg tega pa v tej sezoni ne nastopata branilka naslova Christina Schwanitz in štirikratna svetovna prvakinja Valerie Adams. Srebro je osvojila Madžarka Anita Marton z 19,49 metra v zadnji seriji, bron pa je pripadel Američanki Michelle Carter (19,14 m).

Makwala poskrbel za izjemno zgodbo
Bocvanski atlet Isaac Makwala je lahko naknadno nastopil v kvalifikacijah na 200 metrov, ker je bil po odkriti bolezni predpisani čas v karanteni in je zdravniška ekipa ugotovila, da lahko nastopi.
Ob 19.40 je tekel sam na na sedmi progi. S časom 20,20 je bil kar za 33 stotink hitrejši od časa (20,53), ki je bil najslabši v ponedeljkovih kvalifikacijah in tako se je zanesljivo prebil v polfinale. Po prihodu v cilj je napravil še nekaj sklec, nato pa so ga mimo cone za novinarje, tako da ni mogel dajati izjav, pospremili s stadiona. Gledalci so ga glasno pozdravili, prejel je stoječe ovacije tudi z medijske tribune.
Blake izpadel, van Niekerk se je izvlekel
V polfinalu ob 21.55 je Makwala tekel na prvi progi in z 20,14 je zasedel drugo mesto v prvi skupini, kar je bilo dovolj za preboj v finale, ki bo na sporedu v četrtek. Izpadel je eden glavnih favoritov Yohann Blake (20,52), ki je daleč od prave forme. Tudi svetovni prvak na 400 metrov Wayde van Niekerk se je šele po času prebil med osmerico finalistov (20,28). V tretji polfinalni skupini je Južnoafričan zasedel šele tretje mesto.

Makwala v ponedeljek ni smel nastopiti v kvalifikacijah na 200 metrov, ni pa nastopil niti v torkovem finalu teka na 400 metrov, ker so pri njem odkrili norovirus, ki povzroča večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov oziroma trebušno gripo. IAAF se je pri odločitvi sklicevala na britansko zdravstveno zakonodajo, po kateri je bilo treba športnika imeti 48 ur v karanteni v njegovi sobi. IAAF je nato danes popoldne sporočila, da mu je danes ob 14.00 po lokalnem času iztekla prepisana karantena.

V finalu na 400 metrov je zmagal branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder Južnoafričan Wayde van Niekerk, glavni tekmec slednjega pa naj bi bil prav Makwala, ki je imel prijavljen tretji izid sezone. Bocvanec je prišel na olimpijski stadion in bil pripravljen tekmovati, a so mu, kot rečeno, nastop preprečili organizatorji, ki so se opirali na britanske zakone v zvezi z zdravjem. Makwala je bil eden od približno 30 atletov, ki so zboleli za trebušno gripo, medtem ko so prebivali v enem od uradnih hotelov prvenstva.

Makwala bo imel tako še vedno priložnost, da van Niekerku prepreči dvojni svetovni naslov na 200 in 400 m na enem SP-ju, ki jo je Michael Johnson dosegel leta 1995 v Göteborgu.

Sredine končne odločitve, 

400 m ovire (M):                       
 1. K. WARHOLM         NOR       48,35 
 2. Y. COPELLO         TUR       48,49 
 3. K. CLEMENT         ZDA       48,52 
                                       
400 m (Ž):                             
 1. P. FRANCIS         ZDA       49,92 
 2. S. E. NASER        BRN       50,06 
 3. A. FELIX           ZDA       50,08 
                                       
Krogla (Ž):                            
 1. L. GONG            KIT       19,94 
 2. A. MARTON          MAD       19,49 
 3. M. CARTER          ZDA       19,14

200 m (M), finalisti:                  
  . I. YOUNG           ZDA       20,12 
  . I. MAKWALA         BOC       20,14 
  . J. RICHARDS        TRI       20,14 
  . R. GULIYEV         TUR       20,17 
  . N. MITCHELL BLAKE   VB       20,19 
  . A. WEBB            ZDA       20,22 
  . W. VAN NIEKERK     JAR       20,28 
  . A. SANI BROWN      JAP       20,43 
                                       
Finale bo v četrtek ob 20.50.   
Zelo napet finalni tek žensk na 400 metrov
Warholm presenetil z zlatom na nizkih ovirah
Makwala: Mislim, da gre za sabotažo
Na mokri stezi Makwala z 20,20 do polfinala