Menjava generacij v slovenski atletiki poteka še hitreje, kot so pričakovali vodilni. Med osmerico potnikov v Peking je od deveterice, ki je bila na SP-ju v Moskvi 2013, le Martina Ratej, res pa je, da je Tina Šutej nastopila že na SP-ju v Daeguju, Sabina Veit pa v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Menjava generacij v slovenski atletiki poteka še hitreje, kot so pričakovali vodilni. Med osmerico potnikov v Peking je od deveterice, ki je bila na SP-ju v Moskvi 2013, le Martina Ratej, res pa je, da je Tina Šutej nastopila že na SP-ju v Daeguju, Sabina Veit pa v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Po prostorih Atletske zveze Slovenije se v vročem četrtkovem popoldnevu nis(m)o sprehajali le novinarji in atleti, ampak tudi martinček. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Realno lahko le Ratejeva v Pekingu upa na finale

Za zelo majhnega plazilca se seveda ni nihče menil, bolj pa je dogajanje razburkal trener Svetlan Vujasin, ki se je zelo burno odzval na ugotovitve ARD-ja in Sunday Timesa o razširjeni zlorabi dopinga med atleti. "To je alarmantno in boleče. Imena so bila zabrisana, toda videla se je kratica SLO. Atletska zveza naj skliče novinarsko konferenco, kdor je med osumljenimi, pa naj takoj konča kariero," je s povišanim tonom povedal starosta slovenske atletike, ki je prepričan, da so njegovi varovanci pošteni.

Maruši Mišmaš poškodba vzela precej moči
V osemčlanski slovenski reprezentanci, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu v Pekingu, sta Vujasinova varovanca državna rekorderka na 3.000 m Maruša Mišmaš in rekorder na 800 metrov Žan Rudolf. Če ne bi bilo maja poškodbe, bi Mišmaševa lahko kandidirala za finale, tako pa ji je poškodba vzela vsaj 20 odstotkov tistega, kar je imela tedaj "v nogah". Rudolfa astma v tej sezoni ne ovira: "To bo moje prvo člansko svetovno prvenstvo. Forma je dobra, veliko ciljev sem že izpolnil, želim si še olimpijske norme, cilj pa je polfinale."

Cilj Martine Ratej "zgolj" finale
Največ možnosti za vrhunsko uvrstitev ima metalka kopja Martina Ratej, ki bo v reprezentanci edina nad 30 let. "To je moj četrti SP in nimam več strahu. Toda sezona ni taka, kot sem si želela, zato pričakujem le uvrstitev v finale, ker nikakor ne sestavim metov iz lanske ali predlanske sezone. Malo sem si poškodovala ramo, to se je potem preneslo na hrbet in nato sem preveč zadržano metala, preveč sem se bala. Toda vem, da sem sposobna priti v finale in popraviti to mojo sezono."

Tina Šutej tudi cilja na finale
Na Peking ima lepe spomine skakalka ob palici Tina Šutej: "V Pekingu sem že osvojila medaljo, srebrno na mladinskem SP-ju. Zelo sem vesela, da grem tja, morala pa bom skočiti najbolje letos, 4,50 ali 4,55 m bo verjetno dovolj za finale, ki je zame realen cilj. Želim si izpolniti normo za olimpijske igre in tako bi se lahko nemoteno pripravljala na naslednjo sezono. Na članskem SP-ju sem že tekmovala, to bo gotovo pomagalo, saj vem, kaj me čaka."

Renner po odlični sezoni sproščeno v Peking
Robert Renner, ki je na začetku avgusta državni rekord popravil na 5,65 metra, si po tihem želi v finale. "Norme za velike tekme so zelo dvignili, če bom 5,55 m preskočil v prvem poskusu, bo to gotovo dovolj za finale. Pet jih je letos na svetu skočilo prek 5,90 m, boril se bom za preboj med dvanajst najboljših v finale, ne bom pa razočaran, če mi to ne bo uspelo."

Med potniki tudi najstnik Luka Janežič
Luka Janežič bo na 400 m prvič nastopil na veliki članski tekmi. "Z 19 leti sem dosegel normo, kar je velik uspeh. Ta teden sem dobro treniral in sem še v formi. Toda običajno sem ob tem času že končeval tekmovalno leto in nisem vajen tako dolgo tekmovati. Toda prepričan sem, da bo šlo dobro in bom tekel državni rekord."

Mihalinčeva na SP-ju brez trenerja
V zadnjem trenutku sta normo izpolnili šprinterki Maja Mihalinec in Sabina Veit. "Psihično je bilo naporno loviti normo in že zdaj sem bolj sproščena. Tako želim teči v Pekingu in tam bom skušala potrditi normo," je dejala Veitova. "To bo moja najpomembnejša tekma v karieri, prvi članski SP, ki sem se ga zelo veselila. O pričakovanjih zaradi dolgega lova na normo težko govorim, a bom dala tam vse od sebe," pa je pojasnila Mihalinčeva, ki je razočarana, ker z njo ne bo trenerja Srdjana Djordjevića.

Kvalifikacijski nastopi Slovencev v Pekingu
Sobota, 22. 8.
800 m (M), Žan Rudolf
Skok s palico (M), Robert Renner

Nedelja, 23. 8.
100 m (Ž), Maja Mihalinec
400 m (M), Luka Janežič

Ponedeljek, 24. 8.:
Skok s palico (Ž), Tina Šutej
3.000 m zapreke (Ž), Maruša Mišmaš

Sreda, 26. 8.:
200 m (Ž). Maja Mihalinec, Sabina Veit

Petek, 28. 8.:
Met kopja, Martina Ratej

Realno lahko le Ratejeva v Pekingu upa na finale