Sonja Roman je največji slovenski up v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Roman je največji slovenski up v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Kosovelj
Mateja Kosovelj je odpovedala nastop zaradi slabega počutja in neustrezne forme. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn

Velenje je leta 1999 prvič pripravilo EP v krosu in bo kot prvo v zgodovini drugič gostilo to tekmovanje. Podpredsednik organizacijskega odbora in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Martin Steiner je dejal, da bosta nastopila tudi Boštjan Buč in Sonja Roman, najboljša slovenska tekmovalca na srednjih progah. Nastopa sta odpovedala Lucija Krkoč zaradi lažje poškodbe ter Mateja Kosovelj zaradi slabega počutja in neustrezne forme.

"V prvo polovico nastopajočih se lahko uvrstita Buč in Romanova, dobro pripravljenost sta v zadnjem času pokazala Mitja Kosovelj med člani in Mitja Krevs med mlajšimi člani. Želimo si, da bi se drugi uvrstili v zgornji ali srednji del zadnje tretjine nastopajočih," je napovedal Steiner.

Med člani bodo v reprezentanci Buč, Kosovelj, Anton Kosmač, Robert Kotnik, Riko Novak in Tomaž Pliberšek, med mlajšimi člani Krevs, Gašper Bregar, Jan Breznik, Vid Zevnik, Peter Oblak in Rok Potočnik, med mladinci Rok Puhar, Jernej Šemrov, Davorin Cimermančič, Jan Samide, Urban Jereb in Jan Dovč, med članicami Romanova in Daneja Grandovec, med mlajšimi članicami Tina Berčič, med mladinkami pa Maruša Mišmaš, Sonja Neger, Jerneja Smonkar, Klara Ljubi, Mateja Pokrivač ter Andreja Žagar.

Termin ni najugodnejši
"EP v krosu bo letos največje atletsko prvenstvo v Evropi. Termin ni najbolj ugoden, vendar ga za zdaj v okviru Evropske atletske zveze nismo mogli prestaviti v kakšen drug letni čas. Prvenstva namreč potekajo decembra zaradi želja jugozahodnih evropskih držav. Ker tekmovanja ne potekajo na stadionu, je bilo treba zagotoviti veliko dodatnih montažnih objektov. Zaradi velikega števila udeležencev in tudi navijačev smo morali namestitve iskati tudi v okoliških mestih. Proračun tekmovanja je pol milijona evrov. Polovico krije EAA, polovica pa je na plečih organizatorjev. Glavni sponzor je velenjski premogovnik, ki je poleg denarja namenil tudi precej tehničnih zmogljivosti," je povedal predsednik organizacijskega odbora Marjan Hudej.