Primož Kozmus je v Slovenki Bistrici sezono odprl z 78,75 m. Foto: Reuters
Primož Kozmus je v Slovenki Bistrici sezono odprl z 78,75 m. Foto: Reuters
Martina Ratej se bo pomerila z Mario Abakumovo. Foto: EPA

S Kozmusom, ki mu je v Slovenski Bistrici uspel najboljši začetek sezone v zadnjih letih (78,75), se bodo merili najboljši letos, Tadžikistanec Dilshod Nazarov (80,71), svetovni podprvak in olimpijski prvak, Madžar Krisztian Pars, četrti z londonskih olimpijskih iger, Ukrajinec Oleksij Sokirski, ter četrti s svetovnega prvenstva v Daeguju, Nemec Markus Esser.

Pod povečevalnim steklom bo tudi ženski met kopja. Martina Ratej je letos dobro začela sezono: potrdila je normo za udeležbo na svetovnem prvenstvu, na zadnjem mitingu Diamantne lige v Eugeneu pa je premagala tudi svetovno prvakinjo v tej disciplini, Rusinjo Mario Abakumovo. Odlična Rusinja, ki je letos kopje vrgla že prek 69 metrov, se ji bo za poraz skušala oddolžiti prav v Velenju.

V teku na 100 metrov bosta Jan Žumer in Gregor Kokalovič nastopila ob Američanu Rakieemu Salaamu, ki je lani 100-metrsko razdaljo pretekel pod magično mejo 10 sekund. Na 800 m bo nastopil eden najboljših tekačev na tej razdalji zadnjega desetletja, Rus Jurij Borzakovski. Žensko preizkušnjo na 100 metrov z ovirami bo zaznamoval lov Marine Tomič na normo za svetovno prvenstvo v Moskvi. Normo bo lovila tudi Nina Kolarič v skoku v daljino. V Velenju sta na štartni listi dve tekmovalki, ki sta letos zmogli več kot 670 cm, Lynique Prinsloo iz Južnoafriške republike in Ivana Španovič iz Srbije. Lov na Moskvo čaka tudi Sonjo Roman in Marušo Mišmaš v teku na 1.500 m.

V suvanju krogle bosta nastopila povratnik po poškodbi, Miroslav Vodovnik in njegov mlajši kolega Marko Špiler. Prvi favorit bo Kanadčan Dylan Armstrong, bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva. Kljub poškodbi odličnega Slovenca Brenta Larueja, bo konkurenca v teku na 400 metrov z ovirami izjemna. Kar šest tekmovalcev v najhitrejši skupini ima osebni rekord pod 50 sekundami.

Snežana Rodić bo skušala nadaljevati izjemno uspešen začetek letošnje sezone tudi v Velenju. Najnevarnejši tekmici bosta Jamajčanka Trecia Kaye Smith in Rusinja Veronika Mosina. Jamajčanka, svetovna prvakinja iz leta 2005 in finalistka Olimpijskih iger v Londonu je letos že skočila 14 metrov in 20 centimetrov, Rusinja pa je letos dosegla 14 metov in 30 centimetrov ter osvojila četrto mesto na evropskem dvoranskem prvenstvu v Goteborgu na Švedskem.

Ženska sprinterska preizkušnja bo letos tek na 200 metrov. Ob Slovenkah Sabini Veit, Sari Strajnar, Tini Jureš in Maji Mihalinec bosta nastopili še odlični Američanki Tiffany Townsend in Charonda Williams. Slednja je lani zmagala na dveh mitingih za Diamantno ligo.

Miting bomo od 20. ure prenašali na TV SLO 2 in MMC-ju.