Linda Stahl, Barbora Špotakova in Tatjana Jelača so bile najboljše v metu kopja. Foto: EPA
Linda Stahl, Barbora Špotakova in Tatjana Jelača so bile najboljše v metu kopja. Foto: EPA
Martina Ratej
Martina Ratej ni mogla skriti velikega razočaranja. Foto: EPA
Tina Šutej
Tudi Tina Šutej ni imela svojega večera - preskočila je le 4,35 m. Foto: Reuters
Matija Kranjc
Matija Kranjc je prvič v karieri vrgel kopje prek 80 metrov. Foto: Aleš Fevžer
Veliko razočaranje za Ratejevo
Ruski dan na Letzigrundu
Ratejeva in Šutejeva razočarani, Kranjc blestel
Mekhissi-Benabbad slavil (in bil diskvalificiran)

Zmagala je svetovna rekorderka Barbora Špotakova iz Češke (64,41 m) pred Srbkinjo Tatjano Jelačo (64,21 m), tretja pa je bila Nemka Linda Stahl (63,91 m). Prva favoritinja Špotakova ni blestela, a se je prebudila v peti seriji in z evropskim zlatom zaokrožila izjemno zbirko kolajn z največjih tekmovanj.
Po zadnjem metu se je le prijela za glavo
V prvi seriji se Ratejevi met ni posrečil (58,00 m), v drugi seriji pa je vrgla že precej bolje (61,58 m) in napredovala na četrto mesto. Eno mesto je izgubila pred tretjim poskusom, ko so ji namerili 60,78 m. Na petem mestu je ostala tudi po 59,45 in 61,58 m v četrti in peti seriji. Ratejeva je končala s 56,84 m, kar je več kot devet metrov manj, kot je letos že zmogla (66,13 m), in se prijela za glavo. Za Špotakovo je druga v seštevku Diamantne lige, izjemne sezone pa ni nadgradila na največji tekmi leta.

V teku na 3.000 metrov z zaprekami je zmagal Francoz Mahiedine Mekhissi Benabbad (8:25,30), a si je 100 m pred ciljem slekel dres in bil diskvalificiran!

"Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. To je moj največji poraz v karieri, saj sem bila v igri za medalje in ta je bila zaradi odsotnosti treh vrhunskih tekmovalk še bolj dosegljiva, pa tudi zaradi razpleta in daljav, ko niso bile posebej dolge. Očitno sem pregorela v preveliki želji. Poskušala sem spreminjati zalet, vendar nisem imela pravega pospeška. Trener Andrej Hajnšek mi je dejal, naj skrajšam korake in naredim hitrejši izmet. Tega nisem zmogla, sesula sem se," je bila vidno razočarana Ratejeva.

Vse letošnje dosežke bi zamenjala za medaljo
Njene najvišje uvrstitve so sedma mesta na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011 in na evropskem prvenstvu v Barceloni pred štirimi leti. "Šesto ali četrto mesto, to je vseeno glede na letošnjo sezono, ko sem na vsaki tekmi prebila mejo 64 m. To je to, poraz. Na ogrevanju sem se dobro počutila in metala okoli 60 m. Menila sem, da bo šlo v prvem metu okoli 63 m. Potem pa je bilo le 58 m. To me sicer ni zlomilo, vendar ni bilo prave energije za daljše mete. Čutila sem sicer, da se prebujam, vendar to ni bilo dovolj. O kolajni sicer nisem na glas govorila. Skušala sem se izogniti pritisku, vendar mi očitno ni uspelo. Vse letošnje dosežke in denarne nagrade bi zamenjala za medalje, ki se delijo le enkrat letno. Poleg tega se mi ni uspelo uvrstiti v reprezentanco Evrope za celinski pokal. Ostajata mi še dve tekmi diamantne loge, skušala se bom motivirati in še kaj pokazati v tej sezoni," je sklenila Ratejeva.
Šutejeva razočarana nad 10. mestom
Tina Šutej
, slovenska rekorderka, je v finalu skoka s palico zasedla 10. mesto. Tekmovanje je končala na višini 4,35 metra.
Šutejeva je začela finale in podrla letvico na začetni višini 4,35 m, v drugi pa je bila še bolj oddaljena od cilja, saj je šla pod letvico, ki pa jo je zmogla v tretjem poskusu. Podobno je bilo na višini 4,45 m, vsaj na začetku. Letvico je prvič podrla, drugič je le stekla mimo, ker ni dobro zadela korita za palico, v tretjem poskusu pa je letvico podrla in končala tekmovanje. Za odličje je bilo dovolj 4,55 m, kar je pet cm več od letošnjega najboljšega dosežka Šutejeve, ki je na prostem skočila že 4,61 m.

"Na ogrevanju mi ni šlo, potem pa se je to nadaljevalo na začetni višini in na naslednji. Danes sem zelo slabo izvajala tekaški del skoka in potem tudi s palico nisem mogla nič narediti. Na koncu sem slabo obrnila korake in sem slabo odrinila. Kot vso sezono me muči zadnji del zaleta, ko se ne nagnem dovolj nazaj. Danes sem imela tudi težave, ker nisem prihajala na isto mesto pred odrivom, kar se mi običajno tudi ne dogaja. Zato sem bila še bolj zmedena, ker običajno pridem vedno na isto mesto, tokrat pa sem imela še te težave. Sama sem si tudi naredila prevelik pritisk. Razočaranje je kar veliko. Pričakovala sem malo več, saj sem sposobna skočiti višje," je finale opisala nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

Kranjc prvič presegel 80 metrov
Matija Kranjc je v prvi seriji kvalifikacij meta kopja postavil državni rekord (80,46 m).
30-letni Kranjec je do zdaj veljavni državni rekord z 79,72 m postavil 5. junija 2011 v Postojni.

Potem ko je že s prvim metom presegel 80 m, je odšel s tekmovališča, čeprav ni presegel avtomatične kvalifikacijske norme (81,00 m) za finale. V prvi skupini je bil drugi, skupno pa je zasedel 6. mesto.
Ni prišel le sodelovat
"Moj cilj je bil, da izvedem soliden met in imam po prvi seriji veljaven izid. Zato nisem hitel, šel sem počasi. Uspel mi je lep met, kar sem si sicer želel, vendar tega nisem pričakoval. Nato sem zapustil tekmovališče, ker nisem hotel tvegati poškodbe še z dvema dodatnima metoma, ker mislim, da sem že v finalu. Tudi za favorite so kvalifikacije zelo težke in se pošteno znojijo. V finalu si želim, da bi izkoristil vso moč, ki jo imam, in dosegel še en tak ali boljši met. Če bom začel finalno serijo tako kot danes, bo to odlično. Sem izjemno pripravljen, nisem prišel le sodelovat, ampak doseči dober izid," je bil zadovoljen Kranjc.
Veitova končala na 22. mestu
Sabina Veit
je izpadla v polfinalu teka na 200 metrov. V drugi izmed treh skupin je tekla 23,99, kar je bilo dovolj za končno 22. mesto. Dopoldne je tekla 27 stotink hitreje.

"V polfinalu sem pričakovala boljši čas. V kvalifikacijah sem dala vse od sebe, v naslednjem teku pa mi je malo še ponagajal veter. Prvih 100 m je bilo še dokaj dobro, potem pa ni več steklo. Uvrstitev v polfinale je moj največji dosežek, saj sem doslej na velikih tekmah vedno obtičala v kvalifikacijah. Sem že napol usmerjena v prihodnje leto. Teči bom morala pod 23,30, da se bom uvrstila na SP v Pekingu. Več bom morala delati na štartu in moči. V vadbi se bom posvetila predvsem temu, pa tudi sproščenosti in upam, da bom ponovno občutila, kako je teči pod 23 sekundami," je po polfinalu povedala Veitova, ki ima osebni rekord 22,74, letos pa je že tekla 23,38.

Ruski večer v Zürichu
V sredo so se na Letzigrundu veselil Britanci, danes pa so tri zlate medalje osvojili Rusi. Anželika Sidorova je v zadnjem poskusu zmogla 4,65 metra in se veselila zlata v skoku s palico. V teku na 110 m z ovirami je bil prvi Sergej Šubenkov (13,19), Jelmira Alembekova pa je že dopoldne postala evropska prvakinja v hitri hoji na 20 km (1:27:56).

V troskoku je bil najboljši Francoz Benjamin Compaore (17,46). Rusa Ljukman Adams (17,09 m) in Aleksej Fjodorov (17,04 m) sta krepko zaostala.

Četrtkove končne odločitve, kopje (Ž):                           
 1. B. ŠPOTAKOVA     ČEŠ        64,41
 2. T. JELAČA        SRB        64,21
 3. L. STAHL         NEM        63,91
 4. M. PALAMEIKA     LAT        62,04
 5. T. HALADOVIČ     BLR        61,66
 6. M. RATEJ         SLO        61,58
 7. C. HUSSONG       NEM        59,29
 8. G. SAYERS         VB        58,33
 9. K. MOLITOR       NEM        58,00
10. M. CHILLA        ŠPA        57,91
11. S. OZOLINA KOV.  LAT        57,82
12. S. FLINK         ŠVE        56,68

Palica (Ž):                          
 1. A. SIDOROVA      RUS         4,65
 2. E. STEFANIDI     GRČ         4,60
 3. A. ŽUK-KRASNOVA  RUS         4,60
...                                  
10. T. ŠUTEJ         SLO         4,35
                                     
3.000 m zapreke (M):                 
 1. Y. KOWAL         FRA      8:26,66
 2. K. ZALEWSKI      POL      8:27,11
 3. A. MULLERA       ŠPA      8:29,16
                                     
Troskok (M):                         
 1. B. COMPAORE      FRA        17,46
 2. L. ADAMS         RUS        17,09
 3. A. FJODOROV      RUS        17,04

110 m ovire (M):                     
 1. S. ŠUBENKOV      RUS        13,19
 2. W. SHARMAN        VB        13,27
 3. P. MARTINOT LAG. FRA        13,29
Veliko razočaranje za Ratejevo
Ruski dan na Letzigrundu
Ratejeva in Šutejeva razočarani, Kranjc blestel
Mekhissi-Benabbad slavil (in bil diskvalificiran)