Marija Šestak se zadnja leta ukvarja s številnimi poškodbami. Foto: BoBo
Marija Šestak se zadnja leta ukvarja s številnimi poškodbami. Foto: BoBo
Martina Ratej
Martini Ratej v Rimu ni uspel niti en met. Foto: Reuters

Oba slovenska nastopa za uvrstitev pa sta se na rimskem olimpijskem stadionu končala precej pod pričakovanji.

Boljši izidi kot v prvih dveh letih
Diamantne vrednosti izidov na začetku olimpijske sezone so pričakovano žlahtnejše podobe, kot so bili v prvih dveh sezonah te najvišje ovrednotene serije atletskih mitingov na svetu. Sinoči so na olimpijskem stadionu videli parado olimpijskih in svetovnih prvakov.

Obe Slovenki daleč za najboljšimi
Slovenski nastopi - pravzaprav gre za dva (tretji Sonje Roman v teku na 5000 metrov je bil v funkciji spodbujanja ritma) - torej slovenska nastopa sta se končala daleč za najboljšimi, na robu neprepoznavnosti. Marija Šestak je v troskoku za zmagovalko aktualno svetovno prvakinjo Ukrajinko Olho Saloduha zaostala en meter in en centimeter.

Razlike ne bo več mogoče nadomestiti
Obe atletinji sta sicer dosegli svoj letošnji najboljši izid. Ukrajinka je s 14,75 zaostala za svojim osebnim rekordom zgolj za 23 centrimetrov, Marija Šestak pa je za svojim osebnim rekordom (15,03) zaostala en meter in 31 cm. Ni ravno katastrofa, je pa razlika med tekmicama na startu olimpijske sezone že tako velika, da se jo v dveh mesecih ne da več nadoknaditi.

Povabilo je nagrada za trud
Tako neizprosne so atletske zakonitosti, ki jim poskuša kljubovati naša sijajna reprezentantka. Poškodba hrbta je eno najboljših slovenskih atletinj vseh časov pred tremi sezonami oddaljila od svetovne elite ženskega troskoka. Vztrajnost, s katero se ji 33-letna Ljubljančanka poskuša spet približati, pa je vredna pozornosti. Da pa imajo v zahtevni konkurenci diamantne lige minuli vrhunski dosežki Marije Šestak še vedno visoko vrednost, pa so povabila, ki jih še vedno dobiva za nastope v tej konkurenci. V Rimu je slovenska rekorderka v troskoku drugič v letošnji sezoni tekmovala v diamantni ligi.

Šest neveljavnih metov Martine Ratej
Drugi nastop je med elito meta kopja opravila tudi Martina Ratej. Šest neveljavnih poskusov je 31-letno atletinjo celjskega Kladivarja logično postavilo na zadnje mesto v konkurenci, ki se bo pomerila čez dva meseca v Londonu za olimpijske kolajne. V disciplini, kjer branilka naslova Barbora Špotakova vsak teden izboljša najboljši dosežek na svetu. Kopje iz karbona, s katerim je v Rimu nastopala Martina Ratej, ji je prineslo tri neveljavne mete in tri prestope. Vrednost atletinje, ki je še pred enim mesecem imela v lasti najboljši izid na svetu, naj bi bila precej večja, kot je bil njen včerajšnji popolnoma ponesrečen nastop.

Kmalu prideta v Velenje
Za obe vrhunski atletinji velja, da slab vtis iz Rima lahko popravita že na naslednji veliki tekmi. V Velenju bo čez 14 dni priložnost, ki jo pred najbolj zvesto atletsko publiko v Sloveniji nikakor ne gre zapraviti.