Julija Stepanova je dobila dovoljenje. Foto: EPA
Julija Stepanova je dobila dovoljenje. Foto: EPA



To je prvi primer izjemne odobritve Mednarodne atletske zveze, ki je bil sprejet po izključitvi ruskih atletov iz mednarodnih tekmovanj. V posebni komisiji so bili Robert Hersh, Sylvia Barlag ter Antti Pihlakoski, ki so v obrazložitvi zapisali, da so to storili "zaradi resnično izjemnega prispevka pri preprečevanju dopinga in promociji čistega športa, fair playa in integritete v športu."

Stepanova, tekačica na srednjih progah, ki doslej ni imela vidnejših dosežkov, lahko zdaj nastopa na mednarodnih tekmovanjih kot neodvisna atletinja, tudi na EP-ju in OI. Mora pa vsaka organizacija, ki prireja tekmovanja, sama odločiti, na kakšen način bo nastopila. Mednarodni olimpijski komite je tako že pred časom odločil, da bodo Rusi, ki bodo lahko nastopili, v Riu tekmovali pod rusko zastavo.

Svetovna protidopinška agencija Wada je od leta 2010 dobila več kot 200 elektronskih sporočil z namigi glede dopinga v Rusiji, Vitalij Stepanov pa je potrdil, da je bil prav on tisti, ki je Wado oskrboval z informacijami. Stepanov z ženo Julijo, tudi ona je v izjavah za medije potrjevala sistematične kršitve, živi v neimenovanem kraju v ZDA. Vitalij Stepanov je potrdil, da je bil dolga leta tisti, ki je Wado obveščal o dopinških prekrških v Rusiji.