Pred dvema letoma je na Dirki po Franciji etapo s ciljem na Galibierju dobil Andy Schleck. Foto: EPA
Pred dvema letoma je na Dirki po Franciji etapo s ciljem na Galibierju dobil Andy Schleck. Foto: EPA

Direktor kolesarske Dirke po Italiji Michele Acquarone je potrdil, da bo prihodnje leto cilj 15. etape Gira (v nedeljo, 19. maja 2013) na vrhu Galibierja, 2642 metrov visokega prelaza v francoskih Alpah na italijansko-francoski meji. Kolesarji bodo na Galibier vozili s severa, iz kraja Valloire, torej z nasprotne strani kot pred dvema letoma, ko je etapo na Dirki po Franciji dobil Andy Schleck.

15. etapa Gira 2013 bo polna spominov na legendarnega Marca Pantanija. Štiri kilometre pod vrhom bo šla karavana mimo Pantanijevega spomenika. Na tistem mestu je namreč "Pirat" leta 1998 napadel in si zagotovil zmago na Dirki po Franciji.

Celotno traso naslednje Dirke po Italiji bodo predstavili 30. septembra. Štart naj bi bil 4. maja v Neaplju. Direktor Michele Acquarone si že zdaj obeta, da bodo nastopili najboljši kolesarji, kot so Bradley Wiggins, Alberto Contador, Cadel Evans in Vincenzo Nibali:

"Prihodnje leto bo resda stota obletnica Dirke po Franciji, toda verjamem, da lahko prej pridejo še na Giro in poskušajo osvojiti obe dirki."