Foto:
Foto:

Srečo moraš izzvati. Ta dan smo si jo zaslužili. Zaradi našega pristopa, odnosa, borbenosti, filozofije. Zaradi vsega tega.

Prisotna so bila velikanska nihanja. Začeli smo zelo slabo, kar pa mislim, da je normalno. Prisotna je bila trema, morda celo preveliko spoštovanje do tekmeca. Potem je prišel še tisti fantastični gol Ševčenka, ki ga ne bi obranil noben vratar na svetu … Toda čeprav nam ni šlo, bili smo v zaostanku, sem verjel, da bomo rezultat obrnili. Pravzaprav sem vedel.

Tekma v Ukrajini je bila zelo specifična. Tako ali tako so nas podcenjevali, toda tudi po tem, ko so izgubili na prvi tekmi, se niso spremenili. Še naprej so bili prepričani, da ne bodo imeli težav z nami. V medijih so govorili, da se bodo zlahka uvrstili naprej. To pa v nogometu ne gre. Podcenjevalni odnos se ti po navadi maščuje in tudi Ukrajincem se je.

Na voljo smo imeli prosti strel. Zahovič je zadel živi zid, žoga je prišla do mene, poskusil sem s strelom s svojo slabšo, levo nogo. Razmere so bile zelo težke, zaradi snega je bilo zelo težko žogo sploh zadeti. Nekako sem želel zadeti dolgi kot, v gneči pa je potem Pavlin podstavil nogo, spremenil smer in dosegel gol. Za eksplozijo navdušenja in uvrstitev na Euro.

Mladen Rudonja se je za EkipoSN spomnil kvalifikacijskih tekem proti Ukrajini leta 1999, ko so se Slovenci prvič prebili na veliko tekmovanje. Junak kvalifikacij za svetovno prvenstvo dve leti pozneje proti Romuniji je dejal, da se obračunov v Ljubljani in Kijevu zelo dobro spomni. Tudi proti Ukrajini pa je bil udeležen v odločilno akcijo. Po 16 letih se Slovenija z Ukrajinci znova bori za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Vir: EkipaSN