Foto:
Foto:

Vsega mi je bilo dovolj, potem ko pri 21 letih nisem bil tam, kjer sem želel biti oziroma v svetovnem vrhu. Poleg skokov pa sem moral opravljati še druga dela, da sem zaslužil nekaj denarja. Na kolo sem šel, da nekaj naredim za svoje telo. Nato sem ugotovil, da mi vzdržljivostni športi ustrezajo.

V kolesarstvu je drugačna športna filozofija, čeprav sodi med individualne športe. Več je možnosti za uveljavitev kot denimo v skokih. Lahko si dober v gorskih preizkušnjah, posamičnih vožnjah na čas in šprintu, ali pač dober oziroma vrhunsko plačan pomočnik. Moč ekipe je neprimerno bolj izražena kot v skokih. Nerad primerjam tisto, kar je za menoj, s tem, kaj se dogaja zdaj in kaj me čaka v prihodnosti.

Nisem imel nobene kolesarske šole, vse kar znam, pa sem se v bistvu amatersko naučil in pobiral na cestnih dirkah. Seveda s pomočjo naših kolesarskih trenerjev in tudi kolesarjev. V tem športu je zame še vedno veliko novih stvari. Ni lahko tekmovati s starimi prekaljenimi mački. Še vedno se ne morem povsem sproščeno gibati in kolesariti v skupini.

Primož Roglič je na letošnji Dirki po Italiji zablestel z zmago in drugim mestom na kronometru. Zadnji teden Gira bo v vlogi pomočnika, saj je kapetan ekipe LottoNL-Jumbo Steven Kruijswijk v vodstvu, Delo.