Foto:
Foto:

Ljudje dandanes Mount Everest obravnavajo kot nekakšno športno orodje, ne pa kot del narave. Kar boli me v duši.

50-letni nemški alpinist Ralf Dujmovits je osupnil svet, ko je fotografiral kolono plezalcev, ki so namenjeni na Mount Everest. Tedaj naj bi bilo na gori 39 odprav, kar skupaj pomeni 600 plezalcev. Dujmovits, ki je bil že šestkrat na Everestu, pravi, da tam še ni videl takšne gneče. Osvojitev najvišje gore na svetu je postala hobi premožnih Zemljanov. Namesto da bi se pred prijatelji pohvalili, da imajo novega mercedesa, jim povedo zgodbo o tem, kako so šli na 8.848 metrov visoko goro.

Vedno več je tudi poskusov, da bi se ljudje z norimi idejami vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Letos je želel nekdo s seboj na vrh Everesta vzeti kolo, pred nekaj leti je Nizozemec poskušal na "streho sveta" splezati v kratkih hlačah (na 7.400 metrih je obupal).

Pred kratkim je v Himalaji skupina glasbenikov pod vodstvom Britanca Oza Bayldona 40 minut igrala na 6.654 metrih nadmorske višine, kar je bil glasbeni dogodek "na najvišji ravni". Oz Bayldon je izjavil, da ga prsti zaradi mraza niso najbolj ubogali, zaradi redkega zraka pa se je počutil kot 90-letni astmatik.