Šamil Tarpiščev je z opazko samo dopolnil besede voditelja Ivana Urganta, čigar sočni opis sester je Jeleno Dementijeva spravil v vidno zadrego. Foto: EPA
Šamil Tarpiščev je z opazko samo dopolnil besede voditelja Ivana Urganta, čigar sočni opis sester je Jeleno Dementijeva spravil v vidno zadrego. Foto: EPA

Združenje teniških poklicnih igralk je bilo utemeljeno na načelih enakopravnosti, enakih možnosti za vse ter spoštovanja.

Sporočilo WTA-ja (Žensko teniško združenje) ob kazni predsedniku ruske teniške zveze Šamila Tarpiščeva zaradi opazke med pogovorno oddajo na ruski televiziji, ki je sestri Venus in Sereno Williams označil kot "brata Williams".

Glavno organizacijsko telo ženskega poklicnega tenisa se ob popolnoma ponesrečeni primerjavi ni smejalo, neslano šalo je označilo za neustrezno in skrajno žaljivo in da si kot tako zasluži takojšen odziv in kazen.

Združenje, ki je glavni organizator ženske teniške turneje WTA, je Tarpiščeva, ki je tudi predsednik upravnega odbora turnirja ATP za pokal Kremlja v Moskvi, pozvalo, naj se javno opraviči Williamsovima.

Že pred tem se je oglasila ameriška teniška organizacija USTA, ki je pripombe Rusa na račun najboljših teniških igralk v zgodovini ženskega tenisa opisala kot popolnoma neustrezne, vredne vsake obsodbe in malopridne. "Pričakovati je, da bo Tarpiščev kot predsednik ruske teniške federacije in član Mednarodnega olimpijskega komiteja v javnih nastopih ravnal v skladu z najvišjo stopnjo osebne integritete in športnega duha. Žal pa njegove pripombe tega niti najmanj ne poosebljajo in so v resnici kaznive," je bil oster predsednik ameriške zveze Dave Haggerty.