Novo prizorišče, stara zgodba: Lewis Hamilton si je znova priboril 'pole'. Foto: EPA
Novo prizorišče, stara zgodba: Lewis Hamilton si je znova priboril 'pole'. Foto: EPA
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je bil na dobri poti do prvega 'pola' v karieri, a je v zadnjem zavoju pred štartno-ciljno ravnino storil napako in se moral zadovoljiti s tretjim mestom. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel se ni uvrstil v zadnji del kvalifikacij. Štirikratni svetovni prvak, ki je osvojil 11. mesto, sicer med dirko ni omenil nobenih težav z dirkalnikom. Foto: EPA
Danil Kvjat
Ta konec tedna so oči ruske javnosti uprte predvsem v Danila Kvjata, ki je bil z osvojitvijo petega štartnega položaja za domačo dirko izjemno zadovoljen. Foto: EPA
Na kvalifikacijah v Sočiju najhitrejši Hamilton

Hamilton je spet odbil napad moštvenega kolega, ki je bil le za hip najhitrejši na stezi. Prav gotovo bi se kvalifikacije razpletle precej drugače, če v zadnjem poskusu v zadnjem zavoju Bottas ne bi storil velike napake, zaradi katere je ciljno črto prečkal z osmimi desetinkami sekunde zaostanka. Finec je bil v obeh sektorjih predtem najhitrejši.

Massa jezen na svojo ekipo
V prvem delu kvalifikacij so izpadli Max Chilton, Pastor Maldonado, Kamui Kobajaši, Marcus Eriksson. Presenetljivo je izpadel tudi Felipe Massa, ki je imel težave s pretokom goriva, zaradi česar je nizal precej počasnejše kroge od tekmecev. Brazilec je prvi del kvalifikacij končal na 18. mestu, za vodilnim Hamiltonom je zaostal za dobre štiri sekunde (+4,305). Svetovni podprvak iz leta 2008 je bil po koncu prvega dela kvalifikacij zelo jezen, po radijski zvezi je svoji ekipi postavil vprašanje, zakaj ga niso poklicali v garažo, kjer bi težavo lahko rešili, a so mu pri Williamsu zagotovili, da za kaj takega ni bilo časa.

Vettel brez finala
V drugem delu kvalifikacij je za največje presenečenje poskrbel štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je za vodilnim Hamiltonom zaostal za slabi dve sekundi (+1,714) in je osvojil šele 11. mesto. Ob Heppenheimčanu se v finale ni uspelo uvrstiti niti Romainu Grosjeanu, Adrianu Sutilu, Estebanu Gutierrezu, Sergiu Perezu in Nicu Hülkenbergu.

Bottas zelo blizu prvega 'pola'
Zadnji del kvalifikacij je z najhitrejšim krogom odprl Rosberg, a ga je kmalu zatem znova prehitel Hamilton, ki je dosegel sedmi 'pole' v letošnji sezoni. Drugi je bil Rosberg, tretji pa Bottas, ki se je vse do zadnjega zavoja boril celo za najboljši štartni položaj na nedeljski dirki, a je preširoko zapeljal v zavoj pred štartno-ciljno ravnino, krepko ga je zaneslo s steze in vse sanje po prvem 'polu' v karieri so splavale po vodi. V drugo štartno vrsto se je uvrstil še Jenson Button.

Dirka bo na sporedu v nedeljo ob 13.00, v neposrednem prenosu si jo boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in na MMC-jevem portalu.

Hamilton dobil tudi generalko za kvalifikacije
Tretji prosti trening je dobil Hamilton, ki se je sedem minut pred koncem treninga zavrtel v predzadnjem zavoju in je preizkušnjo končal v boksu, je bil znova najhitrejši in je glavni favorit za osvojitev "pola" v kvalifikacijah. Drugi je bil Rosberg, tretji Bottas. Dirkači so imeli kar nekaj težav s slabim oprijemom na stezi, kar nekaj jih je zletelo v izletno območje v zahtevnem četrtem, desnem zavoju. Zdelo se je, da ima še največ težav z oprijemom prav aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je večkrat zapeljal s steze. Nemec je na koncu dosegel deseti čas, za Hamiltonom je zaostal za dobro sekundo in pol. Med najboljšo deseterico so se uvrstili še Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Danil Kvjat, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso in Jean-Eric Vergne.

Trening je bil prekinjen po 18 minutah, ko je pred četrtim zavojem dirkalnik parkiral Kevin Magnussen. Danec se je pritoževal nad vzmetenjem svojega mclarna MP4-29, ki ga je v tretjem zavoju komajda rešil pred trkom v zaščitno ogrado.

VN Rusije, Soči

Kvalifikacije, izidi:              
 1. L. HAMILTON   Mercedes 1:38,513
 2. N. ROSBERG    Mercedes   +0,200
 3. V. BOTTAS     Williams    0,407
 4. J. BUTTON     McLaren     0,608
 5. D. KVJAT      Toro Rosso  0,764
 6. K. MAGNUSSEN  McLaren   * 1,116
 7. D. RICCIARDO  Red Bull    1,122
 8. F. ALONSO     Ferrari     1,196
 9. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari     1,258
10. J.-E. VERGNE  Toro Rosso  1,507
11. S. VETTEL     Red Bull         
12  N. HÜLKENBERG F. India  *      
13. S. PEREZ      F. India         
14. E. GUTIERREZ  Sauber           
15. A. SUTIL      Sauber           
16. R. GROSJEAN   Lotus            
17. M. ERICSSON   Caterham         
18. F. MASSA      Williams         
19. K. KOBAJAŠI   Caterham         
20. P. MALDONADO  Lotus     *      
21. M. CHILTON    Marussia         
 
       * - kazen petih mest        
                                   
Tretji prosti trening:             
 1. L. HAMILTON  Mercedes  1:38,726
 2. N. ROSBERG   Mercedes    +0,290
 3. V. BOTTAS    Williams     0,371
 4. D. RICCIARDO Red Bull     1,029
 5. F. MASSA     Williams     1,228
 6. D. KVJAT     Toro Rosso   1,283
 7. K. RÄIKKÖNEN Ferrari      1,285
 8. F. ALONSO    Ferrari      1,425
 9. J. E. VERGNE Toro Rosso   1,479
10. S. VETTEL    Red Bull     1,612
                                   
Na kvalifikacijah v Sočiju najhitrejši Hamilton