Nico Rosberg je natančno 30 let po zmagi svojega očeta Kekeja Rosberga v Monaku dobil najprestižnejšo dirko v formuli ena. Leta 1983 je Keke Rosberg (Williams-Ford) slavil pred Nelsonom Piquetom (Brabham-BMW) in Alainom Prostom (Renault). Foto: Reuters
Nico Rosberg je natančno 30 let po zmagi svojega očeta Kekeja Rosberga v Monaku dobil najprestižnejšo dirko v formuli ena. Leta 1983 je Keke Rosberg (Williams-Ford) slavil pred Nelsonom Piquetom (Brabham-BMW) in Alainom Prostom (Renault). Foto: Reuters

Zelo sem vesel, da sem zmagal na tej dirki. Na zadnjih nekaj dirkah smo se znašli v nezavidljivem položaju, nekoliko smo nazadovali. Tokrat je bilo vse v redu in upam, da bo tako ostalo.

Nico Rosberg
Sebastian Vettel, Nico Rosberg in Mark Webber
Presrečni Rosberg v sendviču dirkačev Red Bulla, Sebastiana Vettla (levo) in Marka Webbra. Vettel je še povečal prednost pred konkurenti v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je moral po trku s Sergiom Perezom v 70. krogu s predrto gumo opraviti postanek, na stezo se je vrnil kot zadnji. V zadnjih osmih krogih je prehitel pet dirkačev, z 10. mestom si je zagotovil točko in še podaljšal niz po zaporednih dirkah z osvojenimi točkami. Finec je vsaj točko osvojil na zadnjih 23 dirkah, absolutni rekord drži Michael Schumacher (24). Foto: EPA
Pastor Maldonado
Zaradi trka Pastorja Maldonada v zaščitno ogrado je bila dirka v 46. krogu prekinjena. Foto: Reuters
Rosberg ponovil uspeh očeta Kekeja

Rosberg je dirko dobil suvereno. Njegovega moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki je na koncu osvojil četrto mesto, sta po hitrem postanku na drugem mestu prehitela Vettel in Webber. Fernando Alonso je bil šele sedmi, Kimi Räikkönen pa je po trku s Sergiom Perezom preizkušnjo končal na 10. mestu.

Mercedes razburil ostala moštva
Pred začetkom dirke za VN Monaka je odjeknila novica, da sta Rosberg in Hamilton v Monte Carlu in v Barceloni preizkušala gume, ki jih italijanski proizvajalec gum Pirelli pripravlja za prihodnjo sezono. Mercedes naj bi z gumami prevozil tisoč kilometrov. Testiranja med sezono so v formuli ena sicer prepovedana, zato so ostala moštva razumljivo zelo razburjena. Paul Hembery, Pirellijev direktor za motošport, na očitke odgovarja: "Pravila nam omogočajo, da s katerim koli moštvom opravimo po tisoč kilometrov testiranj. Test je bil povsem legitimen."

Dirka je bila sicer v 46. krogu po grdem trčenju Pastorja Maldonada v zaščitno ogrado za dobrih 15 minut celo prekinjena, dvakrat pa sta na stezo zapeljala tudi varnostna avtomobila.

Vrstni red se po štartu ni spremenil
Dirka se je začela brez večjih presenečenj - Rosberg in Hamilton sta odlično zaprla pot Sebastianu Vettlu in obdržala vodilni mesti. Na vrhu se vrstni red ni spremenil, na zavoju pri Grand Hotelu Hairpin sta trčila Pastor Maldonado in Giedo van der Garde (oba sta takoj zatem zavila v bokse), srdito sta se med seboj bojevala tudi dirkača McLarna, Sergio Perez in Jenson Button. Najboljša peterka (Rosberg, Hamilton, Vettel, Webber in Räikkönen) se je počasi oddaljevala od drugih dirkačev, v 12. krogu je šestouvrščeni Fernando Alonso za Fincem zaostajal že za štiri sekunde.

Po nesreči Masse izgubil Hamilton
V 31. krogu je Felipe Massa storil identično napako kot v soboto dopoldne - v ciljnem zavoju je prepozno zaviral, zletel s steze in trčil v zaščitno ogrado. Zaradi razbitin na progi je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, kar so takoj izkoristili pri Ferrariju in Red Bullu in svoja najboljša dirkača poklicali v bokse, z malo zamude so to storili tudi pri Mercedesu. Rosberg je še uspel rešiti vodilni položaj, Hamilton pa je na stezo nazaj zapeljal za Vettlom in Webbrom na četrto mesto.

Varnostni avtomobil, ki je na progi ostal osem krogov, je bil seveda voda na mlin dirkačem - krogi so se odštevali, gume pa se zaradi počasnejše vožnje skoraj niso obrabljale.

V 46. krogu prekinitev dirke
V naslednjih krogih je navduševal Perez, ki je v 42. krogu napadel moštvenega kolega Buttona, smuknil na 7. mesto, nato pa je želel prehiteti še Alonsa, a se je Španec, ki je sekal šikano, rešil. V 46. krogu sta v zavoju Tabac trčila Maldonado in Max Chilton, Venezuelec, ki je izgubil sprednje krilce, je grdo zgrmel v zaščitno ogrado, zaradi česar je bila dirka prekinjena.

Ker še ni bilo odpeljane več kot dve tretjini dirke, se je vse skupaj nadaljevalo z novim štartom v istem vrstnem redu.

Räikkönen zaradi Pereza ob pet mest
Kmalu zatem je moral Alonso po odločitvi komisije predse spustiti Pereza, v 57. krogu je nato v zavoju pri Hairpinu izgubil še boj z Adrianom Sutilom in padel na 8. mesto. V 63. krogu je na progo še enkrat zapeljal varnostni avtomobil, tokrat po trčenju Romaina Grosjeana in Daniela Ricciarda. V 70. krogu sta nato trčila še Räikkönen in Perez. Finec je moral zaradi predrte zadnje gume zapeljati v boks, zaradi česar je zdrsnil na zadnje, 16. mesto, Perez pa je dirko nadaljeval s poškodovanim sprednjim krilcem, a je kmalu zatem ustavil svojega McLarna. Kljub vsemu je Räikkönen v osmih krogih uspel prehiteti dirkače pred seboj in z 10. mestom osvojiti vsaj točko.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red po 78 krogih:
1. N. ROSBERG Merc. 2:17:52,056 2. S. VETTEL Red Bull +3,888 3. M. WEBBER Red Bull 6,314 4. L. HAMILTON Mercedes 13,894 5. A. SUTIL F. India 21,477 6. J. BUTTON McLaren 23,103 7. F. ALONSO Ferrari 26,734 8. J. E. VERGNE Toro R. 27,223 9. P. DI RESTA F. India 27,608 10. K. RÄIKKÖNEN Lotus 36,582 Odstop: Pic, Massa, Maldonado, Bia- nchi, Ricciardo, Grosjean, Perez. Skupni vrstni red, dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 107 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus 86 3. F. ALONSO Ferrari 78 4. L. HAMILTON Mercedes 62 5. M. WEBBER Red Bull 57 6. N. ROSBERG Mercedes 47 7. F. MASSA Ferrari 45 8. P. DI RESTA Force India 28 9. R. GROSJEAN Lotus 26 10. J. BUTTON McLaren 25 Konstruktorji:
1. RED BULL 164 4. MERCEDES 109 2. FERRARI 123 5. F. INDIA 44 3. LOTUS 112 6. McLAREN 37

Zelo sem vesel, da sem zmagal na tej dirki. Na zadnjih nekaj dirkah smo se znašli v nezavidljivem položaju, nekoliko smo nazadovali. Tokrat je bilo vse v redu in upam, da bo tako ostalo.

Nico Rosberg
Rosberg ponovil uspeh očeta Kekeja