Nicu Rosbergu se je v končnici dirke nasmehnila sreča. Nemec je izkoristil napačno moštveno odločitev za kolega Lewisa Hamiltona, švignil v vodstvo in še tretjič zapored zmagal na dirki za VN Monaka. Foto: Reuters
Nicu Rosbergu se je v končnici dirke nasmehnila sreča. Nemec je izkoristil napačno moštveno odločitev za kolega Lewisa Hamiltona, švignil v vodstvo in še tretjič zapored zmagal na dirki za VN Monaka. Foto: Reuters

To ni bila ena najlažjih dirk. Moštvo že vse leto opravlja odlično delo, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo.

Lewis Hamilton
Štart dirke
Na štartu je Hamilton zadržal vodilni položaj, ob uvozu v prvi zavoj je Vettel za trenutek dohitel in prehitel Rosberga, a je ta ostal vseeno ostal pred štirikratnim svetovnim prvakom. Foto: Reuters

Lewis je dirkal izjemno in si zaslužil zmago, a tako je pač včasih v svetu dirkanja.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je bil po dirki - razumljivo - zelo poklapan. Iz rok je izpustil gotovo zmago. Foto: Reuters

Z Nicom sva ohranila gume v dobrem stanju, saj sva se zavedala, da ne bova mogla napadati Lewisa, kar nama je nedvomno prineslo veliko prednost, ko se je dirka vnovič začela z letečim štartom.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel se je petič letos uvrstil na oder za zmagovalce. Foto: Reuters
Max Verstappen
Razbit toro rosso Maxa Verstappna. 17-letnika je doletela kazen petih štartnih mest, ki jo bo odslužil na naslednji dirki v Montrealu. Foto: Reuters
Rosberg še tretjič zapored najboljši v Monaku
Prelomni trenutki dirke v Monte Carlu
Štart dirke F1 za VN Monaka

Britanec je ves konec tedna ponavljal, da si želi popolno dirko. Vse je kazalo, da se mu bodo uresničile želje, bil je prepričljivo najhitrejši, nato pa so pri Mercedesu sprejeli napačno odločitev in ga v 65. krogu vpoklicali v boks. Po postanku je svetovni prvak izgubil vodstvo, zapeljal se je celo za Sebastiana Vettla, ki je na koncu osvojil drugo mesto.

Dirka v kneževini je sicer potekala mirno, prehitevanj je bilo malo, popestril jo je šele trk Maxa Verstappna in Romaina Grosjeana, zaradi katerega je na stezo zapeljal varnostni avtomobil in izničil vse zaostanke. Rosberg je izredni položaj izkoristil najbolje in se odpeljal novi, že tretji zmagi zapored na 'domači' dirki.

Vettel izzval Rosberga, a zaman
Hamilton je na štartu (pričakovano) zadržal vodilni položaj, dobro je začel predvsem Vettel, ki je izzval Rosberga, a je ta obdržal linijo in iz prvega zavoja vseeno zavil na drugem mestu. Slabo je monaško preizkušnjo začel Nico Hülkenberg, ki je trčil s Fernandom Alonsom in zletel v ogrado ob Mirabeauju ter rahlo poškodoval sprednji del dirkalnika. Težave je imel tudi Felipe Massa, ki mu je že v prvem krogu počila sprednja guma. Oba dirkača sta bila prisiljena v postanek. Alonso, ki ga je zaradi trka s Hülkenbergom doletela petsekundna kazen, je medtem ostal na progi in celo pridobil nekaj mest - s 15. je napredoval na 11.

Dobro se je na uvodu dirke znašel tudi mladi Max Verstappen, ki je v 6. krogu švignil mimo Pastorja Maldonada. Ta je v naslednjem krogu zaradi blagega trka z Nizozemcem dirkalnik parkiral v garaži.

Rosberg ves čas pod Vettlovim pritiskom
Mercedesoma se nikakor ni uspelo odlepiti od Vettla, ki jima je ves čas dihal za ovratnik. Po 23 krogih je njegov zaostanek za Rosbergom znašal zgolj 1,6 sekunde, ta je za Hamiltonom zaostajal za 1,3 sekunde. Vodilna trojka je dirkala svojo dirko, kar precej so v ozadju zaostajali Daniil Kvjat, Daniel Ricciardo in Kimi Räikkönen. Dobro sta se držala tudi mclarna, Jenson Button in Alonso, ki sta zasedala 9. in 10. mesto. Do tistega trenutka vsekakor najboljša predstava kultnega britanskega moštva iz Wokinga v letošnji sezoni.

Hamilton, ki je imel sicer nekaj težav z zavornim sistemom, je nato stopil na plin in začel nizati najhitrejše kroge, v 32. krogu je njegova prednost pred moštvenim kolegom znašala že slabih 10 sekund.

Räikkönen po postanku prehitel Ricciarda
V 37. krogu so najboljši dirkači prvič zavili v bokse, najprej sta ga opravila Vettel in Ricciardo, krog pozneje še Rosberg in Räikkönen. Finec je bil edini, ki je zaradi postankov pridobil mesto, ob izvozu na stezo je prehitel Ricciarda in zasedel 5. mesto. Hamiltonov postanek je bil popoln, tako da je brez težav zadržal vodstvo. V 42. krogu je Alonso zaradi težav z menjalnikom parkiral svoj dirkalnik in odstopil. 30 krogov pred koncem je Hamilton vodil pred Rosbergom, Vettlom, Kvjatom, Räikkönenom, Ricciardom, Sergiem Perezom, Buttnom, Felipejem Nasrom in Romainom Grosjeanom.

Varnostni avtomobil zaradi Verstappna
V končnici dirke je veliko pozornosti požel Verstappen. Ta je pametno dirkal za Vettlom, ki je lovil in prehiteval dirkače za krog. Nizozemec je na ta način hitro ujel enajstouvrščenega Grosjeana in mu začel dihati za vrat. 17-letnik je bil zaradi najmehkejše različice gum tudi hitrejši od Francoza. V 64. krogu sta dirkača nato trčila ob koncu štartno-ciljne ravnine. Verstappen je želel Grosjeana prehiteti po notranji strani ob uvozu v prvi zavoj, a je s sprednjim levim delom brezglavo zadel zadek Francozovega lotusa in zgrmel v zaščitno ogrado. K sreči je mladenič ni huje skupil, iz dirkalnika je izstopil nepoškodovan. Na stezo je zapeljal varnostni avtomobil, kar je Hamilton izkoristil in opravil postanek, na stezo se je vrnil kot tretji, za Rosbergom in Vettlom.
Rosberg mirno odpeljal zmagi naproti
Varnostni avtomobil se je umaknil ob koncu 70. kroga. Rosberg se je hitro odlepil od zasledovalcev in si zagotovil še tretjo zaporedno zmago v kneževini, medtem ko je Hamilton zadnjih sedem krogov z bolj svežimi gumami ves čas napadal izkušenega Nemca, ki pa je zadržal položaj in se prvič letos uvrstil tik pod vrh. V 73. krogu je Ricciardo z dotikom prehitel Räikkönena, ki se je razbesnel po radijski zvezi, a mu to ni kaj prida pomagalo. Na koncu se je moral zadovoljiti s 6. mestom.

Hamilton po dirki ohranil mirne živce
Po dirki so vsi čakali na Hamiltonov odziv, ki pa je ohranil hladno glavo in na vprašanja odgovarjal diplomatsko. "To ni bila ena najlažjih dirk. Moštvo že vse leto opravlja odlično delo, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo," je uvodoma dejal in dodal, da se bodo skupaj usedli za mizo in preučili zadevo ter poskusili najti način, kako se izboljšati. Rosberg je predtem poudaril, da se zaveda, da je imel v končnici dirke veliko sreče. "Lewis je dirkal izjemno in si zaslužil zmago, a tako je pač včasih v svetu dirkanja," je z nasmeškom na obrazu dejal Nemec in pojasnil, da bo zdaj le užival v zmagi in se z drugimi zadevami ubadal pozneje.

Vettel ohranil gume v dobrem stanju
Vettel je bil z novo uvrstitvijo na oder za zmagovalce - seveda - zelo zadovoljen, a je hitro poudaril, da je bil nad razpletom nekoliko presenečen. Vseeno je dodal, da so bili pri Ferrariju pripravljeni, ko je bilo to potrebno, in jim je v najpomembnejšem trenutku na dirki uspelo prehiteti Britanca. "Z Nicom sva ohranila gume v dobrem stanju, saj sva se zavedala, da ne bova mogla napadati Lewisa, kar nama je nedvomno prineslo veliko prednost, ko se je dirka vnovič začela z letečim štartom," je priznal Heppenheimčan.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red (78/78):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:49:18,420
 2. S. VETTEL     Ferrari   +4,486
 3. L. HAMILTON   Mercedes   6,053
 4. D. KVJAT      Red Bull  11,965
 5. D. RICCIARDO  Red Bull  13,608
 6. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   14,345
 7. S. PEREZ      F. India  15,013
 8. J. BUTTON     McLaren   16,063
 9. F. NASR       Sauber    23,626
10. C. SAINZ ML.  T. Rosso  25,066
11. N. HÜLKENBERG F. India  26,232
12  R. GROSJEAN   Lotus     28,415
13. M. ERICSSON   Sauber    31,159
14. V. BOTTAS     Williams  45,789
15. F. MASSA      Williams  1 krog
16. R. MERHI      Manor    2 kroga
17. W. STEVENS    Manor    2 kroga
                                  
Odstop: Maldonado, Alonso, Ver-   
        stappen                   
                                  
Dirkaški seštevek za SP:          
 1. L. HAMILTON   Mercedes     126
 2. N. ROSBERG    Mercedes     116
 3. S. VETTEL     Ferrari       98
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       60
 5. V. BOTTAS     Williams      42
 6. F. MASSA      Williams      39
 7. D. RICCIARDO  Red Bull      35
 8. D. KVJAT      Red Bull      17
 9. F. NASR       Sauber        16
10. R. GROSJEAN   Lotus         16
11. S. PEREZ      Force India   11
12  C. SAINZ ML.  Toro Rosso     9
13. N. HÜLKENBERG Force India    6
14. M. VERSTAPPEN Toro Rosso     6
15. M. ERICSSON   Sauber         5
16. J. BUTTON     McLaren        4
17. F. ALONSO     McLaren        0
                                  
Konstruktorski seštevek za SP:     
 1. MERCEDES                   242 
 2. FERRARI                    158 
 3. WILLIAMS                    81 
 4. RED BULL                    52 
 5. SAUBER                      21 
 6. FORCE INDIA                 17 
 7. LOTUS                       16 
 8. TORO ROSSO                  15 
 9. McLAREN                      4 
10. MANOR MARUSSIA               0 
                                   

To ni bila ena najlažjih dirk. Moštvo že vse leto opravlja odlično delo, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo.

Lewis Hamilton

Lewis je dirkal izjemno in si zaslužil zmago, a tako je pač včasih v svetu dirkanja.

Nico Rosberg

Z Nicom sva ohranila gume v dobrem stanju, saj sva se zavedala, da ne bova mogla napadati Lewisa, kar nama je nedvomno prineslo veliko prednost, ko se je dirka vnovič začela z letečim štartom.

Sebastian Vettel
Rosberg še tretjič zapored najboljši v Monaku
Prelomni trenutki dirke v Monte Carlu
Štart dirke F1 za VN Monaka