Sebastian Vettel je z osmo zaporedno zmago v eni sezoni postavil nov mejnik v formuli ena. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je z osmo zaporedno zmago v eni sezoni postavil nov mejnik v formuli ena. Foto: Reuters

Če sem iskren, res ne vem, kako mi vse to uspeva. Rad bi se zahvalil zbrani množici. Neverjetno je imeti tu na nedeljo več kot sto tisoč ljudi, glede na to, da tukaj dirkamo šele drugič. Celo mesto nori!

Sebastian Vettel
štart dirke
Štart dirke: Vettel je zadržal vodstvo, medtem ko je njegov moštveni kolega Mark Webber zdrsnil na 4. mesto. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso si je s 5. mestom v Austinu zagotovil drugo mesto v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Osma zaporedna zmaga Vettla

Vettel je, tako kot že večkrat v letošnji sezoni, vodil praktično od štarta do cilja. Suvereno je odpeljal teksaško preizkušnjo in vknjižil novih 25 točk v skupnem seštevku. Zdaj jih ima izjemni Nemec že 372.

Vettel odlično, Webber pač ne
Dirko je po pričakovanjih odlično začel Sebastian Vettel, ki je tudi zadržal vodstvo. Precej slabše se je odrezal njegov moštveni kolega Mark Webber, ki je štartal iz prve vrste, a sta že v prvem zavoju mimo njega švignila Romain Grosjean in Lewis Hamilton. Na zadnjih dirkah si je Vettel že zelo hitro privozil veliko prednost, a tokrat svojim najbližjim zasledovalcem ni mogel pobegniti, saj je na stezo že v 1. krogu, potem ko je svoj dirkalnik v zaščitni ogradi razbil Adrian Sutil, zapeljal varnostni avtomobil, ki je s steze zapeljal tri kroge pozneje.

Vettel bežal zasledovalcem
Vettel je iz kroga v krog večal prednost pred drugouvrščenim Grosjeanom, po nekaj več kot četrtini dirke je imel že dobrih pet sekund (+5,229) naskoka. Webber, ki se ne more pohvaliti z dobrim štartom, je uspel v 13. krogu pridobiti mesto, ko je po zunanji strani prehitel Hamiltona in začel lov na drugo mesto. Britanec, sicer svetovni prvak iz sezone 2008, je imel veliko težav z obrabljanjem gum in je moral svoj dirkalnik nekoliko upočasniti.

Po prvih postankih na vrhu brez sprememb
Vettel je prvi postanek opravil v 28. krogu, na stezo je zapeljal za Webbra, ki je v bokse zavil takoj zatem. Ko se je po sveže gume odpravil še Grosjean, je 26-letni Heppenheimčan vnovič smuknil v vodstvo. Po prvih postankih je imel na vrhu več kot 10 sekund naskoka pred drugouvrščenim Grosjeanom, Webber je za moštvenim kolegom zaostajal dobrih 12 sekund. Avstralec je bil izjemno hiter, hitrejši od Vettla, a je obtičal za Grosjeanom, ki ga je suvereno zadrževal za seboj.

Brez večjih presenečenj
Do konca dirke se na vrhu ni nič več spremenilo, čeprav je Webber ves čas Grosjeanu dihal za ovratnik. Je pa zato prišlo do nekaj zanimivih prehitevanj v bojih za nižja mesta. V 35. krogu je denimo Valtteri Bottas, ki je s končnim 8. mestom osvojil prve točke v formuli ena, krasno ugnal Estebana Gutierreza, po lestvici navzgor se je povzpenjal tudi Fernando Alonso, ki je nazadnje v 45. krogu po notranji strani pretental Nica Hülkenberga.

Dirka za VN ZDA, Austin

Končni vrstni red (56/56):
 1. S. VETTEL    Red B. 1:39:17,148
 2. R. GROSJEAN  Lotus       +6,284
 3. M. WEBBER    Red Bull     8,396
 4. L. HAMILTON  Mercedes    27,358
 5. F. ALONSO    Ferrari     29,592
 6. N. HÜLKEN.   Sauber      30,400
 7. S. PEREZ     McLaren     46,692
 8. V. BOTTAS    Williams    54,509
 9. N. ROSBERG   Mercedes    59,141
10. J. BUTTON    McLaren   1:17,278
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull       372
 2. F. ALONSO    Ferrari        227
 3. L. HAMILTON  Mercedes       187
 4. K. RÄIKKÖNEN Lotus          183
 5. M. WEBBER    Red Bull       181
 6. N. ROSBERG   Mercedes       161
 7. R. GROSJEAN  Lotus          132
 8. F. MASSA     Ferrari        106
 9. J. BUTTON    McLaren         61
10. P. DI RESTA  Force India     48
                                   
Konstruktorji:
 1. RED BULL  553  4. LOTUS     315
 2. MERCEDES  348  5. McLAREN   102
 3. FERRARI   333  6. F. INDIA   77
                                 

Če sem iskren, res ne vem, kako mi vse to uspeva. Rad bi se zahvalil zbrani množici. Neverjetno je imeti tu na nedeljo več kot sto tisoč ljudi, glede na to, da tukaj dirkamo šele drugič. Celo mesto nori!

Sebastian Vettel
Osma zaporedna zmaga Vettla