Pri Mercedesu so s taktiko postanka manj zadeli v polno. Po slabem štartu in poljubu sreče s prekinitvijo dirke sta se dirkača aktualnega konstruktorskega prvaka vrnila na vrh, le da je Hamiltona na prvem mestu zamenjal Rosberg. Foto: Reuters
Pri Mercedesu so s taktiko postanka manj zadeli v polno. Po slabem štartu in poljubu sreče s prekinitvijo dirke sta se dirkača aktualnega konstruktorskega prvaka vrnila na vrh, le da je Hamiltona na prvem mestu zamenjal Rosberg. Foto: Reuters

Rad bi se zahvalil ekipi, ki je opravila izjemno delo. Užival sem in zelo sem navdušen. Seveda smo šele na začetku sezone, a uspel nam je perfekten začetek. Vseeno pa moramo biti ves čas pozorni na ferrarija.

Nico Rosberg
Mark Webber
Izjave po dirki je na odru za zmagovalce pobral nekdanji dirkač v formuli ena Mark Webber. Nekdanji moštveni kolega pri Red Bullu Vettel ga je takole polil s šampanjcem. Foto: Reuters
Štart F1
Katastrofalen štart mercedesov. Takole sta že v prvem zavoju mimo švignila ferrarija. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Zmaličen McLarnov dirkalnik Fernanda Alonsa po trku s haasom Estebana Gutierreza. Foto: Reuters
Romain Grosjean
Romain Grosjean je Haasu že na krstni dirki v kraljici motošporta priboril točke za svetovno prvenstvo. "To je za nas kot zmaga," je dejal Francoz svoji ekipi po radijski zvezi. Haas je prvo moštvo po Toyoti 2002 (6. mesto Mike Sala v Avstraliji), ki je na svoji prvi dirki v formuli ena osvojila vsaj točko. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Ljubljenec domačega občinstva Daniel Ricciardo je osvojil četrto mesto. Njegov moštveni kolega Daniil Kvjat dirke zaradi okvare dirkalnika ni začel. Foto: Reuters
Rosberg dobil uvodno dirko v Melbournu

Mercedes je do dvojne zmage prišel z boljšo taktiko - oba dirkača sta opravila postanek manj od najbližjih zasledovalcev in na koncu obdržala prednost, ki sta si jo nabrala. Vseeno jima ni kazalo najbolje. V precej boljšem položaju je bil v prvi polovici Ferrari, ki pa je kmalu ostal brez Kimija Räikkönena, Vettel pa s postankom več v zaključku dirke ni mogel mimo drugouvrščenega Hamiltona. Rosberg je zmagal četrtič zapored, njegov zmagoviti niz se je začel v zaključku lanske sezone na dirki za VN Mehike v Ciudad de Mexicu.

Avstralska preizkušnja je bila sicer v 19. krogu prekinjena zaradi hudega trka Estebana Gutierreza in Fernanda Alonsa. Špančev mclaren je popolnoma zverižilo v zaščitni ogradi, k sreči nihče od vpletenih ni bil poškodovan. "Zaradi varnega dirkalnika in zaščitne ograde sem ostal živ. Šlo je pač za nesrečo, ki se zgodi med dirkanjem. Včasih enostavno pozabimo, da divjamo s 300 km/h," je po dirki dejal Alonso.

Izjemno slab štart Hamiltona
Aktualni prvak Hamilton dirke ni začel najbolje. Že takoj je mimo njega švignil Vettel, kmalu zatem še Räikkönen, ob prvem zavoju ga je premagal še Rosberg, s katerim je tudi rahlo trčil. Britanec je nato izgubil boj še z Maxom Verstappnom in Felipejem Masso, kot blisk se je znašel na šestem mestu. Vsekakor začetek, ki ga pri Mercedesu niso pričakovali. Rosberg je bil ves čas za petami Räikkönenu, medtem ko je Hamilton lovil Verstappna in bentil po radijski zvezi, da ga nikakor ne more prehiteti. Razlika med njima je ves čas nihala okoli pol sekunde.

Dirka prekinjena po trku v 18. krogu
V 13. in 14. krogu sta Rosberg in Vettel zavila v boks. Po prvem postanku je Vettel zapeljal pred Rosbergom, ki je štirikratnega svetovnega prvaka večkrat napadel, a nikakor ni mogel mimo njega. Vettel se je odlično branil, še več, z izjemnim manevrom je ugnal Hamiltona in zapeljal na drugo mesto. Vodstvo je prevzel, ko se je tudi Räikkönen v 17. krogu namenil v boks. Krog pozneje sta trčila Esteban Gutierrez in Fernando Alonso in poskrbela, da je najprej na stezo zapeljal varnostni avtomobil, zatem so zavihrale rdeče zastave. Španec je svojega mclarna popolnoma razbil, po trku ga je tudi obrnilo v zraku. K sreči je nihče od vpletenih ni huje skupil.

Räikkönenov dirkalnik zajeli ognjeni zublji
Dirka se je nadaljevala po krajši prekinitvi, kmalu po ponovnem začetku je zaradi težav z dirkalnikom odstopil Räikkönen. Pred moštveno garažo so njegov dirkalnik zajeli ognjeni zublji, ledeno-hladni Finec je mirno izstopil in sklenil svoj avstralski nastop. Vettel je medtem že nabral štiri sekunde prednosti pred Rosbergom, medtem ko je Hamilton na šestem mestu obtičal za Carlosom Sainzem mlajšim. Ta je v 32. krogu na veliko veselje Britanca odšel po novi komplet gum, tako da je Hamilton napredoval na 5. mesto.

Vettlov postanek z napako
Rosberg je razvijal daleč najvišjo hitrost v ravninah (povprečno 315 km/h) in je konkretno zarezal v Vettlovo prednost. Ferrarijev dirkač je bil z najmehkejšo različico gum nemočen, v boks je zavil v 36. krogu, postanek se mu je zaradi težav z odvijanjem leve sprednje gume tudi nekoliko zavlekel. Na stezo se je vrnil pred Masso na četrto mesto. Rosberg je ostal na stezi, Vettel je začel hitro topiti njegovo prednost, na krog je odščipnil približno sekundo. V 48. krogu - 9 krogov pred koncem - je razlika znašala le še 13 sekund.

Vročeglavi Verstappen in prve točke Haasa
Vseeno je bilo to preveč, da bi Heppenheimčan ogrozil Rosbergovo zmago. Še več, v 55. krogu je za trenutek zletel s steze in izgubil vse možnosti za uvrstitev, višji od tretjega mesta. Zanimiv je bil sicer tudi boj toro rossov Sainza in Verstappna. Slednji se je ves čas po radijski zvezi pritoževal nad moštvenim kolegom, na koncu je z njim še trčil, skoraj ogrozil svoj položaj in izgubil točko. Zelo zadovoljni so sicer pri Haasu. Ameriško moštvo je že na svoji krstni dirki osvojilo točke. Romain Grosjean mu jih je s 6. mestom prinesel osem.

Vettel: Prekinitev nam ni pomagala
"Za mano je dober konec tedna. Rad bi se zahvalil ekipi, ki je opravila izjemno delo. Užival sem in zelo sem navdušen. Seveda smo šele na začetku sezone, a uspel nam je perfekten začetek. Vseeno pa moramo biti ves čas pozorni na ferrarija," je po dirki dejal zmagovalec Rosberg. Vettel je bil sicer dobre volje, a obetal si je veliko več. "Lahko bi rekli, da nam prekinitev ni pomagala. Želeli smo biti agresivnejši, morda to ni bila najboljša rešitev, a zelo sem zadovoljen s tretjim mestom," je povedal Vettel.

Naslednja dirka na koledarju formule ena je na sporedu 3. aprila v Manami, kjer dirkače čaka preizkušnja za VN Bahrajna. Lani jo je dobil Hamilton pred Räikkönenom in Rosbergom.

Dirka za VN Avstralije, Melbourne

Končni vrstni red (58/58):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:48:15,565
 2. L. HAMILTON   Mercedes  +8,060
 3. S. VETTEL     Ferrari    9,643
 4. D. RICCIARDO  Red Bull  24,330
 5. F. MASSA      Williams  58,979
 6. R. GROSJEAN   Haas      72,081
 7. N. HULKENBERG F. India  74,199
 8. V. BOTTAS     Williams  75,153
 9. C. SAINZ      T. Rosso  75,680
10. M. VERSTAPPEN T. Rosso  76,833
11. J. PALMER     Renault   83,399
12. K. MAGNUSSEN  Renault   85,606
13. S. PEREZ      F. India  91,699
14. J. BUTTON     McLaren   1 krog
15. F. NASR       Sauber    1 krog
16. P. WEHRLEIN   Manor     1 krog
                                  
Odstop: Kvjat, Alonso, Gutierrez, 
        Haryanto, Räikkönen,     
        Ericsson                  
                                  

Rad bi se zahvalil ekipi, ki je opravila izjemno delo. Užival sem in zelo sem navdušen. Seveda smo šele na začetku sezone, a uspel nam je perfekten začetek. Vseeno pa moramo biti ves čas pozorni na ferrarija.

Nico Rosberg
Rosberg dobil uvodno dirko v Melbournu