Zmagovalec Max Verstappen je bil star zgolj tri leta, ko je drugouvrščeni Kimi Räikkönen prvič nastopil v formuli ena. Foto: Reuters
Zmagovalec Max Verstappen je bil star zgolj tri leta, ko je drugouvrščeni Kimi Räikkönen prvič nastopil v formuli ena. Foto: Reuters

Občutek je neverjeten. Sploh ne morem verjeti, to je bila odlična dirka! Rad bi se zahvalil ekipi, ki mi je sestavila ta dirkalnik. Krasen občutek je zmagati. Oče mi je pri tem veliko pomagal.

Max Verstappen
Max Verstappen in Kimi Räikkönen
Räikkönenu v zaključku dirke nikakor ni uspelo prehiteti mladega Nizozemca, ki je postal sploh prvi Nizozemec z zmago v kraljici motošporta. Foto: Reuters
Nico Rosberg
Nico Rosberg je dirko začel z drugega štartnega položaja, a mu je uspelo prehiteti moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, s katerim pa sta že po nekaj zavojih končala v pesku. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Aktualni svetovni prvak Hamilton ni pričakoval, da se bo že po nekaj minutah dirke takole na mopedu odpeljal proti garažam. Foto: Reuters
Verstappen do krstne zmage v Barceloni

Mercedesa prvič skupaj nista dokončala dirke po letu 2011, ko sta na uvodni dirki sezone v Avstraliji odstopila Nico Rosberg in Michael Schumacher. To je bila za moštvo iz Brackleyja sicer prva točkovna ničla po dirki za VN ZDA leta 2012.

Verstappen je z 18 leti in 277 dnevi postal najmlajši zmagovalec na dirkah formule ena. Leta se mu niso poznala, dirkal je kot veteran, zlasti v zaključku, ko je moral z obrabljenimi gumami - z njimi je odpeljal zadnjih 31 krogov - odbijati napade Räikkönena. Pred tednom dni je iz Toro Rossa napredoval k Red Bullu, zdaj pa je že prvič okusil slast zmage v kraljici motošporta. Izjemna zgodba!

Preveč agresiven Hamilton kriv za odstop?
Kakšna drama na štartu! Že po uvodnih zavojih sta oba mercedesa sklenila nastop. Rosbergu je uspelo smukniti pred Hamiltona, ki je želel vodilni položaj zavzeti nazaj, a se Nemec ni dal. Zaprl ga je in ga 'poslal' na travo. Britanca je nato zaneslo, trčil je v zadek Rosbergovega dirkalnika, oba sta končala v pesku. Šok za vse v Mercedesovi garaži, še posebej za Nikija Laudo, ki je takoj zatem novinarjem povedal: "To je bilo povsem nepotrebno. Lewis je bil preveč agresiven, zakaj bi mu moral Nico pustiti več prostora, saj je bil v vodstvu! Tu je bil Lewis bolj kriv, kot Nico. Preprosto je slabo ocenil vse skupaj. To, da sta oba mercedesa odstopila že po nekaj zavojih, je nesprejemljivo!"

Po trku mercedesov je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, vodstvo je prevzel Ricciardo, drugi je bil Verstappen, tretji Carlos Sainz mlajši. Ta je v naslednjih krogih izgubil dve mesti - najprej v 8. krogu, ko je mimo njega švignil Vettel, dva kroga pozneje ga je prehitel še Räikkönen. Obakrat je Španec mesto izgubil ob koncu štartno-ciljne ravnine.

Taktični boj med Red Bullom in Ferrarijem
Vettel, ki se na sobotnih kvalifikacijah ni izkazal, je po prvem postanku dirkal izjemno. Nizal je najhitrejše kroge, topil je prednost red bullov pred seboj, v 17. krogu je za drugouvrščenim Verstappnom zaostajal le še za slabi sekundi (+1,8). Vseeno Nemec ni mogel mimo Nizozemca. Red Bull in Ferrari sta bíla taktično bitko s postanki, bolje je kazalo moštvu Dietricha Mateschitza, ki je vsakič odgovorilo na napad italijanskega kolektiva. Po 41 krogih je imel Ricciardo na prvem mestu devet sekund prednosti pred moštvenim kolegom Verstappnom.

Verstappen zadržal Räikkönena ...
Prav zaradi nenehnih menjavanj strategij s postanki in različicami gum je bil zaključek dirke izjemno zanimiv. Po zadnjih postankih je Verstappen vodil pred Räikkönenom, Vettlom in Ricciardom. 18-letni Verstappen je dirkal zrelo, čeprav mu je veteran, svetovni prvak iz sezone 2007, ves čas dihal za ovratnik. Finec je potrpežljivo čakal na priložnost v DRS-območju na štartno-ciljni ravnini, Verstappnu se je večkrat zelo približal, a nikoli dovolj blizu, da bi v prvem zavoju s prehitevalnim manevrom zavzel vodstvo. Zadovoljiti se je moral z drugim mestom.

... Vettel pa Ricciarda
Zato pa je bilo toliko bolj vroče v boju za tretje mesto. Ricciardo je z manj obrabljenimi gumami ves čas sledil Vettlu, v prvem zavoju 59. kroga ga je nato le prehitel, a je moral zapeljati s steze in je dvoboj izgubil. Vettel se je moral nekdanjemu moštvenemu kolegu za trenutek umakniti, sicer bi trčila. "Če se ne bi umaknil, bi trčil direktno vame! Resno, kaj počnemo? Dirkamo ali kaj?! Ne vem," je takoj zatem po radijski zvezi svojemu moštvu v boks sporočil jezni Heppenheimčan, ki je kljub vsemu zadržal tretje mesto do konca. Tudi po zaslugi počene zadnje leve gume Ricciarda v predzadnjem krogu dirke. Kljub vsemu je Avstralec, ki je v zaključku vozil preveč agresivno, imel dovolj prednosti, da je dirko vseeno sklenil na četrtem mestu.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Končni vrstni red (66/66):         
 1. M. VERSTAPPEN R. B. 1:41:40,017
 2. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    +0,616
 3. S. VETTEL     Ferrari     5,581
 4. D. RICCIARDO  Red Bull   43,950
 5. V. BOTTAS     Williams   45,271
 6. C. SAINZ      T. Rosso 1:01,395
 7. S. PEREZ      F. India 1:19,538
 8. F. MASSA      Williams 1:20,707
 9. J. BUTTON     McLaren    1 krog
10. D. KVJAT      Toro Rosso 1 krog
11. E. GUTIERREZ  Haas       1 krog
12. M. ERICSSON   Sauber     1 krog
13. J. PALMER     Renault    1 krog
14. K. MAGNUSSEN  Renault    1 krog
15. F. NASR       Sauber     1 krog
16. P. WEHRLEIN   Manor      1 krog
17. R. HARYANTO   Manor      1 krog
                                   
Odstop: Hamilton, Rosberg, Hülken- 
        berg, Alonso               
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. N. ROSBERG    Mercedes      100
 2. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari        61
 3. L. HAMILTON   Mercedes       57
 4. S. VETTEL     Ferrari        48
 5. D. RICCIARDO  Red Bull       48
 6. M. VERSTAPPEN Toro Rosso     38
 7. F. MASSA      Williams       36
 8. V. BOTTAS     Williams       29
 9. D. KVJAT      Red Bull       22
10. R. GROSJEAN   Haas           22
...                                
                                   
Konstruktorji:                     
 1. MERCEDES                    157
 2. FERRARI                     109
 3. RED BULL                     94
 4. WILLIAMS                     65
 5. TORO ROSSO                   26
...                                
                                   

Občutek je neverjeten. Sploh ne morem verjeti, to je bila odlična dirka! Rad bi se zahvalil ekipi, ki mi je sestavila ta dirkalnik. Krasen občutek je zmagati. Oče mi je pri tem veliko pomagal.

Max Verstappen
Verstappen do krstne zmage v Barceloni