Ayrton Senna da Silva (1960-1994). Foto: Reuters/M. L.
Ayrton Senna da Silva (1960-1994). Foto: Reuters/M. L.

Smešno, ne zdi se mi, da se je to zgodilo že pred 20 leti. Vse skupaj je zelo oddaljeno, a hkrati tudi zelo blizu. Nisem še spoznala človeka, ki ne bi vedel, kaj je počel v trenutku, ko je izvedel za Ayrtonovo smrt. Vsi vedo, kaj so počeli, vsi so si zapomnili. To je neverjetno.

Viviane Senna, Ayrtonova sestra
Ayrton Senna
Senna je v formuli ena začel 161 dirk, zmagal je 41-krat, 80-krat se je uvrstil na zmagovalni oder. 19-krat je odpeljal najhitrejši krog, osvojil je tri naslove svetovnega prvaka. Njegova posebna vrlina pa je bila predvsem vožnja na čas, dosegel je kar 65 najboljših štartnih položajev v karieri. Martin Brundle je povedal: "Vsi smo lahko v kvalifikacijah izboljšali čas za kakšno desetinko ali dve, zelo dobri dirkači so ga lahko izboljšali tudi do pol sekunde. Toda Senna je lahko brez težav čas v primerjavi s tekmecem izboljšal za sekundo in več. Ko je zavil ob koncu kvalifikacij na stezo, mu nihče ni želel prekrižati poti. Ko si zagledal McLarnov dirkalnik in njegovo svetlo čelado, si se enostavno umaknil, saj so vsi želeli videti, kako hiter bo." Prosta je leta 1988 v kvalifikacijah za VN Monaka prehitel za kar sekundo in pol! Foto: EPA

Drznejši kot sem, bolj se spoznavam. Vedno iščem tisti naslednji korak, drug svet, v katerega je treba vstopiti. Področja, kjer še nisem bil. Samotno je voziti dirkalnik formule ena, a prinaša veliko zadovoljstva. V formuli ena sem doživel izjemne občutke in jih želim še več. To me navdušuje, to je moja motivacija.

Ayrton Senna

Spomnim se, kako si je Ayrton leta 1994 med drugim dnevom testiranja poškodoval vrat. Naslednji dan sem prišel na progo in ga na veliko začudenje zagledal. Bil sem prepričan, da mu je uspelo čudežno okrevanje, toda Senna je prišel tja izključno zato, da bi prisluhnil pogovoru z inženirji in ugotovil, ali lahko kaj iztrži iz mojega poročanja. Povsem drugače je bilo z Nigelom Mansllom, ko sem bil njegov testni dirkač. Ko je na testiranjih postavil čas, je odšel igrat golf.

David Coulthard
Obdobje Ayrtona Senne številni označujejo za najboljše obdobje v kraljici motošporta. Takole sta se na stezi za zmago borila Senna (desno) in Nigel Mansell. Še bolj so ljubitelji formule ena uživali ob Brazilčevih dvobojih z Alainom Prostom, ki je bil tudi njegov glavni tekmec. Foto: Youtube

Imel je božji dar, ki ga ni imel nihče. Imel je šesti čut za dirkanje. Vedel je, kje bo dober oprijem na določenem delu zavoja, še preden je zavil vanj. V ravnini je z dirkalnikom kar poplesaval, česar drugi dirkači enostavno niso bili zmožni storiti.

Martin Brundle
Alain Prost in Ayrton Senna
Alain Prost in Ayrton Senna sta bila velika tekmeca. Leta 1989 je naslov prvaka osvojil Francoz, potem ko so Senni za zeleno mizo vzeli zmago na predzadnji dirki v Suzuki. Brazilec je bil prepričan, da je šlo za zaroto Mednarodne avtomobilistične zveze, a že naslednje leto je dobil zadoščenje - postal je svetovni prvak, potem ko je že takoj po štartu predzadnje dirke na Japonskem trčil s Prostom, tako da Francozu ni uspelo osvojiti dragocenih točk v boju za naslov prvaka. Pred zadnjo dirko sezone je imel Senna 9 točk prednosti pred svetovnim prvakom, na voljo jih je bilo zgolj še šest. Foto: Reuters

Na svojih šolskih zvezkih nisem imel slik deklet, saj sem bil še premlad, imel pa sem Ayrtona Senno. V sobi sem imel velik plakat z Ayrtonovo podobo, tudi moj prvi gokart je bil v barvah njegovega dirkalnika, saj ga je imel rad tudi moj oče. Ko je umrl, je bilo vsem zelo težko.

Fernando Alonso
Ayrton Senna
Na dirki za VN San Marina leta 1994 je dva kroga po ponovnem začetku dirke Ayrtonov williams FW16 v ovinku Tamburello s hitrostjo 307 km/h zletel s steze in treščil v nezaščiten zid, ki je stezo ločeval od majhnega potočka. Takole je bil po trku videti njegov dirkalnik. Foto: EPA

Ko sem bil otrok, sem o njem prebral vse knjige, ogledal sem si vse posnetke, bil je dirkač, po katerem sem se zgledoval. Navdušil me je za formulo ena. V času njegove nesreče sem bil star devet let. Prišel sem domov z dirkanja, šel sem k očetu, ki je popravljal avtomobil. Spomnim se trenutka, ko mi je povedal, da je umrl Senna. Spomnim se, kako sem odšel za avtomobil in se razjokal. Tega se spomnim, kot bi se zgodilo včeraj. Točno se spomnim mesta, kjer sem stal, zdaj vas lahko odpeljem tja.

Lewis Hamilton
Ayrton Senna
V Imoli so legendarnemu dirkaču postavili kip, ki pa njegovih navijačev ni zadovoljil, saj naj bi bil videti žalosten, hočejo pa se ga spominjati veselega, nasmejanega in polnega življenja. Foto: Reuters

Tako dober je bil, ker je trdo garal in veliko prostega časa posvečal podrobnostim. Bil je največji med največjimi. Številka ena.

Mika Häkkinen
Ayrton Senna, Hotel Castello, soba 200, Castel San Pietro
Soba št. 200 v hotelu Castello v Castel San Pietru je soba, kjer je Senna preživel svojo zadnjo noč. Foto: Reuters
Ayrton Senna tribute
Pred dirkališčem vse dni v letu na ograjah ljubitelji formule ena puščajo različne predmete in posvetila v čast pokojnega Senne. Zavoj Tamburello so po nesreči s smrtnim izidom spremenili s šikano in ga naredili izrazito varnejšega. Dirko formule ena so v Imoli nazadnje izpeljali leta 2006, nato pa so jo črtali s koledarja in jo nadomestili z VN Belgije. Foto: Reuters
20 let od smrti Ayrtona Senne


Na progi oster in neizprosen, zunaj dirkališč pa nežna duša, ki je vsakomur priskočila na pomoč, skrbela za ljudi in ljubila živali. Šele po njegovi smrti se je svet zavedel, kako velik človek je bil, saj se je na dan pogreba na ulice rodnega Sao Paula zgrnilo kar tri milijone ljudi, brazilska vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje.
Na MMC-ju smo ob okrogli obletnici smrti obudili spomin na legendarnega Brazilca in na najbolj črn konec dirkaškega tedna v kraljici motošporta.

Že pri štirih letih sedel v gokart
Senna se je rodil 21. marca 1960 v Santani, mestni četrti Sao Paula. V rani mladosti je pokazal navdušenje nad avtomobili, že pri štirih letih je prvič sedel v gokart. Pri sedmih se je naučil upravljati džip, ki ga je vozil po družinskem posestvu, pri trinajstih letih pa je z gokartom tudi prvič tekmoval. Čeprav je bil neizkušen, se je na progi dostojno upiral starejšim in izkušenejšim tekmecem, z očetovo podporo je leta 1977 osvojil panameriško prvenstvo. Štiri leta pozneje se je preselil v Anglijo, kjer se je preizkusil v formuli ford 1600, formuli 2000 in formuli 3, leta 1984 pa mu je končno uspel preboj v elitni razred motošporta - formulo ena.

STE VEDELI?
  • Pred začetkom usodne sezone 1994 je Senna ob vseh spremembah v predpisih napovedal, da bo to sezona hudih nesreč. "Lahko bomo zelo veseli, če se ne bo zgodilo nič resnejšega," je dejal.
  • Njegova sestra Viviane je razkrila, da je na dan svoje smrti Ayrton, ki je bil predan katoličan, odprl Sveto pismo in prebral, da bo tistega dne prejel največje mogoče darilo - Boga.
  • Večkrat je izrazil skrb nad vsesplošno revščino v Braziliji. Po njegovi smrti so ugotovili, da je brez medijske publicitete različnim dobrodelnim organizacijam daroval več deset milijonov dolarjev svojega premoženja, ki je bilo sicer ocenjeno na 400 milijonov. "Bogati ljudje ne morejo živeti v deželi, ki je polna revščine. Vsi dihamo isti zrak. Vsem moramo ponuditi možnost, vsaj osnovno," je bil prepričan.
  • Leta 2010 je nemški tabloid Bild opravil raziskavo med dirkači formule ena (glas jih je oddalo 20 od 24 - glasovali niso le dirkači Williamsa in Renaulta), ki so za najboljšega dirkača vseh časov izbrali prav Senno. Za najboljšega zdajšnjega dirkača pa je bil z veliko prednostjo izbran Fernando Alonso.
  • Na dirki za VN Belgije leta 1992 je, potem ko je Erik Comas doživel grdo nesrečo, ustavil svoj dirkalnik, skočil na progo, tvegal svoje življenje in mu pomagal.
  • Prek njega je nemškemu proizvajalcu avtomobilov Audi uspelo prodreti na brazilski trg.


V formuli ena hitro opozoril nase

Kot novinec se Brazilec ni pretirano oziral na uveljavljene zvezde in na ukaze ter tradicije moštev, v formulo ena je prišel z enim samim ciljem: zmagovati. Počel je tisto, kar je želel. Vsem ljubiteljem tega športa je že zelo hitro postalo jasno, da se je karavani pridružil izjemno talentiran novinec. 24-letni dirkač je, tako kot pri dirkanju z gokarti, tudi v formuli ena dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, nase pa je opozoril že na svoji šesti dirki v karieri, ko je s povsem nekonkurenčnim tolemanom TG183B deževno dirko za VN Monaka v Monte Carlu končal tik pod vrhom - čeprav jo je začel šele s trinajstega mesta! Z neverjetnimi dirkaškimi manevri, ki so presenetili celo poznejšega svetovnega prvaka Nikija Laudo, je počasi, a vztrajno napredoval po lestvici navzgor, na koncu je moral premoč priznati le Alainu Prostu, ki je dirko dobil po prekinitvi. Številni so bili prepričani, da bi Senna lahko Prosta tudi ugnal in zmagal, če bi se dirka nadaljevala, a so iz Tolemana pozneje sporočili, da Brazilec preizkušnje zaradi precej zdelanega vzmetenja najverjetneje ne bi dokončal in bi odstopil krog ali dva pred koncem.

Prva zmaga v Estorilu leta 1985
Po koncu sezone je sledila selitev k Lotusu, član katerega je bil naslednja tri leta. Na uvodni dirki sezone v Riu de Janeiru je odstopil, a je na točkovno ničlo pred domačimi navijači hitro pozabil že štirinajst dni pozneje, ko je na dirki za VN Portugalske vknjižil svojo krstno zmago. Na omenjeni dirki v Estorilu je bil Senna razred zase, drugouvrščeni Michele Alboreto, ki se z Brazilcem ni ravno najbolje razumel, je s ferrarijem ob prečkanju ciljne črte zaostal kar minuto in dve sekundi, tretjeuvrščeni Patrick Tambay že za krog. Z Lotusom je Senna svetovno prvenstvo dvakrat končal na četrtem mestu, enkrat je bil tretji. Nanizal je šest zmag, a eksplodiral je šele v ikoničnem dirkalniku mclaren MP4/4, v katerega je prvič sedel leta 1988.
Klasika formule ena: boji s Prostom
Takrat je osvojil tudi prvega od treh naslovov svetovnega prvaka. Veliko je tvegal, vselej je dirkal na robu svojih zmogljivosti in na robu zmogljivosti dirkalnika. Ta je imel kar 1.200 konjskih moči, zelo malo podtlaka in ročni menjalnik. Kot je bilo v njegovi navadi, se prav tako ni oziral na moštvenega kolega Prosta, ki je na progi zahteval spoštovanje. S Francozom se je bojeval vso sezono, večkrat so gume njunih dirkalnikov ločili milimetri. V tisti sezoni je McLaren dobil kar 15 od 16 dirk, Senna je slavil na osmih. Leto pozneje je naslov osvojil Prost, zatem še dvakrat Brazilec. V sezoni 1993 je bil tedaj 33-letni Senna z McLarnom nezadovoljen, čutil je, da so v moštvu precej nazadovali, odkar so zamenjali dobavitelja motorjev - namesto Hondinega je dirkalnik poganjal Fordov motor. Z dirkalnikom mclaren MP4/8 se ni mogel vmešati v boj za naslov prvaka. Razočaranje je bilo še večje, ker je prvenstvo z williamsom osvojil njegov veliki tekmec Prost. Prepričan, da se lahko na pota stare slave vrne le z enakovrednim dirkalnikom, je moštvo iz Wokinga tudi zapustil in se namenil v grofijo Oxfordshire k Williamsu.

Selitev k Williamsu in upi na naslov

Williams je v Senno veliko investiral, zanimanje so pokazali tudi številni pokrovitelji, a leto 1994 je v kraljico motošporta pripeljalo tudi nekaj novih predpisov, zaradi katerih se 'Beco', kakršen vzdevek sta mu nadela starša, na testiranjih in na začetku sezone še ni povsem 'ujel' z dirkalnikom williams FW16. Na uvodni dirki v Braziliji mu je sicer kazalo dobro, a je nato v 55. krogu odstopil in zmago prepustil Michaelu Schumacherju v Benettonu. Na dirki za VN Japonske je odstopil že v 1. krogu, ko je postal žrtev množičnega trka, Schumacher pa je svojo prednost povišal že na 20 točk (tedaj je bila zmaga vredna 10 točk). Britanci so bili presenečeni nad odličnim Nemcem, predvsem pa nad izvrstnim Benettonovim dirkalnikom. "Tukaj smo, začel se je evropski del sezone. Začenjamo z ničle, naše prvenstvo se začenja danes. Naša sezona je dolga 14, ne 16 dirk. Vsekakor to ni najboljši položaj, a takšna je realnost. Vsi se zavedamo izzivov, ki so pred nami," je dejal Senna pred začetkom črnega dirkaškega konca tedna v Imoli.

Imola 1994: iz ene katastrofe v drugo
Konec tedna se je začel grozljivo, že v petek se je med prostim treningom Rubens Barrichello razletel na progi. Dirkalnik je dvignilo visoko v zrak, organizatorji so se bali, da bo pristal na tribuni med gledalci, a se je od zaščitne ograde na veliko olajšanje vseh odbil nazaj na stezo. Barrichello jo je kljub večkratnemu prevračanju svojega jordana odnesel le z zlomljenim nosom in roko. Dirkači so bili šokirani ob ogledu posnetka nesreče, a so kljub vsemu hrabro sedli v dirkalnike za sobotne kvalifikacije, med katerimi je ugasnilo življenje Avstrijca Rolanda Ratzenbergerja. Ta je, potem ko se mu je sprednje krilce zagozdilo pod gume, pred zavojem Villeneuve pri 315 km/h trčil v zid in se smrtno poškodoval. Za mrtvega so ga proglasili ob prihodu v bolnišnico v Bologni, to je bila prva smrtna žrtev v formuli ena po 12 letih. Za Avstrijca je bil to šele tretji dirkaški konec tedna v karieri formule ena.
Smrt Salzburžana je prizadela vse, še najbolj pa prav Senno, ki se je požvižgal na pravila Mednarodne avtomobilistične zveze, sedel v avtomobil in se odpravil na kraj nesreče, kjer je poskušal razumeti, kaj se je zgodilo, ter poskrbeti, da se kaj takšnega ne ponovi. Dirkači so se pred nedeljsko dirko še enkrat dobili in se pogovorili o nevarnostih na progi. Nato so se odpravili na štartna mesta.

Trenutek, ko je duša zapustila telo
Senna je svojo zadnjo dirko začel kot prvi, obetal si je še četrto zmago v San Marinu. Že po nekaj metrih po začetku sta trčila Pedro Lamy in J. J. Lehto, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Ko se je ta v 5. krogu umaknil, se je dirka nadaljevala z letečim štartom. Senna je odbil vse napade Schumacherja in ostal v vodstvu, a je zgolj dva kroga pozneje iz neznanega razloga pri 307 km/h zletel s steze v zavoju Tamburello in trčil v nezaščiten zid, ki je stezo ločeval od majhnega potočka. Dirka je bila prekinjena, televizijske kamere pa so hip zatem v svet ponesle sliko negibnega dirkaškega zvezdnika, ki je sprva še rahlo premaknil svojo glavo, nato pa omagal. "Deloval je miren. Privzdignil sem njegove veke in iz njegovih zenic je bilo jasno, da ima težko poškodbo glave. Dvignili smo ga in ga položili na tla. Ko smo to storili, je zavzdihnil. Čeprav nisem veren, sem čutil, kako je v tistem trenutku duša zapustila njegovo telo," je Brazilčeve zadnje trenutke opisal Sid Watkins, tedanji vodja zdravniškega osebja v formuli ena. V Sennovem dirkalniku so pozneje našli zvito avstrijsko zastavo, ki jo je najverjetneje želel razviti med častnim krogom po koncu dirke in z njo počastiti spomin na tragično umrlega Ratzenbergerja.

'Schumi' prepričan, da bo Ayrton preživel
Brazilca so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Bologni, kjer so ga pozneje proglasili za mrtvega. Njegova smrt je milijonom po svetu strla srca, dirkači so bili neposredno po dirki, ko še niso vedeli, kako hudo jo je skupil trikratni svetovni prvak, vidno šokirani, zmagovalna trojka na odru za zmagovalce ni odprla šampanjcev. "Dve uri po dirki je do mene stopil Watkins in mi dejal, da je zadeva zelo resna. Odvrnil sem mu, da je v komi in da koma ne pomeni nič slabega. Pozneje so mi večkrat dejali, da je umrl, takoj zatem pa, da je še vedno v komi. Bilo je tako malo informacij, da nisem vedel, kaj naj si mislim. Toda še vedno sem bil prepričan, da ne bo umrl. Enostavno nisem prišel do te točke, prepričan sem bil, da bo izpustil kakšno dirko ali dve, nato pa se vrnil in osvojil naslov. Toda uresničil se je najhujši scenarij, in ko sem čez 14 dni končno dojel, da ga ni več, je bilo grozno," je dejal Schumacher, ki je v dramatični končnici - Damon Hill se mu je približal na vsega točko zaostanka - tistega leta prvič postal svetovni prvak.
Brazilske solze v potokih
Od Senne se je poslovila nepregledna množica Brazilcev, po nekaterih ocenah naj bi se na ulicah Sao Paula na dan pogreba zbralo več kot tri milijone ljudi, ki so se želeli posloviti od dirkaške legende. Od njega so se poslovili številni funkcionarji in dirkači iz sveta motošporta, med drugimi Ron Dennis, Frank Williams, Jackie Stewart, Michele Alboreto, Alain Prost, Damon Hill, Rubens Barrichello, Johnny Herbert, Pedro Lamy, Emerson, Wilson in Christian Fittipaldi ter izjemno dober prijatelj Gerhard Berger. Bernieju Ecclestonu družina zaradi domnevno neprimernega odziva na Ayrtonovo smrt ni dovolila prisotnosti na pogrebu.

Senna in črn konec tedna v Imoli
Pod člankom si lahko na 10 videoposnetkih ogledate utrinke iz kariere Ayrtona Senne, tragične dogodke s črnega dirkaškega konca tedna v Imoli in posledice. V posebni oddaji sta o smrti svojih moštvenih kolegov spregovorila tudi Damon Hill, ki je bil leta 1994 Ayrtonov moštveni kolega pri Williamsu, ter David Brabham, moštveni kolega Rolanda Ratzenbergerja pri Simteku. Vljudno vabljeni k ogledu!


Danes dirke precej varnejše

V Monte Carlu, Ayrtonovi najuspešnejši dirki, kjer je na najvišjo stopničko stopil kar šestkrat, so vsi žalovali. Organizatorji so za dirko prvi štartni mesti pobarvali v barve avstrijske in brazilske zastave in ju pustili prazni. A tudi tokrat se je zgodila huda nesreča, v katero je bil vpleten Karl Wendlinger. Avstrijec je pri 280 km/h zletel v zid in naslednjih nekaj tednov preživel v komi. To je bila že četrta huda nesreča v 14 dneh. FIA je zaradi tega v naslednjih letih storila veliko za večjo varnost dirkačev in gledalcev. Sledila je prava revolucija, kar se tiče varnostnih pravil; številne steze so preuredili, da so bolj ustrezale varnostnim standardom, moštva so morala prilagoditi dirkalnike, po 12 letih pa je ponovno zaživela zveza voznikov formule ena (GPDA). Žal sta morala za to ceno plačati dirkača, ki sta življenje živela v tisočinkah sekunde.

Danes so dirkači precej varnejši kot pred dvema desetletjema. Resda se pri velikih hitrostih lahko zgodi marsikaj - to potrjuje tudi smola Felipeja Masse, ki se je v Budimpešti leta 2009 med kvalifikacijami hudo poškodoval, ko mu je v glavo pri veliki hitrosti priletel del vzmetenja z Barrichellovega dirkalnika, ne nazadnje bi na začetku dirke za VN Belgije leta 2012 Romain Grosjean s svojim lotusom skoraj obglavil Fernanda Alonsa -, a hujše poškodbe so bistveno redkejše kot včasih.
Legenda živi dalje
Senna je s svojo trmo, predvsem pa brezkompromisno vožnjo, predanostjo dirkanju in osebno karizmo pustil globok pečat v svetu bencinskih športov. Ni prenesel porazov, njegov največji tekmec Prost je nekoč dejal: "Senna tvega tako veliko, ker ves čas misli, da je nepremagljiv in nesmrten." 'Profesor' je imel delno prav - Senna je bil, je in bo za vedno ostal nesmrtna legenda.

1.

Neverjeten krog v Donningtonu
Če ste kdaj podvomili, kako dober je bil Ayrton Senna v deževnih razmerah, si oglejte prvi krog dirke za VN Evrope leta 1993 v Donningtonu. Brazilec je takoj po štartu s četrtega padel na peto mesto, potem ko mu je pot zaprl Michael Schumacher, prehitel pa Karl Wendlinger, a je še pred koncem prvega kroga z izjemnimi manevri opravil s tekmeci in zapeljal v vodstvo.

Vir: YouTube.com


2.

Senna - svetla zvezda formule ena
Video, v katerem lahko podoživite vrhunce Ayrtonove kariere skozi številne posnetke njegovih dirk.

Vir: YouTube.com


3.

Dogodek, ki je napovedal črn konec tedna
Že na treningu pred nedeljsko dirko za VN San Marina se je zgodila huda nesreča, v katero je bil vpleten Ayrtonov rojak Rubens Barrichello. Ta je pri veliki hitrosti zapeljal na robnik in (v)zletel s steze. Na veliko srečo organizatorjev je zaščitna ograda dirkalnik odbila nazaj, tako da ta skupaj z odpadlimi delci ni odletel proti tribuni.

Vir: YouTube.com


4.

Smrt Ratzenbergerja
Zaradi smrti Ayrtona Senne se mnogokrat pozabi na nesrečo s smrtnim izidom dan prej, ko je med kvalifikacijami ugasnilo življenje avstrijskega dirkača Rolanda Ratzenbergerja. Ta je izgubil nadzor nad dirkalnikom, potem ko se mu je sprednje krilce odlomilo in zagozdilo pod gumami. Z veliko hitrostjo je trčil v zid in se smrtno ponesrečil.

Vir: YouTube.com


5.

Zavoj Tamburello vzel življenje Brazilca
Smrtna nesreča Senne, 1. maja 1994 ob 14.17. Obdukcija je pokazala, da je bil zanj usoden del obese. Ta se je odtrgala z dirkalnika in predrla njegovo znamenito rumeno čelado ter lobanjo.

Vir: YouTube.com


6.

Ayrtonov pogreb
Na dan pogreba se je na ulice Sao Paula zgrnilo kar tri milijone ljudi. Pogreba so se udeležili številni dirkači in funkcionarji v formuli ena, z izjemo Bernieja Ecclestona, ki na pogreb ni smel priti.

Vir: YouTube.com


7.

Schumacher ni verjel, da bo Senna umrl
Številni so večkrat poudarili, da se je Michael Schumacher po tragičnih dogodkih in zmagi v Imoli leta 1994 na odru za zmagovalce neprimerno vedel. Novico o Ayrtonovi smrti so sicer sporočili dve uri po koncu dirke. Nemec, ki je pozneje osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka, ni verjel, da bo Brazilec umrl v bolnišnici v Bologni. Prepričan je bil, da se bo kmalu vrnil na steze in ob koncu sezone dvignil četrti naslov svetovnega prvaka.

Vir: YouTube.com


8.

"Schumija" premagale solze
Ko je Michael Schumacher na dirki za VN Italije leta 2000 izenačil Ayrtonov dosežek po številu zmag, se je po dirki na novinarski konferenci zlomil in se razjokal. Ganjen je bil tudi Mika Häkkinen, ki je prav tako odbil novinarjevo vprašanje in zahteval kratek premor.

Vir: YouTube.com


9.

Senna v Top Gearu
Na Ayrtona Senno so se pred časom spomnili tudi v priljubljeni britanski oddaji Top Gear.

Vir: YouTube.com


10.

Hill in Brabham o moštvenih kolegih
Kaj imata skupnega Damon Hill in David Brabham? Oba sta v najbolj črnem koncu dirkaškega tedna v formuli ena izgubila moštvenega kolega. Hill Senno, Brabham pa Ratzenbergerja. Oba sta se vrnila na prizorišče nesreč, v Imolo, in podoživela usodni 30. april ter 1. maj.

Vir: YouTube.com

Smešno, ne zdi se mi, da se je to zgodilo že pred 20 leti. Vse skupaj je zelo oddaljeno, a hkrati tudi zelo blizu. Nisem še spoznala človeka, ki ne bi vedel, kaj je počel v trenutku, ko je izvedel za Ayrtonovo smrt. Vsi vedo, kaj so počeli, vsi so si zapomnili. To je neverjetno.

Viviane Senna, Ayrtonova sestra

Drznejši kot sem, bolj se spoznavam. Vedno iščem tisti naslednji korak, drug svet, v katerega je treba vstopiti. Področja, kjer še nisem bil. Samotno je voziti dirkalnik formule ena, a prinaša veliko zadovoljstva. V formuli ena sem doživel izjemne občutke in jih želim še več. To me navdušuje, to je moja motivacija.

Ayrton Senna

Spomnim se, kako si je Ayrton leta 1994 med drugim dnevom testiranja poškodoval vrat. Naslednji dan sem prišel na progo in ga na veliko začudenje zagledal. Bil sem prepričan, da mu je uspelo čudežno okrevanje, toda Senna je prišel tja izključno zato, da bi prisluhnil pogovoru z inženirji in ugotovil, ali lahko kaj iztrži iz mojega poročanja. Povsem drugače je bilo z Nigelom Mansllom, ko sem bil njegov testni dirkač. Ko je na testiranjih postavil čas, je odšel igrat golf.

David Coulthard

Imel je božji dar, ki ga ni imel nihče. Imel je šesti čut za dirkanje. Vedel je, kje bo dober oprijem na določenem delu zavoja, še preden je zavil vanj. V ravnini je z dirkalnikom kar poplesaval, česar drugi dirkači enostavno niso bili zmožni storiti.

Martin Brundle

Na svojih šolskih zvezkih nisem imel slik deklet, saj sem bil še premlad, imel pa sem Ayrtona Senno. V sobi sem imel velik plakat z Ayrtonovo podobo, tudi moj prvi gokart je bil v barvah njegovega dirkalnika, saj ga je imel rad tudi moj oče. Ko je umrl, je bilo vsem zelo težko.

Fernando Alonso

Ko sem bil otrok, sem o njem prebral vse knjige, ogledal sem si vse posnetke, bil je dirkač, po katerem sem se zgledoval. Navdušil me je za formulo ena. V času njegove nesreče sem bil star devet let. Prišel sem domov z dirkanja, šel sem k očetu, ki je popravljal avtomobil. Spomnim se trenutka, ko mi je povedal, da je umrl Senna. Spomnim se, kako sem odšel za avtomobil in se razjokal. Tega se spomnim, kot bi se zgodilo včeraj. Točno se spomnim mesta, kjer sem stal, zdaj vas lahko odpeljem tja.

Lewis Hamilton

Tako dober je bil, ker je trdo garal in veliko prostega časa posvečal podrobnostim. Bil je največji med največjimi. Številka ena.

Mika Häkkinen
20 let od smrti Ayrtona Senne