Lewis Hamilton je četrtič zapored zmagal v Silverstonu. To je bila sicer njegova peta zmaga na dirki za VN Velike Britanije. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je četrtič zapored zmagal v Silverstonu. To je bila sicer njegova peta zmaga na dirki za VN Velike Britanije. Foto: Reuters

Podpora, ki sem je bil deležen ta konec tedna, je neverjetna. Ponosen sem, da sem lahko zmagal za vas, navijače. Ekipa ves konec tedna ni storila niti ene napake, obenem je tudi za Valtterijem odlična dirka, osvojil je drugo mesto, potem ko je začel z devetega.

Lewis Hamilton
Štart F1
Hamilton in Räikkönen sta odlično začela dirko, malce slabše se je odrezal Sebastian Vettel, ki je izgubil boj z Maxom Verstappnom. Foto: Reuters
Kimi Raikkonen
Kimi Raikkonen je suvereno držal drugo mesto, nato pa mu je krog pred koncem počila guma. Moral je na prisilni postanek, na njegovo srečo je imel dovolj prednosti pred preostalimi tekmeci, da je vseeno zadržal mesto na odru za zmagovalce. Foto: Reuters
Hamilton v Silverstonu slavil četrtič zapored

Še posebej impresivna je bila Bottasova predstava, ki je moral zaradi menjave menjalnika dirko začeti s pribitkom petih mest, a se je Finec ves čas vzpenjal po lestvici navzgor, na koncu je prejel še poljub sreče, ko je krog pred koncem drugouvrščenemu Räikkönenu počila sprednja leva guma.

Hamiltonova zmaga ni bila nikoli pod vprašajem, aktualni svetovni podprvak je vodil od štarta do cilja, v nedeljo je zmagal še četrtič zapored na dirki za VN Velike Britanije, s čimer je izenačil rekord legendarnega Jima Clarka. Prav tako je s petimi zmagami na britanskih preizkušnjah zasedel vrh večne lestvice, ki si ga deli s Clarkom in Alainom Prostom.

Vettel izgubil mesto proti Verstappnu
Hamilton in Räikkönen sta dirko začela odlično, zadržala sta svoja štartna položaja, slabše se je odrezal Vettel, ki je imel pred začetkom težave s pregrevanjem zavor. Nemca, štirikratnega svetovnega prvaka, je prehitel Verstappen, ki je odstopil na zadnjih treh dirkah v Kanadi, Azerbajdžanu in Avstriji. Kmalu zatem sta trčila toro rossa, Daniil Kvjat in Carlos Sainz ml., zadnji je moral dirko tudi končati, na stezo pa je zapeljal varnostni avtomobil, ki se je umaknil ob koncu 4. kroga. Po desetih krogih je Hamilton vodil pred Räikkönenom, Verstappnom, Vettlom, Valtterijem Bottasom, Nicom Hülkenbergom, Estebanom Oconom, Sergiem Perezom, Stofflom Vandoornom in Felipejem Masso.

Verstappnov daljši postanek
Vettel je prvi opravil postanek, v boks je zavil v 19. krogu, krog zatem je v bokse zavil še Verstappen, ki pa je imel zaradi težav s privijanjem zadnje leve gume nekoliko daljši postanek. Vse to je pomenilo, da ga je Vettel na stezi prehitel, kmalu zatem je švignil še mimo Hülkenberga, zasedel 4. mesto in začel lov na Bottasa. V 25. in 26. krogu sta postanek opravila še Räikkönen in Hamilton. Britanec je ob vrnitvi na stezo znova zavzel vodilni položaj, Räikkönen je bil tretji.

Obilo smole za Ferrari
Bottas je končno opravil postanek v 32. krogu, v naslednjih krogih je Finec pridno topil Vettlovo prednost pred seboj, v 44. krogu ga je vendarle prehitel, potem ko je bil neuspešen v zavoju Stowe. Začel je lov na Räikkönena, videti je bilo, da mu bo za boj za drugo mesto zmanjkalo časa, a je nato Räikkönenu počila sprednja leva guma, zaradi česar je izgubil drugo mesto, smola pa je doletela tudi njegovega moštvenega kolega Vettla, ki je prav tako s počeno gumo končal dirko in se je moral zadovoljiti s 7. mestom. Ogromno smole za ferrarija v zaključku, veliko sreče za mercedesa.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone

Končni vrstni red (51/51):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:21:27,430
 2. V. BOTTAS     Mercedes +14,063
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   36,570
 4. M. VERSTAPPEN R. Bull   52,125
 5. D. RICCIARDO  R. Bull 1:05,955
 6. N. HÜLKENBERG Renault 1:08,109
 7. S. VETTEL     Ferrari 1:33,989
 8. E. OCON       F. India  1 krog
 9. S. PEREZ      F. India  1 krog
10. F. MASSA      Williams  1 krog
11  S. VANDOORNE  McLaren   1 krog
12  K. MAGNUSSEN  Haas      1 krog
13  R. GROSJEAN   Haas      1 krog
14  M. ERICSSON   Sauber    1 krog
15  D. KVJAT      Haas      1 krog
16  L. STROLL     Williams  1 krog
17  P. WEHRLEIN   Sauber    1 krog
                                  
Odstop: Palmer, Sainz, Alonso     
                                  
Dirkači:                          
 1. S. VETTEL     Ferrari      177
 2. L. HAMILTON   Mercedes     176
 3. V. BOTTAS     Mercedes     154
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     117
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       98
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      57
 7. S. PEREZ      Force India   52
 8. E. OCON       Force India   43
 9. C. SAINZ      Toro Rosso    29
10. N. HÜLKENBERG Renault       26
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES   330 5. WILLIAMS  41
 2. FERRARI    275 6. T. ROSSO  33
 3. RED BULL   174 7. HAAS      29
 4. FORCE INDIA 95 8. RENAULT   26
                                  

Podpora, ki sem je bil deležen ta konec tedna, je neverjetna. Ponosen sem, da sem lahko zmagal za vas, navijače. Ekipa ves konec tedna ni storila niti ene napake, obenem je tudi za Valtterijem odlična dirka, osvojil je drugo mesto, potem ko je začel z devetega.

Lewis Hamilton
Hamilton v Silverstonu slavil četrtič zapored