Lewis Hamilton je z odliko opravil svojo nalogo, odločitev o naslovu svetovnega prvaka bo padla čez 14 dni v Abu Dabiju. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je z odliko opravil svojo nalogo, odločitev o naslovu svetovnega prvaka bo padla čez 14 dni v Abu Dabiju. Foto: Reuters

To je bila zame ena najlažjih dirk. Prav zares. Zelo lahka. Tu so po navadi v dežju najtežje, a tokrat je bilo drugače. Nisem imel nikakršnih težav, nobenih težkih trenutkov, niti enkrat me ni zaneslo. Predvsem sem samo vozil v vodstvu.

Lewis Hamilton
false
Dirka za VN Brazilije 2016 se je zaradi neugodnih razmer na stezi in slabe vidljivosti začela za varnostnim avtomobilom. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Vodstvo Lewisa Hamiltona nikoli ni bilo ogroženo, a Britanec se je moral pošteno potruditi, da ni storil kakšne večje napake, ki bi ga stala dragocenih točk v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: Reuters
false
Dirkači so v prvih dveh urah več časa preživeli za varnostnim avtomobilom in v boksih, kot dirkali na stezi. Foto: Reuters
Varnostni avtomobil
Dirka v Sao Paulu je bila dvakrat prekinjena, petkrat je na stezo zapeljal tudi varnostni avtomobil. Foto: Reuters
Max Verstappen
Komaj 19-letni Max Verstappen je z izjemnimi prehitevalnimi manevri navduševal prav vse ljubitelje formule ena. Ko je v predzadnjem krogu prehiteval Sergia Pereza za tretje mesto, so zanj navijali tudi v garaži McLarna. Nizozemec je bil na krog v končnici skoraj dve sekundi hitrejši od mercedesov, zato tudi ne preseneča dejstvo, da je odpeljal najhitrejšega (1:25,305). Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa je na svoji zadnji dirki pred domačimi navijači v Sao Paulu razbil svoj dirkalnik in odstopil. Z ganljivim slovesom se je poslovil od zvestih navijačev, v boksih so mu zaploskale prav vse ekipe, čestitali so mu tudi mehaniki nekdanje ekipe Ferrarija (na fotografiji). Foto: Reuters
Hamilton še zmanjšal zaostanek za Rosbergom

Brazilska dirka je bila zagotovo ena najbolj razburljivih zadnjih let. Že v soboto po kvalifikacijah so dirkači vedeli, da jih v nedeljo čaka deževna dirka s hudimi nalivi.

Ti so bili tako hudi, da je bila vidljivost skoraj nična, dirko so zaradi varnostni dvakrat prekinili, veliko časa je na stezi prebil tudi varnostni avtomobil (na stezo je zapeljal kar petkrat). Na koncu je prvi ciljno črto prečkal Hamilton, ki je Rosbergovo prednost uspel stopiti na 12 točk.

Začetek dirke za varnostnim avtomobilom
Deževno vreme v Sao Paulu je dodobra namočilo stezo, zato je pred začetkom vodja dirke Charlie Whiting premleval, ali naj se dirka začne z navadnim štartom ali za varnostnim avtomobilom. Zaradi varnosti se je odločil za slednjo rešitev, kljub temu, da se z njo dirkači niso strinjali. Štart je bil prestavljen za deset minut, dirkači so bentili nad vidljivostjo in količino vode na določenih delih steze.

Verstappen takoj napadel Räikkönena
Varnostni avtomobil se je po šestih krogih umaknil in že takoj po umiku je nase z izjemnim prehitevalnim manevrom navdušil Max Verstappen. 19-letnik se je požvižgal na neugodne razmere in slabo vidljivost, v prvem zavoju je napadel Räikkönena, ga suvereno prehitel in zasedel tretje mesto. Kevin Magnussen je prvi zavil v bokse in si namestil gume za rahli dež, kmalu so mu sledili tudi drugi dirkači. V 11. krogu je gledalcem zastal dih, ko je Vettla zavrtelo na stezi, kjer je obstal in upal, da ga nihče od dirkačev ne zadene. K sreči je lahko svoj ferrari hitro obrnil in zapeljal v boks na prvi postanek. Iz boksa se je vrnil na 19. mesto za Felipeja Masso.

Dirka prekinjena v 19. krogu
Zanimivo je bilo tudi v 14. krogu, ko je Marcus Ericsson zletel s steze in se ustavil sredi uvoza v boks. Takoj zatem je v boks zavil Verstappen, Nizozemec se je moral urno odzvati, da je preprečil trk in odstop. Kmalu zatem je v boks zapeljal še njegov moštveni kolega Daniel Ricciardo (zaradi tega si je Avstralec pozneje prislužil 5-sekundni pribitek). Na stezo je zapeljal varnostni avtomobil, medtem ko so odstranjevali Ericssonov sauber. Umaknil se je ob koncu 18. kroga, a je bila dirka takoj zatem prekinjena, saj je Räikkönena grdo zavrtelo, Finec je treščil v zaščitni zid, štartno-ciljna ravnina je bila polna delov njegovega ferrarija. K sreči so ga vsi dirkači zaobšli (20-letni Esteban Ocon je v zadnjem trenutku s svojim manorjem preprečil hudo nesrečo), svetovni prvak iz leta 2007 je dirkalnik zapustil nepoškodovan in s steze odšel ob stoječih ovacijah brazilskih ljubiteljev motošporta.

Vnovični štart in prekinitev dirke
Dirka se je znova začela za varnostnim avtomobilom ob 18.21. Po 22 krogih je bil vrstni red sledeči: Hamilton, Rosberg, Verstappen, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Carlos Sainz, Felipe Nasr, Ricciardo, Ocon, Pascal Wehrlein, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Magnussen, Jenson Button, Vettel, Massa, Esteban Gutierrez, Daniil Kvjat. Toda po 28 krogih se je Whiting v luči najnovejše vremenske napovedi, da se bodo padavine še okrepile, odločil dirko znova prekiniti. Gledalci na tribunah so s palci navzdol in glasnimi žvižgi izrazili nezadovoljstvo. Vnovič se je dirka začela z 29 krogom ob 19.02, varnostni avtomobil je s steze zapeljal ob koncu 31 kroga.

Nova mojstrovina drznega Verstappna
Verstappen je v času, ko je po stezi vozil varnostni avtomobil, vseskozi zavijal levo in desno ter preverjal, na katerih delih steze je boljši oprijem. To se mu je obrestovalo takoj, ko je varnostni avtomobil zavil s proge. Nizozemec je nemudoma napadel drugouvrščenega Rosberga v sklopu zavojev Senna S, v 3. zavoju ga je mojstrsko prehitel po zunanji strani! Izjemen prehitevalni manever mladega Verstappna, ki je na stezi kar letel, kmalu zatem je odpeljal tudi najhitrejši krog. V 39. krogu je nato z zadnjimi močmi rešil svoj dirkalnik, potem ko je zapeljal na rob cestišča, a je še uspel zadržati drugo mesto.

Ganljivo slovo Masse
V 48. krogu je nato še enkrat na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je svoj dirkalnik razbil Massa. Za 35-letnega domačina iz Sao Paula je bil odstop še posebej boleč, saj po koncu letošnje sezone zaključuje bogato kariero v formuli ena, to je bila njegova zadnja dirka za VN Brazilije. Z brazilsko zastavo okoli vratu je ob stoječih ovacijah pozdravil vse navijače, v boksih so mu zaploskali člani vseh moštev. Nadvse ganljivi prizori ob slovesu svetovnega podprvaka iz sezone 2008.

Verstappnov ples v dežju
Končnica dirke je pripadla red bulloma, Ricciardu in predvsem Verstappnu, ki se je brezkompromisno spuščal v dvoboje z dirkači in jih prehiteval na vseh delih steze. V 67. krogu je z odličnim manevrom švignil še mimo Vettla in ga izrinil s steze. Dirkal je precej hitreje od ostalih dirkačev, odpeljal je nov najhitrejši krog, krog pred koncem je prehitel še Sergia Pereza in si zagotovil mesto na odru za zmagovalce.

Dirka za VN Brazilije, Sao Paulo

Končni vrstni red (71/71):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 3:01:01,335
 2. N. ROSBERG    Mercedes +11,455
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull  21,481
 4. S. PEREZ      Force I.  25,346
 5. S. VETTEL     Ferrari   26,334
 6. C. SAINZ      T. Rosso  29,160
 7. N. HÜLKENBERG Force I.  29,827
 8. D. RICCIARDO  Red Bull  30,486
 9. F. NASR       Sauber    42,620
10. F. ALONSO     McLaren   44,432
11. V. BOTTAS     Williams  45,292
12. E. OCON       Manor     45,809
13. D. KVJAT      T. Rosso  51,192
14. K. MAGNUSSEN  Renault   51,555
15. P. WEHRLEIN   Manor   1:00,493
16. J. BUTTON     McLaren 1:21,994
                                  
Odstop: Grosjean, Ericsson, Räi-  
        kkönen, Palmer, Massa,    
        Gutierrez                 
                                  

Skupni vrstni red:

Dirkači (20/21):                  
 1. N. ROSBERG    Mercedes     367
 2. L. HAMILTON   Mercedes     355
 3. D. RICCIARDO  Red Bull     246
 4. S. VETTEL     Ferrari      197
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull     192
 6. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      178
 7. S. PEREZ      Force India   97
 8. V. BOTTAS     Williams      85
 9. N. HÜLKENBERG Force India   66
10. F. ALONSO     McLaren       52
                                  
Konstruktorji:                    
 1. MERCEDES                   722
 2. RED BULL                   446
 3. FERRARI                    375
 4. FORCE INDIA                163
 5. WILLIAMS                   136
                                  

To je bila zame ena najlažjih dirk. Prav zares. Zelo lahka. Tu so po navadi v dežju najtežje, a tokrat je bilo drugače. Nisem imel nikakršnih težav, nobenih težkih trenutkov, niti enkrat me ni zaneslo. Predvsem sem samo vozil v vodstvu.

Lewis Hamilton
Hamilton še zmanjšal zaostanek za Rosbergom