Lewis Hamilton upa, da mu bo do konca sezone uspelo stopiti zaostanek za Nicom Rosbergom. Foto: Reuters
Lewis Hamilton upa, da mu bo do konca sezone uspelo stopiti zaostanek za Nicom Rosbergom. Foto: Reuters

Izgubljen boj za naslov letos ne bi bil tako boleč, kot leta 2007. V svoji karieri sem izgubil že veliko dirk in bitk za naslov, zato mi tovrstni občutki niso ravno tuji.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Hamilton je letos dobil osem dirk. Foto: Reuters

Čeprav je dobil zadnji dve dirki v ZDA in v Mehiki, Hamilton za Rosbergom v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno zaostaja za 19 točk. Do konca letošnje sezone sta še dve dirki, prva je na sporedu to nedeljo v Sao Paulu, 27. novembra bo dokončno znan prvak v kraljici motošporta.

Hamilton, ki si je v zadnjih dveh sezonah pokoril vse tekmece, v letošnji sezoni ne briljira. Resda je dobil osem dirk - še posebej je impresiven niz štirih zaporednih zmag (VN Avstrije, VN Velike Britanije, VN Madžarske in VN Nemčije) -, a v oči bodejo predvsem slabi štarti, potem ko si je v kvalifikacijah priboril 'pole'.

Razočaranja mu niso tuja
Britanec zdaj upa na ugoden razplet sezone in na napako tekmeca. Dobro se zaveda, da zmagi na zadnjih dirkah ne bosta dovolj za četrti naslov prvaka, če Rosberg osvoji drugo in tretje mesto. "Ne vem, kako bi se pripravil na poraz. Ne vem, ali je to kljub izkušnjam sploh mogoče," je povedal Hamilton, ki je leta 2007 na zadnji dirki sezone v Sao Paulu izgubil boj za naslov prvaka proti Kimiju Räikkönenu, a je vse skupaj pozabil že leto dni pozneje, ko je na istem prizorišču izmaknil naslov Felipeju Massi. "Izgubljen boj za naslov letos ne bi bil tako boleč kot leta 2007. V svoji karieri sem izgubil že veliko dirk in bitk za naslov, zato mi tovrstni občutki niso ravno tuji. Trenutno je bolj verjetno, da bom naslov izgubil kot pa dobil. S tem se je težko sprijazniti, a tako pač je," je povedal 31-letni dirkač, po številu zmag drugi najuspešnejši dirkač v elitnem razredu motošporta vseh časov.

Upa, da v letu 2017 ne bo imel težav
Po razočaranju na dirki za VN Malezije, ko se mu je nasmihala zmaga, nato pa je moral v zaključku preizkušnje v Marina Bayu odstopiti zaradi pokvarjenega pogonskega sklopa, se je Hamilton pobral in nanizal dve zmagi zapored. "Lepo je dirkati, tako kot znam, in imeti zanesljiv dirkalnik, tako kot na zadnjih dveh dirkah. Je pa čuden občutek, ko se borim za nekaj, in nisem čisto prepričan, ali mi bo uspelo. Vse skupaj je čudno, a ne preostani mi nič drugega kot to, da se za naslov borim do konca," je še povedal Hamilton in sklenil: "Ne glede na razplet letošnje sezone bo življenje teklo dalje. Lahko se potolažim s tem, da imam v žepu že tri naslove svetovnega prvaka. Upam le, da v naslednji sezoni ne bom imel toliko težav z dirkalnikom, kot sem jih imel v letošnji."

Sezona formule ena se bo nadaljevala ta konec tedna v Sao Paulu. V petek ob 13. uri po našem času je na sporedu prvi prosti trening, drugi je štiri ure pozneje. V soboto bodo dirkači ob 14. uri opravili tretji prosti trening, ob 17. uri se začnejo kvalifikacije. V nedeljo se dirka začne ob 17.00.

Izgubljen boj za naslov letos ne bi bil tako boleč, kot leta 2007. V svoji karieri sem izgubil že veliko dirk in bitk za naslov, zato mi tovrstni občutki niso ravno tuji.

Lewis Hamilton