Lewis Hamilton je v Sao Paulu dosegel 60. 'pole' v karieri, 11. v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je v Sao Paulu dosegel 60. 'pole' v karieri, 11. v letošnji sezoni. Foto: Reuters

To so bile zelo razburljive kvalifikacije. Oba sva bila zelo hitra, Lewis je bil na koncu za delček hitrejši. Tisti, ki doseže 'pole', velikokrat ne dobi nedeljske dirke, tako da sem še vedno zelo optimističen. Jutri bom poskušal zmagati.

Nico Rosberg
Nico Rosberg, Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen
Najhitrejši dirkači kvalifikacij za VN Brazilije (z leve proti desni): Nico Rosberg, Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa, ki je dirko za VN Brazilije dobil v letih 2006 in 2008, je po spodletelih kvalifikacijah takole pomahal zvestim brazilskim navijačem. Po prvem delu kvalifikacij je Brazilec pokal od samozavesti, v drugem delu pa je imel ogromno težav s podkrmiljenjem, zaradi katerega ni uspel izboljšati svojega časa. V nedeljo bo svetovni podprvak iz leta 2008, ki po koncu letošnje sezone končuje bogato kariero v elitnem razredu motošporta, zadnjič nastopil na dirki za VN Brazilije v Sao Paulu. Foto: Reuters

Do konca letošnje sezone v kraljici motošporta sta še dve dirki - nedeljska v Sao Paulu in veliki finale v Abu Dabiju. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo ima Nico Rosberg pred Hamiltonom 19 točk naskoka, tretji je Daniel Ricciardo.

Uvodna prosta treninga je v Braziliji dobil Hamilton, zadnjega je dobil Rosberg, ki je odpeljal 19 krogov in je dosegel za slabo desetinko (+0,093) hitrejši čas od moštvenega kolega pri Mercedesu.

Button s težavami šele na 17. mestu
Po prvem delu kvalifikacij je nekoliko presenetljivo izpadel zmagovalec dirke za VN Brazilije izpred štirih let Jenson Button. Svetovni prvak iz leta 2009 je imel na progi ogromno težav s podkrmiljenjem dirkalnika, ob zaviranju mu je večkrat zablokiralo eno izmed sprednjih gum, to je bila njegova druga najslabša uvrstitev v kvalifikacijah Sao Paula - leta 2001 jih je končal na 20. mestu. Ob Buttnu so izpadli še Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon, Marcus Ericsson in Felipe Nasr.

Veliko razočaranje za Masso - in Williams
V drugem delu kvalifikacij sta izpadla oba williamsa, Valtteri Bottas in Felipe Massa. Še posebej je bil nad razpletom razočaran Massa, ki je kvalifikacije sklenil na 13. mestu, kar bo njegov najslabši kvalifikacijski dosežek v Sao Paulu. To bo za Brazilca zadnji nastop na domači dirki, saj po koncu letošnje sezone zaključuje bogato kariero, v kateri je leta 2008 osvojil naslov svetovnega podprvaka. Poleg williamsov se v zadnji del kvalifikacij ni uspelo uvrstiti še Estebanu Gutierrezu, Daniilu Kvjatu, Carlosu Sainzu in Jolyonu Palmerju.

Hamilton dobil interni dvoboj
V zadnjem delu kvalifikacij je bil v ospredju boj mercedesov. Rosberg je v prvem poskusu odpeljal najhitrejši krog za konec tedna, a je bil vseeno dobrih 16 stotink sekunde (+0,162) počasnejši od 'letečega' Hamiltona. Njun drug dvoboj na stezi je bil še bolj napet. Rosberg je bil v prvih dveh sektorjih hitrejši od moštvenega kolega, v zadnjem je bil nekoliko počasnejši, ciljno črto je prečkal z zaostankom dobre desetinke (+0,102). Tretje mesto je osvojil Kimi Räikkönen, ki je bil v kvalifikacijah znova hitrejši od moštvenega kolega Sebastiana Vettla. To bo za Finca najboljši štartni položaj v Braziliji po letu 2008.

Dirka za VN Brazilije bo v nedeljo ob 17. uri. Lansko brazilsko preizkušnjo je dobil Rosberg pred Hamiltonom in Vettlom. Z enakim razpletom na nedeljski dirki bi si Nemec že zagotovil naslov svetovnega prvaka.

VN Brazilije, Sao Paulo

Kvalifikacije:                    
 1. L. HAMILTON   Merc.   1:10,736
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +0,102
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    0,668
 4. M. VERSTAPPEN Red Bull   0,749
 5. S. VETTEL     Ferrari    0,759
 6. D. RICCIARDO  Red Bull   0,804
 7. R. GROSJEAN   Haas       1,201
 8. N. HÜLKENBERG Force Ind. 1,368
 9. S. PEREZ      Force Ind. 1,429
10. F. ALONSO     McLaren    1,530
11. V. BOTTAS     Williams        
12. E. GUTIERREZ  Haas            
13. F. MASSA      Williams        
14. D. KVJAT      Toro Rosso      
15. C. SAINZ      Toro Rosso      
16. J. PALMER     Renault         
17. J. BUTTON     McLaren         
18. K. MAGNUSSEN  Renault         
19. P. WEHRLEIN   Manor           
20. E. OCON       Manor           
21. M. ERICSSON   Sauber          
22. F. NASR       Sauber          
                                   
Tretji prosti trening:            
 1. N. ROSBERG    Merc.   1:11,740
 2. L. HAMILTON   Mercedes  +0,093
 3. S. VETTEL     Ferrari    0,219
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    0,287
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull   0,337
 6. D. RICCIARDO  Red Bull   0,547
 7. V. BOTTAS     Williams   0,874
 8. J. PALMER     Renault    1,228
 9. F. MASSA      Williams   1,250
10. F. ALONSO     McLaren    1,262
                                  

To so bile zelo razburljive kvalifikacije. Oba sva bila zelo hitra, Lewis je bil na koncu za delček hitrejši. Tisti, ki doseže 'pole', velikokrat ne dobi nedeljske dirke, tako da sem še vedno zelo optimističen. Jutri bom poskušal zmagati.

Nico Rosberg