Nico Rosberg je vodil čisto v vseh krogih zadnjih dveh dirk za VN Monaka. Nemec ima priložnost, da prihodnje leto izenači rekord legendarnega Ayrtona Senne, ki je vodil v vseh krogih na monaških dirkah v letih 1989, 1990 in 1991. Foto: EPA
Nico Rosberg je vodil čisto v vseh krogih zadnjih dveh dirk za VN Monaka. Nemec ima priložnost, da prihodnje leto izenači rekord legendarnega Ayrtona Senne, ki je vodil v vseh krogih na monaških dirkah v letih 1989, 1990 in 1991. Foto: EPA

To je zagotovo zelo posebna zmaga. Lewis je bil v naletu, moral sem nekako prekiniti njegov niz zaporednih zmag. To sem želel storiti že ta konec tedna. Zmagati na dirki v Monaku in znova zasesti vrh v skupnem seštevku je fantastično.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je letos dobil štiri od šestih dirk, a kljub vsemu ne zaseda vrha dirkaškega skupnega seštevka. Foto: Reuters

Pri McLarnu smo imeli za strategijo postavljena dva človeka. Moj je moral poskrbeti, da sem se uvrstil čim bolje. Tu imamo za to zadolženega samo enega, ki je sicer fantastičen, a mora najprej poskrbeti za bolje uvrščenega dirkača, šele nato za drugega. Že od samega začetka sem vedel, da imam zaradi tega precej manj možnosti za zmago in da zanjo na takšni progi potrebujem pravi čudež.

Lewis Hamilton
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je ob koncu dirke ujel Hamiltona, ki naj bi imel težave z vidom, a mu Britanca ni uspelo prehiteti. Foto: EPA

Vsekakor se nisem hotel zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav sem dirko tam potem tudi končal.

Daniel Ricciardo
Fernando Alonso
Fernando Alonso je Ferrarijev niz zaporednih dirk z vsaj eno osvojeno točko v Monte Carlu podaljšal na 73 dirk. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je po dirki povedal nekaj krepkih na račun komisarjev. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Takole so mehaniki v 5. krogu Sebastianu Vettlu pomagali parkirati dirkalnik v garažo. Foto: EPA
Jules Bianchi
Moštvo Marussia je po zaslugi Julesa Bianchija, ki je s precej slabšim dirkalnikom od tekmecev na koncu zasedel 9. mesto, v 83. poskusu osvojila krstne točke v formuli ena. Foto: EPA


Če je bil odnos med dirkačema Mercedesa že pred koncem tedna v Monte Carlu precej načet, je v nedeljo zagotovo dobil novo razpoko. Vse skupaj se je začelo že v kvalifikacijah, ko je Nemec Britancu z zavojem v izletno cono posredno preprečil zadnji poskus za osvojitev prvega štartnega položaja, nadaljevalo pa se je na dirki, kjer je bil Hamilton prepričan tudi o zaroti lastnega moštva.

Dirkača se po dirki nista rokovala - še več, namenila si nista niti pogleda. Hamilton je deloval zelo jezen in naveličan, slovesno podelitev je želel tudi predčasno zapustiti. Toda to Rosberga niti malo ne zanima. Z drugo zaporedno zmago v kneževini se je znova zavihtel na vrh skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena, že čez 14 dni bo imel v Kanadi priložnost, da prednost pred moštvenim kolegom še poveča.
Rosberg: Kdo sploh je 'prijatelj'?
Rosberg je v Monte Carlu še drugič zapovrstjo vodil od začetka do konca dirke, kar je nazadnje uspelo 'kralju monaške rulete' Ayrtonu Senni v letih 1989 in 1990. "To je zagotovo zelo posebna zmaga. Lewis je bil v naletu, moral sem nekako prekiniti njegov niz zaporednih zmag. To sem želel storiti že ta konec tedna. Zmagati na dirki v Monaku in znova zasesti vrh v skupnem seštevku je fantastično," je dejal sin slovitega Kekeja Rosberga in poudaril, da njegov odnos s Hamiltonom ni skrhan: "Še vedno sva prijatelja, to sva tudi vedno bila. Toda 'prijateljstvo' je zelo širok pojem. Kdo pravzaprav sploh je 'prijatelj'? Imava zdrav odnos, dobro sodelujeva. Imava sicer svoje trenutke, toda poznava se že zelo dolgo. To je prednost, saj sva imela v preteklosti že več konfliktov, pa sva jih vedno prebrodila skupaj. Poznava se že od 13. leta starosti, ko sva bila prvič moštvena kolega, in to je pravi temelj prijateljstva."
Hamilton že takoj vedel, da bo težko
Hamilton se je v drugem delu dirke po radijski zvezi bolj ali manj le pritoževal. Ni bil zadovoljen z razpletom, še manj pa mu je bila všeč strategija moštva, ki je bila po njegovem mnenju izpeljana v korist Rosberga. Ob prihodu varnostnega avtomobila po nesreči Adriana Sutila so se odločili za postanek obeh dirkačev, kar je pomenilo, da je Rosberg zadržal vodstvo. Britanec je prepričan, da bi moral postanek opraviti krog prej. "To je moje mnenje. Pri McLarnu smo imeli za strategijo postavljena dva človeka. Moj je moral poskrbeti, da sem se uvrstil čim bolje. Tu imamo za to zadolženega samo enega, ki je sicer fantastičen, a mora najprej poskrbeti za bolje uvrščenega dirkača, šele nato za drugega. Že od samega začetka sem vedel, da imam zaradi tega precej manj možnosti za zmago in da zanjo na takšni progi potrebujem pravi čudež," je pojasnil svetovni prvak iz leta 2008 in poudaril, da sta z Rosbergom prej kolega kot prijatelja. "Skupaj se bova trudila najinemu moštvu priboriti čim več dvojnih zmag," je še dejal.

Ricciardo vedel, da lahko ujame Lewisa
Precej bolj prešerne volje je bil po dirki sicer vedno nasmejani Daniel Ricciardo, ki se je po klavrnem uvodu v sezono - na prvih dveh dirkah mu ni uspelo osvojiti niti točke - pobral in je nanizal nekaj lepih uvrstitev. Tretje mesto v Monte Carlu je le še potrditev več, da so se pri Red Bullu pravilno odločili, ko so ga pred začetkom sezone v moštvo pripeljali iz vrst Toro Rossa. "Zelo lepo je stati na zmagovalnem odru. Štart mi ni najbolje uspel. Sebastian (Vettel) je imel težave, po predrti gumi Räikkönena sem nato zasedel tretje mesto. Na koncu se mi je uspelo Lewisu povsem približati, a kaj več nismo mogli storiti," je dejal Avstralec, ki se ni želel zadovoljiti zgolj s tretjim mestom. "Vedel sem, da lahko Lewisa ujamem, a prepričan sem bil, da ga bo težko prehiteti, zato sem pač počakal, kaj se bo zgodilo. Vsekakor se nisem hotel zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav sem dirko tam potem tudi končal," je še povedal.
Alonso: Četrto mesto je naša realnost
Med dirko o Fernandu Alonsu pravzaprav ni bilo ne duha ne sluha. Po smoli dirkačev pred seboj je povsem mirno zapeljal na četrto mesto. Španec je bil v četrtek, na drugem prostem treningu, celo najhitrejši, a tokrat se s ferrarijem F14 T znova ni mogel vmešati v boj za stopničke. "Zmagovalni oder ni bil realen cilj, saj smo prepočasni. Četrto mesto je bil naš maksimum. Najboljša trojka je pokazala svoj potencial, bila je pač hitrejša. Zasluženo so se uvrstili na zmagovalni oder, saj jih nihče ni mogel ujeti. V Kanadi se bomo poskusili odrezati bolje," je razložil Oviedčan in razkril, da je imel ob koncu dirke težave z zavorami. Delovala mu je namreč le desna zavora, zato je moral dirkati še posebej previdno. "Ko se znajdeš v takšnem položaju, je prioriteta dirkalnik le pripeljati do cilja," je poudaril 32-letni Španec, še zadnji dirkač, ki za zmagovalcem ni zaostal za krog ali več.
Kimi podvomil o zdravem razumu komisarjev
Alonsovemu moštvenemu kolegu Kimiju Räikkönenu je kazalo odlično, po sijajnem štartu se je dokopal do tretjega mesta, nato pa je v času, ko je bil na stezi varnostni avtomobil, vanj trčil za krog zaostali Max Chilton in mu predrl gumo. Finec je moral opraviti še drugi postanek zapovrstjo, s čimer je izgubil vse možnosti za uvrstitev na zmagovalni oder. Proti koncu dirke je nato trčil še s Kevinom Magnussenom in dirko končal na 12. mestu. "Ko so me po dirki komisarji poklicali na zagovor, nihče ni omenil incidenta z Maxom, ki je trčil vame v času, ko je bil na stezi varnostni avtomobil. Precej več pozornosti so posvečali bližnjemu srečanju s Kevinom. Poleg tega jih je zanimalo, zakaj sem izpustil parado dirkačev pred dirko. Izpustil sem jo, ker se nisem počutil najbolje," je bil jezen svetovni prvak iz leta 2007, ki še vedno ni zadovoljen z dirkalnikom. "Majhne stvari so šle narobe, in to je danes ustvarilo veliko razliko. Toda še vedno sem nezadovoljen z dirkalnikom. Na dirki se je sicer odrezal bolje kot na kvalifikacijah, a do zastavljenih ciljev nas čaka še veliko dela," je priznal Finec.

Vettlova druga točkovna ničla v sezoni
Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je bil v zadnjih letih vajen zmagovanja, letos pa mu z Renaultovimi motorji nikakor ne uspe priti na raven iz lanske sezone, ki jo je sklenil z devetimi zaporednimi zmagami. Tokrat je zaradi težav z motorjem v garažo zapeljal že v 5. krogu. "Seveda sem zelo razočaran. Po dobrem štartu je nastala okvara, zaradi katere smo morali dirko predčasno končati. V dirkalniku sem se počutil povsem nemočno, saj nisem točno vedel, za kakšno težavo gre. Upal sem, da jo bodo znali v moštvu odpraviti, a se je izkazalo, da niso mogli storiti ničesar," je z rameni skomignil Vettel in sklenil: "Kako naj čim prej zbežim od tu? Tu nimam jahte, s katerim bi lahko ušel, a se bom čim hitreje odpravil domov."
Zgodovinski dan za Bianchija (in Marussio)
Za enega (redkih) vrhuncev nedeljske dirke pa je poskrbel tudi Jules Bianchi, ki je v Monte Carlu osvojil prvi točki v svoji karieri, prav tako je krstni točki priboril svojemu moštvu Marussia. Dirko je namreč končal na 9. mestu. "Na ta trenutek smo čakali dolgo časa. Zdaj, ko nam je to uspelo, sem zelo ponosen na naše moštvo. Zelo so se potrudili in vesel sem, da sem njihov trud poplačal s točkama," je bil razposajen Francoz. Sklenil je: "Zame je bila dirka zelo stresna, prav tako za celotno moštvo. Srečo smo imeli, da smo se dokopali do točk, saj smo prejeli tudi nekaj petsekundnih kazni. Trenutno več ne morem povedati, vse skupaj je naravnost fantastično!"

To je zagotovo zelo posebna zmaga. Lewis je bil v naletu, moral sem nekako prekiniti njegov niz zaporednih zmag. To sem želel storiti že ta konec tedna. Zmagati na dirki v Monaku in znova zasesti vrh v skupnem seštevku je fantastično.

Nico Rosberg

Pri McLarnu smo imeli za strategijo postavljena dva človeka. Moj je moral poskrbeti, da sem se uvrstil čim bolje. Tu imamo za to zadolženega samo enega, ki je sicer fantastičen, a mora najprej poskrbeti za bolje uvrščenega dirkača, šele nato za drugega. Že od samega začetka sem vedel, da imam zaradi tega precej manj možnosti za zmago in da zanjo na takšni progi potrebujem pravi čudež.

Lewis Hamilton

Vsekakor se nisem hotel zadovoljiti s tretjim mestom, čeprav sem dirko tam potem tudi končal.

Daniel Ricciardo
Rosberg suvereno do 2. zmage v kneževini
V kneževini prvo štartno mesto Rosbergu
Pred ljubitelji formule ena poslastica v Monte Carlu
Rosberg suvereno do 2. zmage v kneževini
V kneževini prvo štartno mesto Rosbergu
Pred ljubitelji formule ena poslastica v Monte Carlu