Fernando Alonso je bil član McLarna že leta 2007. Zdaj se vrača v luči novega obdobja ekipe, ki ga prinaša vrnitev Honde in njenega pogonskega sklopa v formulo ena. Foto: EPA
Fernando Alonso je bil član McLarna že leta 2007. Zdaj se vrača v luči novega obdobja ekipe, ki ga prinaša vrnitev Honde in njenega pogonskega sklopa v formulo ena. Foto: EPA
Fernando Alonso
Alonso po petih letih zapušča Ferrari, ki ga je vselej držal nad gladino. Foto: EPA


Ron Dennis in druščina bodo morali zdaj sprejeti odločitev in Alonsu izbrati moštvenega kolega za naslednjo sezono. Vprašanje je, koga bodo izbrali: mladega in obetavnega Kevina Magnussna ali izkušenega veterana Jensona Buttna, ki je tudi precej bolj prepoznaven in zanimiv za pokrovitelje.
O dirkaški zasedbi še ta teden
Številni namigujejo, da naj bi si Španec za moštvenega kolega želel Buttna, ki je letos v kvalifikacijah resda večkrat zaostal za mlajšim Magnussnom, a je bil zato precej boljši na dirkah. Tudi prejšnji konec tedna je znova dosegel odlično uvrstitev, ko je dirko za VN Brazilije končal tik pod zmagovalnim odrom. Vseeno lahko na odločitev britanskega moštva vpliva tudi finančni položaj. Magnussen je namreč precej cenejša izbira od svetovnega prvaka iz leta 2009. Sestanek, na katerem bodo debatirali o dirkaški zasedbi za novo sezono, je sklican za ta teden.

Pri McLarnu zdržal le eno sezono
Alonso je za McLaren že dirkal v sezoni 2007, ko se je z moštvenim kolegom Lewisom Hamniltonom potegoval za naslov prvaka, na koncu pa jima ga je na zadnji dirki sezone v Interlagosu izmaknil Kimi Räikkönen s ferrarijem. Španec je tistega leta dobil štiri dirke, prav tolikokrat je bil še drugi in tretji. Oba mclarna sta tedaj osvojila 109 točk, s točko več je sezono končal Räikkönen. Alonso se v Wokingu ni najbolje znašel, po zloglasni dirki za VN Madžarske tistega leta sta se s Hamiltonom sprla, po koncu sezone je z McLarnom sporazumno prekinil pogodbo in se vrnil k Renaultu, s katerim je v letih 2005 in 2006 osvojil naslov svetovnega prvaka.

Vrata v Maranellu odprta za Vettla
McLarnova potrditev pred zadnjo dirko sezone na stežaj odpira vrata v Maranellu za štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki je že pred dirko za VN Japonske v Suzuki razkril, da zapušča avstrijsko moštvo, s katerim si je v zadnjih štirih letih pokoril konkurenco. Na njegov odhod k Ferrariju so namignili številni funkcionarji v moštvu, med drugimi tudi motošportni direktor dr. Helmut Marko. "Ferrari je še vedno veliko ime v formuli ena. Ferrari je mit, vsak dirkač si želi dirkati za to moštvo. Seveda so tu prisotne iluzije. Sebastian je naslov prvaka že osvojil štirikrat, zdaj je na vrsti preizkus te tako imenovane mističnosti," je dejal sredi prejšnjega meseca. Dodal je: "Mislim, da je trenutek za zamenjavo moštva idealen. Ferrari je trenutno v slabem stanju, zato lahko to izkoristiš in narekuješ svoje pogoje."