Adrian Newey s trenutnim stanjem v formuli ena ni zadovoljen. Ni edini. Foto: Reuters
Adrian Newey s trenutnim stanjem v formuli ena ni zadovoljen. Ni edini. Foto: Reuters

To, da lahko dirko dobi le eno ali morda dve moštvi, je zelo nezdravo za ta šport. Najbrž se bo v boj za zmage v prihodnosti vmešala še Honda, a za zdaj je to popolnoma nemogoče.

Adrian Newey
McLaren Honda
McLaren Honda je lansko prvenstvo sklenila na predzadnjem mestu. Foto: Reuters

Honda se je iz formule ena umaknila sredi finančne krize pred sedmimi leti. Lani se je vrnila v kraljico motošporta in oživila partnerstvo z McLarnom, ki je med letoma 1988 in 1992 navrglo štiri dirkaške in štiri konstruktorske naslove svetovnih prvakov.

Toda pričakovanja so bila enostavno previsoka. Japonski proizvajalec pogonskega sklopa je imel z McLarnom že med zimskim testiranjem kopico težav, ki so se nato nadaljevale tudi v novi sezoni, v kateri sta Jenson Button in Fernando Alonso zbrala samo 27 točk, ekipa pa je prvenstvo sklenila na predzadnjem, devetem mestu.

Honda se bo morda vmešala v boj za zmage
Newey, ki v lanski sezoni nikakor ni mogel biti zadovoljen z Renaultovim pogonskim sklopom pri Red Bullu, je vseeno prepričan, da bo Honda v naslednjih sezonah krepko zmanjšala zaostanek za Mercedesom. "Mercedes ima trenutno najmočnejši pogonski sklop. Ekipa Mercedes ima tudi prednost pred drugimi moštvi, ki uporabljajo Mercedesove motorje, saj vedno dobi najnovejše podatke, zaradi česar jo je težko premagati. Ferrari nima tako dobrega motorja, kot Mercedes, a je še vedno zelo konkurenčen," je dejal Newey in nadaljeval: "Honda in Renault sta za zdaj krepko zadaj. Trenutno smo v položaju, ko lahko prvenstvo ali pa vsaj dirke dobiš le z najboljšim pogonskim sklopom - in to je zdaj mogoče le z Mercedesovim in Ferrarijevim motorjem."

Dodal je: "To, da lahko dirko dobi le eno ali morda dve moštvi, je zelo nezdravo za ta šport. Najbrž se bo v boj za zmage v prihodnosti vmešala še Honda, a za zdaj je to popolnoma nemogoče."

Tudi v letošnji sezoni z Renaultom
Pred sklepno dirko lanske sezone v Abu Dabiju so iz Red Bulla sporočili, da so podpisali pogodbo, s katero bodo tudi v novi sezoni nastopali z Renaultovimi motorji. Moštvo pionirja energijskih pijač Dietricha Mateschitza je iskalo novega dobavitelja pogonskih sklopov, ki pa ga ni našlo, zato se je moralo zadovoljiti z Renaultovim, ki jim je v preteklosti sicer navrgel štiri zaporedne dirkaške in konstruktorske naslove svetovnega prvaka s Sebastianom Vettlom in Markom Webbrom, a v zadnjih dveh sezonah se je odnos s francoskim gigantom precej skrhal.

To, da lahko dirko dobi le eno ali morda dve moštvi, je zelo nezdravo za ta šport. Najbrž se bo v boj za zmage v prihodnosti vmešala še Honda, a za zdaj je to popolnoma nemogoče.

Adrian Newey