Lewis Hamilton bo prvič v sezoni in 27. v karieri štartal s prvega mesta. Foto: Reuters
Lewis Hamilton bo prvič v sezoni in 27. v karieri štartal s prvega mesta. Foto: Reuters
Hamilton v najboljšem položaju na Kitajskem

To je po selitvi iz McLarna k Mercedesu prvi štartni položaj sezone za Hamiltona, ki je še v McLarnu že dvakrat v letih 2008 in 2011 slavil v Šanghaju. Tretje in peto mesto je pripadlo Ferrarijema, ki sta kazalo dobro formo na prostih treningih. Fernando Alonso bo štartal tretji, Felipe Massa pa peti. Med njiju se je uvrstil Nico Rosberg, Romain Grosjean je zasedel šesto mesto.

Vabljeni k spremljanju jutrišnje dirke za VN Kitajske od 8.50 na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202! Pridružite se nam!

"To je velik blagoslov zame, saj je bila menjava moštva zame velika sprememba. Neverjeten občutek. Vesel sem tega našega dosežka. Krog je bil izvrsten," je dejal Hamilton, potem ko je zadnji "pole" za Mercedes prav tu na lanski dirki dosegel Rosberg, ki je na koncu tudi slavil.

Hamilton: Nihče ne pazi na gume, le Kimi Räikkönen
Hamilton je opozoril na pravo taktiko, kar se pnevmatik tiče, na nedeljski dirki: "Ta konec tedna bi znale biti pnevmatike posebna zgodba. Nemogoče je, da bi odšel v bokse med zadnjimi, zato bo na začetku hitra serija vseh, razen seveda Räikkönena, ki pazi na svoje pnevmatike bolje kot večina. Ampak smo dobro pripravljeni. Pričakujem težko dirko, upam, da bomo ohranili položaj." Räikkönen pa je dodal: "Mislim, da je razlika med nami še velika, nimamo še prave hitrosti. Drugo mesto ni slabo."

Webber končal na repu kolone
Vodilni v skupnem seštevku Sebastian Vettel se je odločil za tršo različico gum in žrtvoval izid na kvalifikacijah za boljšega na dirki, štartal bo deveti. V drugem delu kvalifikacij je svoj dirkalnik parkiral njegov moštveni kolega Mark Webber, s katerim po zapletih na VN-ju Malezije komajda še kaj govorita. Webber je sprva zasedel 14. mesto, nato pa so iz Fie sporočili, da je imel v svojem dirkalniku le še 150 ml goriva, kar ni bilo dovolj za pot do boksov in analizo, tako da bo štartal zadnji.

Horner okrivil sistem za dotakanje goriva
"To je bilo zunaj dosega mojih rok, ne morem biti razočaran nad svojim nastopom," je dejal Webber, vodja moštva Christian Horner pa je za napako okrivil sistem za dotakanje goriva: "Videli smo, da iz zbiralnika uhajajo večje količine goriva, žal je avtomobil ostal brez njega. Natančno ga bomo pregledali. Škoda, ker bi zagotovo prišel med prvih 10, zdaj se nam je porušila tudi taktika."

Dirka bo na sporedu jutri ob 9.00 s prenosom na TV SLO 2.

VN Kitajske, Šanghaj
Kvalifikacije/št. mesta: 1. L. HAMILTON Mercedes 1:34,484 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus +0,277 3. F. ALONSO Ferrari 0,304 4. N. ROSBERG Mercedes 0,377 5. F. MASSA Ferrari 0,449 6. R. GROSJEAN Lotus 0,880 7. D. RICCIARDO Toro Rosso 1,514 8. J. BUTTON McLaren 31,189 9. S. VETTEL Red Bull brez časa 10. N. HÜLKENBERG Sauber brez časa

                   
Tretji prosti trening:              
 1. F. ALONSO     Ferrari    1:35,391
 2. F. MASSA      Ferrari      +0,622
 3. L. HAMILTON   Mercedes      0,674
 4. S. VETTEL     Red Bull      0,895
 5. M. WEBBER     Red Bull      1,029
 6. A. SUTIL      Force India   1,158
 7. K. RÄIKKÖNEN  Lotus         1,214
 8. J. BUTTON     McLaren       1,302
 9. S. PEREZ      McLaren       1,386
10. N. HÜLKENBERG Sauber        1,462

Hamilton v najboljšem položaju na Kitajskem