Lewis Hamilton je tretjič zmagal na Hungaroringu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je tretjič zmagal na Hungaroringu. Foto: Reuters

Tovrstne dirke me spominjajo na stare čase in danes je bil takšen dan, ko si moral biti ves čas 100-odstotno osredotočen. Če bi dirkali na drugih progah, kjer je lažje prehitevati, bi bil lahko razplet dirke povsem drugačen.

Lewis Hamilton
Fernando Alonso
Fernando Alonso še vedno vodi v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Hamilton dobil dirko na Madžarskem
Hamiltonu kvalifikacije Hungaroringa

Dirka je minila brez večjih razburjenj, neposrednih dvobojev med dirkači je bilo zelo malo, na koncu pa je slavil odlični Hamilton, za katerim je izvrsten konec tedna. Precej manj zadovoljni so pri ekipi Red Bull, saj je bil Sebastian Vettel četrti, Mark Webber pa šele osmi.

Schumacher s kopico težav na štartu
Štart dirke je bil zaradi napake na dirkalniku Michaela Schumacherja preložen, tako da so dirkači odpeljali dva kroga za ogrevanje. Lewis Hamilton je štartal odlično, ubranil je vse napade Romaina Grosjeana, odlično je štartal tudi Jenson Button, ki je na drugem ovinku mimo Sebastiana Vettla švignil na tretje mesto. Schumacher, ki je zaradi napake na dirkalniku dirko začel z zadnjega mesta, je kmalu zavil v boks, kjer so mu mehaniki namestili tršo različico gum. Zaradi prehitre vožnje skozi boks je nato Nemca doletela kazen, zaradi katere je moral skozi bokse zapeljati še enkrat.

Na dirki tako rekoč brez prehitevanj
Prva polovica dirke je minila mirno, bojev med dirkači tako rekoč ni bilo, vrstni red se je premešal le ob postankih v boksih. Hamilton je vodil večji del dirke, vodstvo je izgubil le po drugem postanku v 41. krogu, ko ga je prehitel Kimi Räikkönen. V naslednjem krogu sta postanek opravila oba dirkača Ferrarija, v 46. krogu pa je po nove gume v boks zapeljal še Räikkönen.

Obrabljenost gum ni vplivala na končni razplet
Številni so pričakovali, da bo na razplet dirke na koncu vplivala obrabljenost gum, a ni bilo tako. Hamilton je brez večjih težav še tretjič v karieri slavil na Hungaroringu, drugi je bil Räikkönen, tretji pa Grosjean, čeprav mu je za vrat ves čas dihal aktualni svetovni prvak Vettel. Edina, ki nista končala dirke, sta bila Schumacher (60. krog) in Narain Karthikeyan (65. krog).

Ves čas je moral biti 100-odstotno osredotočen
"Tovrstne dirke me spominjajo na stare čase in danes je bil takšen dan, ko si moral biti ves čas 100-odstotno osredotočen. Če bi dirkali na drugih progah, kjer je lažje prehitevati, bi bil lahko razplet dirke povsem drugačen," je po dirki dejal zmagovalec Hamilton. "To je bil poseben dan, ki se je razpletel naravnost fantastično. Moja ekipa je odlično opravila svoje delo, dirkalnik je bil na prostih treningih, kvalifikacijah in sami dirki ves čas odlično pripravljen," je še povedal 27-letnik in sklenil: "Veselim se nadaljevanja sezone. Na voljo je še veliko točk, vse je še odprto. Borili se bomo po najboljših močeh, z današnjim dnem začenjamo priprave za drugi del sezone."

Končni vrstni red:
1. L. HAMILTON McLaren 1:41:05,503 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus +1,032 3. R. GROSJEAN Lotus 10,518 4. S. VETTEL Red Bull 11,614 5. F. ALONSO Ferrari 26,653 6. J. BUTTON McLaren 30,243 7. B. SENNA Williams 33,899 8. M. WEBBER Red Bull 34,458 9. F. MASSA Ferrari 38,350 10. N. ROSBERG Mercedes 51,234 Odstop: Schumacher, Karthikeyan.
Vozniki:
1. F. ALONSO Ferrari 164 2. M. WEBBER Red Bull 124 3. S. VETTEL Red Bull 122 4. L. HAMILTON McLaren 117 5. K. RÄIKKÖNEN Lotus 116 6. N. ROSBERG Mercedes 77 7. J. BUTTON McLaren 76 8. R. GROSJEAN Lotus 76 9. S. PEREZ Sauber 47 10. K. KOBAJAŠI Sauber 33 Ekipe:
1. RED BULL 246 2. McLAREN 193 3. LOTUS 192 4. FERRARI 189

Tovrstne dirke me spominjajo na stare čase in danes je bil takšen dan, ko si moral biti ves čas 100-odstotno osredotočen. Če bi dirkali na drugih progah, kjer je lažje prehitevati, bi bil lahko razplet dirke povsem drugačen.

Lewis Hamilton
Hamilton dobil dirko na Madžarskem
Hamiltonu kvalifikacije Hungaroringa