Nico Rosberg je suvereno dobil dirko za VN Mehike - prvo mehiško preizkušnjo po letu 1992. Foto: Reuters
Nico Rosberg je suvereno dobil dirko za VN Mehike - prvo mehiško preizkušnjo po letu 1992. Foto: Reuters

Krasen dan! Z Lewisom sva se dobro borila, dirkal je odlično. Zelo sem vesel te zmage. To je moja najljubša uvrstitev na oder za zmagovalce v letošnji sezoni. Kakšno prizorišče za zmago!

Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel se v Mehiki ni izkazal, za njim je katastrofalna dirka. Začel jo je s predrto gumo, nato je trikrat zapeljal s steze, zadnjič ga je odneslo v zaščitno ogrado, kjer je izstopil iz dirkalnika. Räikkönen je odstopil veliko prej po trku z Bottasom, kar je pomenilo, da sta ferrarija prvič po dirki za VN Avstralije leta 2006 oba odstopila. Takrat sta ob stezi končala Felipe Massa in Michael Schumacher. Foto: Reuters
VN Mehike
Mehiški ljubitelji kraljice motošporta so na tribunah pripravili zares izjemno vzdušje. Foto: Reuters
Vrhunci dirke F1 VN Mehike
Rosberg slavil v Ciudad de Mexicu
Štart dirke F1 za VN Mehike

Rosberg, ki je bil po zadnji dirki v Austinu precej slabe volje, se je hitro pobral in dosegel zadoščenje na dirkališču bratov Rodriguez v Ciudadu de Mexicu. Na dirki za VN Mehike je vodil tako rekoč od začetka do konca, njegove zmage ni uspelo ogroziti niti novemu staremu svetovnemu prvaku Hamiltonu.

Precej manj bo mehiška preizkušnja v spominu ostala Ferrariju. Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen sta odstopila, Nemec je za nameček izgubil še drugo mesto v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta.

Rosberg zadržal vodstvo, Vettel na rep
Rosberg je dirko začel odlično. Za seboj mu je uspelo zadržati Hamiltona, ki se je pred prvim zavojem hitro postavil v njegovo zavetrje, ga tudi napadel, a mu ni uspelo švigniti v vodstvo. Precej slabše so se prvi zavoji razpletli za Vettla, ki je že takoj na štartu izgubil tretje mesto - prehitel ga je Daniil Kvjat -, nato pa je zaradi predrte zadnje desne gume po bližnjem srečanju z Danielom Ricciardom padel na rep kolone. Ob prvem prisilnem postanku so mu v boksu namestili tršo različico gum, s katerimi je že takoj zatem odpeljal najhitrejši krog. Medtem je Fernando Alonso zaradi izgube moči Hondinega pogonskega sklopa že parkiral svoj mclaren v garaži.

Ricciardu zanašalo zadnji del dirkalnika
Že v 9. krogu je Bottas s 5. mesta zavil v boks in opravil prvi postanek, potem ko ni bil zadovoljen z izbiro gum za prvi del dirke. Z gumami, predvsem zadnjim delom, ni bil zadovoljen tudi Ricciardo, ki je izgubljal boj z moštvenim kolegom Kvjatom. Ruski dirkač je Avstralcu po 15 krogih bežal že za dobrih šest sekund. Vseeno so 26-letniku iz Pertha po radijski zvezi iz moštva sporočili, da ne bodo spreminjali taktike in da bodo v nasprotju z drugimi moštvi med mehiško preizkušnjo opravili zgolj predviden en postanek.

Slab dan za Ferrari
Vettel, ki se mu je dirka s predrto gumo ponesrečila že takoj po štartu, je po prisilnem postanku hitro napredoval, nato pa v sedmem zavoju 18. kroga storil napako - v zavoj je zapeljal prehitro, pri zaviranju mu je odneslo zadnji del dirkalnika -, zletel je s steze in izgubil nekaj mest. Vseeno je dirko nadaljeval. Kmalu zatem pa je odstopil njegov moštveni kolega Räikkönen, ki se je znova spustil v boj z rojakom Bottasom, le da je bil tokrat v nasprotju z dirko za VN Rusije on tisti, ki je potegnil kratko. Finca sta trčila v 14. zavoju, Bottas je dirko lahko nadaljeval, Räikkönen je s poškodovanim zadnjim desnim delom dirkalnika odstopil še petič v sezoni, drugič zapored.

Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze so trk finskih dirkačev hitro vzeli pod drobnogled in ocenili, da je šlo za dirkaško nesrečo, oba sta jo odnesla brez kazni. V 38. krogu je Vettel opravil še drugi postanek, na trši različici gum je zdržal 35 krogov. Kmalu zatem sta ga mercedesa prehitela za krog. V 53. krogu je dirko po novi napaki sklenil v zaščitni ogradi, na stezo je zapeljal varnostni avtomobil.

Rosberg brez napak do zmage
Varnostni avtomobil je poskrbel, da so se prednosti med dirkalniki za zaključek dirke izničile. Ob koncu 58. kroga so dirkači opravili leteči štart, najbolje ga je izkoristil Bottas, ki se je ob koncu štartno-ciljne ravnine prebil mimo Kvjata in zasedel tretje mesto. Deset krogov pred koncem je vodil Rosberg pred Hamiltonom, Bottasom, Kvjatom, Ricciardom in Felipejem Masso. Rosberg je dirkal ravno dovolj, da je Hamiltona varno zadrževal za seboj. Pred začetkom DRS-območij je imel vselej več kot sekundo prednosti, tako da novi stari svetovni prvak v ravnini ni smel uporabiti zadnjega gibljivega krilca. Na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Junak mehiškega občinstva Sergio Perez je dirko končal na 8. mestu.

Dirka za VN Mehike, Ciudad de Mexico

Končni vrstni red (71/71):         
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:42:35,038 
 2. L. HAMILTON   Mercedes  +1,954 
 3. V. BOTTAS     Williams  14,592 
 4. D. KVJAT      Red Bull  16,572 
 5. D. RICCIARDO  Red Bull  19,682 
 6. F. MASSA      Williams  21,493 
 7. N. HÜLKENBERG F. India  25,860 
 8. S. PEREZ      F. India  34,343 
 9. M. VERSTAPPEN T. Rosso  35,229 
10. R. GROSJEAN   Lotus     37,934 
11. P. MALDONADO  Lotus     38,538 
12. M. ERICSSON   Sauber    40,180 
13. C. SAINZ ML.  T. Rosso  48,772 
14. J. BUTTON     McLaren   49,214 
15. A. ROSSI      Maruss.  2 kroga 
16. W. STEVENS    Maruss.  2 kroga 
                                   
Odstop: Alonso, Räikkönen, Vettel,
        Nasr                       
                                  
Dirkaški seštevek za SP:          
 1. L. HAMILTON   Mercedes     345
 2. N. ROSBERG    Mercedes     272
 3. S. VETTEL     Ferrari      251
 4. V. BOTTAS     Williams     126
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      123
 6. F. MASSA      Williams     117
 7. D. KVJAT      Red Bull      88
 8. D. RICCIARDO  Red Bull      84
 9. S. PEREZ      Force India   68
10. M. VERSTAPPEN Toro Rosso    47
11. R. GROSJEAN   Lotus         45
12  N. HÜLKENBERG Force India   44
13. F. NASR       Sauber        27
14. P. MALDONADO  Lotus         26
15. C. SAINZ ML.  Toro Rosso    18
16. J. BUTTON     McLaren       16
17. F. ALONSO     McLaren       11
18. M. ERICSSON   Sauber         9
                                  
Konstruktorski seštevek za SP:    
 1. MERCEDES                   617
 2. FERRARI                    374
 3. WILLIAMS                   243
 4. RED BULL                   172
 5. FORCE INDIA                112
 6. LOTUS                       71
 7. TORO ROSSO                  65
 8. SAUBER                      36
 9. McLAREN                     27
10. MANOR MARUSSIA               0
                                  

Krasen dan! Z Lewisom sva se dobro borila, dirkal je odlično. Zelo sem vesel te zmage. To je moja najljubša uvrstitev na oder za zmagovalce v letošnji sezoni. Kakšno prizorišče za zmago!

Nico Rosberg
Vrhunci dirke F1 VN Mehike
Rosberg slavil v Ciudad de Mexicu
Štart dirke F1 za VN Mehike