Alonso in Ferrari sta ponovno okusila slast zmage. Foto: EPA
Alonso in Ferrari sta ponovno okusila slast zmage. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Čeprav mu je zmaga ušla iz rok, Vettel Bahrajna ni zapuščal sklonjene glave. Foto: EPA
Nico Rosberg in Michael Schumacher
Rosberg je tako na kvalifikacijah kot na dirki končal pred moštvenim kolegom Schumacherjem. Foto: EPA
Mark Webber
Razen na štartu uvodna dirka sezone ni bila razburljiva. Foto: Reuters

Španec, ki je lani z Renaultom le enkrat stal na odru za zmagovalce (3. mesto na VN Singapura), in italijansko moštvo formule ena, ki je s Kimijem Räikkönenom slavilo (le) na VN Belgije, sta se vrnila na vrh in potrdila, da bo treba v boju za naslov prvaka resno računati na novo dvojico Alonso-Ferrari. "To je poseben dan zame. Vrnitev na vrh stopničk je vedno nekaj posebnega, še bolj posebno pa je to storiti s Ferrarijem, ki ima tako dolgo zgodovino," je bil navdušen dvakratni svetovni prvak.

"Sodelovanja ne moreš začeti na boljši način. Sem v najboljšem moštvu na svetu," je novim delodajalcem pihal na dušo. Tudi njegov predhodnik v moštvu iz Maranella, Räikkönen, je v svojem debiju v ferrariju leta 2007 slavil zmago in nato osvojil še naslov prvaka.

Alonso je z Renaultom in McLarnom dosegel 21 zmag, 22 pa je osvojil tudi z nekaj sreče po težavah vodilnega Sebastiana Vettla. Zmage verjetno ne bi bilo, če ne bi po štartu prehitel moštvenega kolega Felipeja Masso. Čeprav je Ferrari pred dirko zamenjal motorja v obeh svojih dirkalnikih, je Alonsa skrbelo, ali bo njegov motor v puščavski vročini zdržal. "Zadnji krog je bil zelo dolg. Mislil sem na dobro delo, ki ga je moštvo opravilo, na mehanike, ki so zjutraj hiteli v garažo, da bi v zadnjem trenutku zamenjali motorja. Ves stres in težave so poplačane. Po radijski zvezi smo dobro poklepetali v italijanščini".
Kljub zmagi si Alonso ne dela utvar o nadaljnji sezoni. "Na prvi dirki smo bili malce boljši od drugih, a ključ do naslova prvaka je v razvoju med sezono. Imamo dobro osnovo, a moramo nadaljevati. To je šele začetek".

Horner Vettlu poje hvalnice
Kljub 4. mestu po težavah z motorjem je Vettel v Bahrajnu deloval šampijonsko. Po prepričljivi zmagi v kvalifikacijah je 22-letni Nemec vodil večino dirke. "Škoda. Nadzorovali smo potek dirke, imeli smo dobro taktiko. Vse je potekalo gladko, dokler se ni nekaj zlomilo. Na srečo sem lahko nadaljeval in končal na 4. mestu, a moral bi zmagati," je po dirki razpravljal lanski podprvak. Kot se je kasneje izkazalo, se je napaka pojavila na renaultovem motorju.

"Včasih je dirkanje kruto. Bil je brilijanten. Njegov nadzor nad dirko je bil impresiven. Po težavah z motorjem se ni zmedel in je prilagodil svoje dirkanje, v zadnjih nekaj krogih pa močno priganjal svoj dirkalnik. Fantastičen je bil, ko mu je uspelo za seboj zadržati Rosberga. Letos ima res dobre možnosti, da postane prvak, a sezona bo dolga. Čaka nas še 18 dirk," je bil navdušen Vettlov šef pri Red Bullu Christian Horner. Mladega Nemca je pohvalil tudi Eddie Jordan, nekdanji lastnik istoimenskega moštva v formuli ena.

Hamilton potožil nad agresivnim Masso
Lewis Hamilton je bil zadovoljen s 3. mestom, a se je pritoževal, da bi bil lahko še mesto višje, če ga v prvem krogu ne bi oviral Massa. "Izrival me je. Gledal je v ogledalo, bil je precej agresiven. Nisem vedel, koliko pred njim sem," je po ogledu posnetkov menil Hamilton. "Verjetno ne bi tvegal trčenja s kolesi pri taki hitrosti," je predlanski svetovni prvak odgovoril na vprašanje, ali sam ne bi ravnal enako kot Brazilec. Potem ko ga je Massa nekoliko izrinil iz idealne linije, je Hamiltona prehitel Nico Rosberg (Mercedes GP), ki pa ga je Britanec prehitel nazaj med postanki v boksih.

Jenson Button, ki je končal na 7. mestu, je priznal, da je vozil preveč previdno. "Malce sem žalosten, da sem opravil postanek, ko sem ga, saj sem malce preveč hranil svoje gume," je aktualni svetovni prvak povedal za BBC.

Buttona ni preveč skrbelo, ker je zaostal za Hamiltonom, novim moštvenim kolegom pri McLarnu. V "bitki Britancev", kot so jo poimenovali na Otoku, je prva runda pripadla Hamiltonu. Button odgovarja, da je bila to le prva od 19 dirk. "Dejstvo je, da je Lewis končal pred menoj. Svoje delo je opravil bolje. Na kvalifikacijah se nisem najbolj odrezal, na dirki pa nisem mogel narediti več, kot sem, obstal sem v gneči".

Šesto mesto zaenkrat največ za Schumacherja
Uvodna dirka letošnje sezone je bila prizorišče vrnitve Michaela Schumacherja. Sedemkratni svetovni prvak je po treh letih upokojitve končal na solidnem 6. mestu. "Bilo je zabavno. Dobro sem štartal, vse je dobro delovalo. Pred dirko me je malce skrbelo, a po koncu nisem bil preveč utrujen," je povedal 41-letnik.

Nemec priznava, da se je s prepovedjo dolivanja goriva med dirko in novimi gumami veliko spremenilo od njegove zadnje dirke s Ferrarijem leta 2006 in da bo potreboval še nekaj časa, da se privadi. "Po razburljivem štartu je bila dirka takšna, kot smo od novih pravil pričakovali. Nekaj bojev na začetku, nato pa se je končalo. Zaradi enega postanka je dirkalnik nekoliko nemiren in zato je skoraj nemogoče prehitevati, razen če kdo naredi napako," je potožil.

Moštvo Mercedes GP priznava, da ga čaka še nekaj dela, če se hoče izenačiti s Ferrarijem. "Nismo bili dovolj hitri, da bi se borili za višja mesta. Prepričan sem, da lahko dirkalnik v naslednjih nekaj dirkah močno izboljšamo," meni šef moštva Ross Brawn.

Lotus zadovoljen, da je sploh končal dirko
Dirka sredi bahrajnske puščave res ni postregla z razburljivostjo. Nova pravila niso poskrbela za več prehitevanj, ki jih že sicer nismo videli veliko v zadnjih sezonah, prej nasprotno. S prepovedjo dolivanja goriva med dirko je, kot kaže, precej pomembnosti izgubila tudi taktika postankov v boksih. Z izjemo napak ali okvar na dirkanikih je bila dirka odločena že v kvalifikacijh.

VN Bahrajna je potrdila ugotovitve s testiranj pred sezono. Na vrhu so Ferrari, Red Bull, McLaren in Mercedes GP. Druga moštva so precej daleč zadaj, še najdlje moštvo HRT Cosworth. Oba dirkača španskega moštva sta dirko začela iz boksov. Karun Chandhok je končal po le dveh krogih, kar je pomenilo, da je v svojem dirkalniku do sedaj vsega skupaj prevozil natačno pet (!) krogov. Bruno Senna je prišel le maljce dlje, ko je obstal ob stezi s pokvarjenim dirkalnikom.

Povsem nova moštva - ob HRT Cosworthu še Lotus in Virgin Racing - so končala dirko brez točk. Pravzaprav sta dirko končala le Heikki Kovalainen (15.) in Jarno Trulli (17.), kar pa je bilo dovolj, da je Tony Fernandes, vodja njunega moštva Lotus, po dirki žarel od sreče.

Naslednja dirka bo VN Avstralije 28. marca v Melbournu.