Reuters Foto: Reuters
Reuters Foto: Reuters

Fantastična dirka, fantje! Kakšen dirkalnik ste mi ustvarili, neverjetno! Kakšen dirkalnik!

Nico Rosberg nekaj sekund po prečkanju ciljne črte
Daniel Ricciardo in Kevin Magnussen
Daniel Ricciardo in Kevin Magnussen sta brez večjih težav osvojila drugo in tretje mesto. Avstralec je bil pozneje diskvalificiran, tako da je Magnussen smuknil na drugo mesto, tretje mesto pa je osvojil njegov moštveni kolega Jenson Button. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel je po odstopu hitro zapustil Albert Park. Foto: Reuters
Rosberg dobil uvodno dirko sezone

Rosberg je vodil praktično od začetka do konca, na štartu je hitro švignil mimo osmoljenca Lewisa Hamiltona in si že po nekaj krogih privozil lepo prednost. Drugi je bil domačin Ricciardo, ki se je prvič v karieri povzpel na zmagovalni oder, a je bil nato zaradi prevelikega pretoka goriva v dirkalniku (zgornja meja je 100 kg/uro) po preiskavi tehnične komisije diskvalificiran, tako da je drugo mesto potem osvojil Magnussen, tretje mesto pa je zasedel Jenson Button.

Hamilton in Vettel hitro končala dirko
Dirko, ki se je zaradi okvar obeh dirkalnikov Marussie začela malce pozneje, je katastrofalno začel najhitrejši s sobotnih kvalifikacij, Hamilton, ki je zelo hitro zdrsnil na tretje mesto, že v uvodnem krogu ga je nato po zunanji strani prehitel še Magnussen. Britanec, sicer svetovni prvak iz leta 2008, je imel silne težave z močjo motorja. Po radijski zvezi so mu iz moštva sporočili, naj dirko čim prej konča. To je Britanec tudi storil v 4. krogu. Velike težave je imel tudi aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je po radijski zvezi že na ogrevanju potožil, da njegov motor nima moči, v 6. krogu pa zapeljal v garažo.

Prihod varnostnega avtomobila
V 12. krogu je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je Valtteri Bottas, ki je dva kroga prej po zunanji strani krasno prehitel rojaka Kimija Räikkönena, v želji, da bi nadoknadil zaostanek za Fernandom Alonsom, prehitro prišel iz 10. zavoja, rahlo trčil v zaščitno ogrado in predrl zadnjo desno gumo. Ta je kmalu zatem odfrčala stran in se ustavila sredi steze, Fincu pa je kljub vsemu uspelo še zapeljati v bokse. Prihod varnostnega avtomobila so dirkači izkoristili za prve postanke. Po 15 krogih je vodil Nico Rosberg, drugi je bil Daniel Ricciardo, tretji Magnussen. Najboljšo peterico dirkačev sta sklenila Nico Hülkenberg in Alonso. Varnostni avtomobil se je umaknil po treh krogih.

Bottas dvakrat mimo Kimija
Dirka sicer ni postregla s presežki. Še najzanimivejši dirkač je bil Bottas, ki se je, potem ko je zaradi predrte gume in postanka izgubil kar nekaj mest, začel počasi prebijati po lestvici navzgor. V 36. krogu je še drugič švignil mimo Räikkönena, ki je storil napako pri zaviranju in ga je za trenutek odneslo na travnato površino. Bottas, ki je lani, v svoji krstni sezoni, osvojil zgolj štiri točke (na dirki za VN ZDA je bil osmi), je na koncu osvojil šesto mesto in je že na uvodni dirki dosegel dvakratnik točk iz lanske sezone. Njegov moštveni kolega Felipe Massa je imel precej smole, saj je že v uvodnem krogu vanj trčil Kamui Kobajaši (Caterham), ki se je po letu odsotnosti vrnil v karavano kraljice motošporta.

Dirko je sicer končalo le 14 dirkačev, poleg Masse, Kobajašija, Hamiltona in Vettla so odstopili še Marcus Ericsson (Caterham), Pastor Maldonado, Romain Grosjean (oba Lotus) in Jules Bianchi (Marussia).

Končni vrstni red:
 1. N. ROSBERG   Merc. 1:32:58,710
 2. D. RICCIARDO Red B.  * +24,525
 3. K. MAGNUSSEN McLaren    26,777
 4. J. BUTTON    McLaren    30,027
 5. F. ALONSO    Ferrari    35,284
 6. V. BOTTAS    Williams   47,639
 7. N. HÜLKEN.   F. India   50,718
 8. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    57,675
 9. J. VERGNE    T. Rosso 1:00,441
10. D. KVJAT     T. Rosso 1:03,585
                                  
Odstop: Kobajaši, Massa, Hamilton,
        Vettel, Ericsson, Maldona-
        do, Grosjean, Bianchi     
                                 
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. N. ROSBERG   Mercedes       25
 2. D. RICCIARDO Red Bull       18
 3. K. MAGNUSSEN McLaren        15
 4. J. BUTTON    McLaren        12
 5. F. ALONSO    Ferrari        10
 6. V. BOTTAS    Williams        8
 7. N. HÜLKEN.   Force India     6
 8. K. RÄIKKÖNEN Ferrari         4
 9. J. VERGNE    Toro Rosso      2
10. D. KVJAT     Toro Rosso      1
                                 
Konstruktorji:
 1. McLAREN   27 4. FERRARI     14
 2. MERCEDES  25 5. WILLIAMS     8
 3. RED BULL  18 6. FORCE INDIA  6
                                 

Fantastična dirka, fantje! Kakšen dirkalnik ste mi ustvarili, neverjetno! Kakšen dirkalnik!

Nico Rosberg nekaj sekund po prečkanju ciljne črte
Rosberg dobil uvodno dirko sezone