Lewis Hamilton je v zadnjem poskusu tretjega dela kvalifikacij odpeljal najhitrejši krog in si pridirkal 66. 'pole' v karieri. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je v zadnjem poskusu tretjega dela kvalifikacij odpeljal najhitrejši krog in si pridirkal 66. 'pole' v karieri. Foto: Reuters

Krog je postajal vse boljši in boljši. Trenutno sem v ekstazi, zelo srečen. Tako morajo kvalifikacije tudi potekati. Vse se je izšlo, ko je bilo najpomembneje, in za to se moram zahvaliti ekipi.

Lewis Hamilton
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je v tretjem delu kvalifikacij trčil v zaščitno ogrado in poskrbel za krajšo prekinitev. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je v boju za štartna mesta premagal moštvenega kolega, in vodilnega v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta, Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Hamilton s sanjskim krogom do 66. "pola"

Finca je premagal za slabe pol sekunde, iz druge štartne vrste bosta ulično irko začela ferrarija, Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel.

Težave dirkačev pri zaviranju
Prvi del kvalifikacij je najbolje odpeljal Hamilton, ki je postavil najhitrejši čas (1:41,983), bil je za dobre pol sekunde hitrejši od drugouvrščenega Verstappna. izpadli so Fernando Alonso, Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne in Jolyon Palmer, ki je ostal celo brez časa. Dirkači so sicer imeli veliko težav pri zaviranju z blokiranimi gumami, veliko jih je zavilo v izletno cono po drugem zavoju. V drugem delu kvalifikacij so nato izpadli še Daniil Kvjat, Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg in Pascal Wehrlein. V drugem delu kvalifikacij so nato izpadli še Daniil Kvjat, Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg in Pascal Wehrlein.

Ricciardo trčil v zaščitno ogrado
Zadnji del kvalifikacij je bil prekinjen z rdečo zastavo, potem ko je Daniel Ricciardo ob izhodu iz šestega zavoja izgubil nadzor nad zadnjim delom svojega red bulla in priletel v zaščitno ogrado. Do konca kvalifikacij je ostalo še 3 minute in 33 sekund, najhitrejši čas je držal Bottas (1:41,274). Po krajši prekinitvi so se kvalifikacije nadaljevale, Hamilton je napadel čas moštvenega kolega in ob koncu kvalifikacij po zaslugi izjemno hitro odpeljanega drugega sektorja tudi osvojil 'pole', svojega 66. v karieri.

Hamilton: Trenutno sem v ekstazi
"Krog je postajal vse boljši in boljši. Trenutno sem v ekstazi, zelo srečen. Tako morajo kvalifikacije tudi potekati. Vse se je izšlo, ko je bilo najpomembneje, in za to se moram zahvaliti ekipi," je takoj po koncu kvalifikacij dejal Britanec, ki bo v nedeljo lovil 57. zmago. Moštveni kolega Bottas je bil malce manj navdušen. "Seveda sem nekoliko razočaran, a Lewis je odpeljal izjemen krog. Tudi drugo mesto na koncu ni tako slabo," je dejal.

Räikkönen: Na dirki ne bi smelo biti težav
Tretjeuvrščeni Räikkönen je poudaril, da so razplet kvalifikacij krojile predvsem gume. "Na tem dirkališču je pomembno imeti gume na pravi temperaturi. Danes je bilo to precej težje doseči, kot na prostih treningih. Na dirki je precej drugače, zato mislim, da tu ne bi smelo biti težav," je bil kratek in jedrnat Finec, zadnji svetovni prvak s Ferrarijem.

Dirka za VN Azerbajdžana se bo v Bakuju začela v nedeljo ob 15. uri. Zadnjo dirko na tem prizorišču, lanska VN Evrope, je dobil Nico Rosberg pred Vettlom in Perezom.

Dirka za VN Azerbajdžana, Baku

Kvalifikcije/št. mesta:          
 1. L. HAMILTON   Merc.   1:40,593
 2. V. BOTTAS     Mercedes  +0,434
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    1,100
 4. S. VETTEL     Ferrari    1,248
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull   1,286
 6. S. PEREZ      F. India   1,518
 7. E. OCON       F. India   1,593
 8. L. STROLL     Williams   2,160
 9. F. MASSA      Williams   2,205
10. D. RICCIARDO  Red Bull   2,821
11. D. KVJAT      T. Rosso        
12. C. SAINZ      T. Rosso        
13. K. MAGNUSSEN  Haas            
14. N. HÜLKENBERG Renault         
15. P. WEHRLEIN   Sauber          
16. F. ALONSO     McLaren         
17. R. GROSJEAN   Haas            
18. M. ERICSSON   Sauber          
19. S. VANDOORNE  McLaren         
20. J. PALMER     Renault         
                                  

Krog je postajal vse boljši in boljši. Trenutno sem v ekstazi, zelo srečen. Tako morajo kvalifikacije tudi potekati. Vse se je izšlo, ko je bilo najpomembneje, in za to se moram zahvaliti ekipi.

Lewis Hamilton
Hamilton s sanjskim krogom do 66. "pola"