Nico Rosberg je sezono 2015 končal s tremi zaporednimi zmagami. Ljubitelji formule ena upajo, da bo dobro formo zaradi zanimivosti svetovnega prvenstva nadaljeval tudi prihodnje leto. Foto: Reuters
Nico Rosberg je sezono 2015 končal s tremi zaporednimi zmagami. Ljubitelji formule ena upajo, da bo dobro formo zaradi zanimivosti svetovnega prvenstva nadaljeval tudi prihodnje leto. Foto: Reuters

V Austinu sem dosegel dno letošnje sezone. Od tedaj sem precej močnejši. Zaradi mene se lahko nova sezona začne že jutri. Jaz ne potrebujem počitnic.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg je na štartu brez težav zadržal vodilni položaj in kot prvi zapeljal v uvodni zavoj dirke. Foto: Reuters
Pastor Maldonado in Fernando Alonso
Že v 1. krogu sta trčila Fernando Alonso (levo) in Pastor Maldonado. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je dobil dvoboj z rojakom Valtterijem Bottasom in si zagotovil četrto mesto v svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Rosbergu finale sezone v Abu Dabiju
Povzetek dirke F1 za VN Abu Dabija
Slavnostna podelitev po koncu dirke za VN Abu Dabija
Štart dirke F1 za VN Abu Dabija

Rosberg je še tretjič zapored dirko v kraljici motošporta odpeljal praktično brez napak. Nemec v arabskem večeru ni imel pravega tekmeca, premoč je moral priznati tudi Hamilton, ki je sicer 15 krogov pred koncem celo držal vodilni položaj, a je moral nato zaradi prevelike obrabe gum zapeljati v boks in zmago prepustiti moštvenemu kolegu.

Tretje mesto je osvojil Räikkönen. To so bile za 36-letnega Finca jubilejne 80. stopničke v karieri, šele tretje v letošnji sezoni - v Bahrajnu je bil drugi, v Singapurju tretji. Njegov moštveni kolega Sebastian Vettel je po spodletelih kvalifikacijah dirko začel s 15. mesta, končal pa tik pod odrom za zmagovalce.

Rosberg brez težav zadržal vodstvo
Na štartu se je najbolje odrezal Rosberg, ki je brez težav zadržal vodilni položaj in kot prvi zapeljal v uvodni zavoj dirke. Na prvih štirih mestih ni prišlo do sprememb, Sergio Perez je sicer želel napasti Hamiltona, a mu je ta hitro zapeljal na pot in odbil napad. Najuspešnejši je bil Nico Hülkenberg, ki je s sedmega napredoval na peto mesto, dobro se je naprej prebijal tudi Vettel, ki je štartal s 15. položaja, v dveh krogih je pridobil tri mesta. Štiri jih je izgubil Valtteri Bottas, ki je dirko začel s šestega mesta, zelo hitro pa je zdrsnil na deseto.

Že takoj na začetku sta sicer trčila Pastor Maldonado in Fernando Alonso. Prvi je bil primoran dirko končati, Španec pa jo je po prisilnem postanku, pri katerem so mu zamenjali nos dirkalnika, lahko nadaljeval. Vseeno ga je doletela kazen vožnje skozi bokse.

Bottas in Button trčila v boksih
Po devetih, desetih krogih so začeli dirkači opravljati prve postanke, najslabše jo je odnesel Bottas, ki je ob izvozu iz boksa trčil v Jensona Buttna. Britanec mu je prekrižal pot. Finec, ki se je za končno četrto mesto v dirkaškem seštevku boril z rojakom Räikkönenom, je moral krog pozneje opraviti prisilni postanek, pri katerem so mu zamenjali nos dirkalnika. Za nameček ga je doletela še 5-sekundna kazen, na stezo se je vrnil na 18. mesto, zgolj pred Alonsa. Medtem je na stezi ostal Vettel, ki je držal drugo mesto. Za Rosbergom, ki je že opravil postanek, je zaostajal za 3,6 sekunde. Nekaj časa je za seboj še lahko zadrževal Hamiltona, v 15. krogu ga je Britanec v ravnini le prehitel.

Krog pozneje je mimo njega švignil še moštveni kolega Räikkönen, ki je bil tedaj najhitrejši na stezi. Iz boksov so Nemcu sporočili, da s precej obrabljenimi gumami še vedno pridobivajo delčke sekunde v primerjavi z dirkači za njim, zato so se odločili, da bodo ostali pri izbrani taktiki. Perez je za Vettlom na petem mestu zaostajal za 9,3 sekunde.

Räikkönen izgubil nekaj časa v boksu
Vettel je prvič v boks vendarle zapeljal v 24. krogu, postanek je opravil brez zapletov. Je imel pa precej več smole slabih deset krogov pozneje Räikkönen, ki je v boks zapeljal kot drugi. Zataknilo se je pri menjavi sprednje desne gume, Finec je izgubil kar nekaj dragocenega časa, na stezo se je vrnil za tretjeuvrščenim Vettlom, ki pa je moral en postanek še opraviti.

Hamiltonov napad na zmago prepozen
Medtem so se taktično udarili pri Mercedesu. Rosberg je veliko prej opravil postanek od svetovnega prvaka Hamiltona, ki je želel dirko odpeljati s postankom manj, a so mu v moštvu dejali, da to ne bo mogoče. V 42. krogu je le zapeljal v boks, na stezo se je vrnil na drugo mesto, za Rosbergom je zaostajal dobrih 13 sekund. Britanec je do konca arabske preizkušnje dirkal izjemno, na krog je bil skoraj sekundo hitrejši od vodilnega, prednost se je hitro topila, a za napad na zmago je bilo odločno prepozno.

Dirka za VN Abu Dabija, Jas Marina

Končni vrstni red (55/55):        
 1. N. ROSBERG    Mer. 1:38:30,175
 2. L. HAMILTON   Mercedes  +8,271
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   19,430
 4. S. VETTEL     Ferrari   43,735
 5. S. PEREZ      F. I.   1:03,952
 6. D. RICCIARDO  R. Bull 1:05,010
 7. N. HÜLKENBERG F. I.   1:33,618
 8. F. MASSA      Will.   1:37,751
 9. R. GROSJEAN   Lotus   1:38,201
10. D. KVJAT      R. Bull 1:42,371
11. C. SAINZ      T. R.   1:43,525
12  J. BUTTON     McLaren   1 krog
13. V. BOTTAS     Williams  1 krog
14. M. ERICSSON   Sauber    1 krog
15. M. VERSTAPPEN Toro Ros  1 krog
16. F. NASR       Sauber    1 krog
17. F. ALONSO     McLaren  2 kroga
18. W. STEVENS    Marussia 2 kroga
19. A. ROSSI      Marussia 3 krogi
                                  
Odstop: Maldonado                 
                                  
Dirkaški seštevek za SP:          
 1. L. HAMILTON   Mercedes     381
 2. N. ROSBERG    Mercedes     322
 3. S. VETTEL     Ferrari      278
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      150
 5. V. BOTTAS     Williams     136
 6. F. MASSA      Williams     121
 7. D. KVJAT      Red Bull      95
 8. D. RICCIARDO  Red Bull      92
 9. S. PEREZ      Force India   68
10. N. HÜLKENBERG Force India   52
11. R. GROSJEAN   Lotus         49
12  M. VERSTAPPEN Toro Rosso    49
13. F. NASR       Sauber        27
14. P. MALDONADO  Lotus         27
15. C. SAINZ ML.  Toro Rosso    18
16. J. BUTTON     McLaren       16
17. F. ALONSO     McLaren       11
18. M. ERICSSON   Sauber         9
                                  
Konstruktorski seštevek za SP:    
 1. MERCEDES                   703
 2. FERRARI                    428
 3. WILLIAMS                   257
 4. RED BULL                   187
 5. FORCE INDIA                136
 6. LOTUS                       78
 7. TORO ROSSO                  67
 8. SAUBER                      36
 9. McLAREN                     27
10. MARUSSIA                     0
                                  

V Austinu sem dosegel dno letošnje sezone. Od tedaj sem precej močnejši. Zaradi mene se lahko nova sezona začne že jutri. Jaz ne potrebujem počitnic.

Nico Rosberg
Rosbergu finale sezone v Abu Dabiju
Povzetek dirke F1 za VN Abu Dabija
Slavnostna podelitev po koncu dirke za VN Abu Dabija
Štart dirke F1 za VN Abu Dabija