Lewis Hamilton je z 42. zmago v karieri na večni lestvici prehitel svojega idola Ayrtona Senno.
Lewis Hamilton je z 42. zmago v karieri na večni lestvici prehitel svojega idola Ayrtona Senno. "Ničesar ne jemljem za samoumevno. Zame je posebna čast, da sem po številu zmag prehitel Ayrtona," je dejal zmagovalec druge dirke za VN Rusije. Foto: Reuters

Navdušen sem bil nad začetkom dirke, saj sva se z Nicom nekajkrat spustila v tesen dvoboj. Škoda za naše moštvo, da je nato izgubilo en dirkalnik.

Lewis Hamilton
Štart dirke
Nico Rosberg je na štartu zadržal vodilni položaj, a je moral nato zaradi okvare zavor zapeljati v garažo. Foto: EPA
Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel
V Sočiju v nasprotju z lansko dirko letos ni manjkalo neizprosnih dvobojev na progi. Foto: EPA
Sergio Perez
Sergio Perez se je petič v karieri povzpel na oder za zmagovalce. To so bile sicer tretje stopničke za moštvo Force India. Prvič se je dirkač tega moštva na oder za zmagovalce povzpel leta 2009. Tedaj je bil Giancarlo Fisichella drugi na dirki za VN Belgije v Spa-Francorchampsu. Foto: Reuters
Hamilton v Sočiju do 9. zmage letos
Povzetek dirke F1 za VN Rusije
Štart dirke F1 za VN Rusije

Olimpijski park v Sočiju je po lanski premieri drugič gostil karavano formule ena. Hamilton po Rosbergovem odstopu ni imel pravega tekmeca in je zlahka dosegel še deveto zmago v letošnji sezoni formule ena, s tem pa je napravil tudi velikanski korak proti ubranitvi naslova svetovnega prvaka.


Po Kimijevi kazni Mercedes prvak
Kimi Räikkönen je bil po dirki zaradi povzročitve trka z Valtterijem Bottasom v zadnjem krogu ruske preizkušnje kaznovan s pribitkom 30 sekund, kar pomeni, da je na koncu namesto 5. zasedel 8. mesto. To pa tudi pomeni, da je Mercedes ubranil naslov konstruktorskega svetovnega prvaka. Pribitek 5 sekund je prejel tudi Fernando Alonso, ki je med dirko sekal zavoj št. 16. Namesto 10. je na koncu osvojil 11. mesto, s tem pa je izgubil tudi osvojeno točko.


Britanec ima pred moštvenim kolegom na dirkaški lestvici za svetovno prvenstvo 73 točk prednosti, do konca sezone pa jih je na voljo le še 100. Drugouvrščeni Vettel za Hamiltonom zaostaja za 66 točk.

Rosberg po dobrem štartu odstopil
Dirko je Rosberg, ki se na štartih v zadnjem času ni pretirano izkazoval, tokrat začel odlično. Zadržal je vodilni položaj in v prvem zavoju zapeljal pred Hamiltona, ki je v naslednjih zavojih Nemca sicer želel prehiteti, a brez uspeha. Na stezo je zaradi trka Nica Hülkenberga, Marcusa Ericssona in Maxa Verstappna kmalu zatem zapeljal varnostni avtomobil, ki se je umaknil v 4. krogu. Bottas, ki je takoj po štartu izgubil tretje mesto - sijajno je dirko začel Räikkönen, ki je prehitel rojaka in moštvenega kolega Vettla -, je znova zapeljal za mercedesa.

Toda Rosbergu so se načrti hitro sfižili. Po radijski zvezi je sporočil, da ima težave z zavorami, zaradi katerih je dvakrat zapeljal s steze, kar sta izkoristila Hamilton in Bottas. Nemec je moral zapeljati v boks, kjer je svoj dirkalnik tudi parkiral.

Grda nesreča Grosjeana v 12. krogu
V 12. krogu je nato še drugič na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je v tretjem zavoju s steze pri 270 km/h v zaščitno ogrado zgrmel Romain Grosjean. Francoz je izgubil nadzor nad svojim lotusom in s stranskim delom dirkalnika trčil v ogrado. K sreči jo je odnesel brez poškodb, iz dirkalnika je izstopil in odkorakal na varno. "Prekrižal sem roki, zaprl oči in pomislil, da bo to zelo bolelo," je trenutke pred nesrečo pozneje opisal Grosjean. Varnostni avtomobil se je umaknil ob koncu 16. kroga. Vse se je začelo znova, zanimiv je bil predvsem dvoboj ferrarijev. Vettel je takoj napadel Räikkönena, ki je moral v tretjem zavoju zaviti s steze, da se je izognil trku z moštvenim kolegom. Nemec je kmalu zatem zasedel tretje mesto.

Bottas izgubil dvoboj s Vettlom
Vettel je nato začel loviti Bottasa, ki je izgubljal boj s Hamiltonom. Finec je v 27. krogu zaradi popolnoma obrabljenih gum moral opraviti postanek, kar je Vettel izkoristil, ostal je na stezi in zasedel njegovo mesto. Ob vrnitvi na stezo je Bottas zapeljal v gnečo, kar je bila dodatna voda na mlin štirikratnega svetovnega prvaka, ki je počasi začel nabirati prednost. V boks je vendarle zapeljal štiri kroge pozneje, imel je 1,2 sekunde hitrejši postanek od Finca in je posledično dobil dvoboj. V 33. krogu je postanek opravil tudi Hamilton in brez večjih težav zadržal vodstvo.

Kjer se prepirata dva, Perez dobiček ima
V naslednjih krogih so ljubitelji kraljice motošporta lahko uživali v finskem dvoboju Bottas-Räikkönen, ki ga je dobil prvi. Räikkönen je nato zaostal, Bottas pa je medtem prehitel Daniela Ricciarda, zasedel 4. mesto in začel lov na odličnega Sergia Pereza, ki je držal mesto na odru za zmagovalce s postankom manj. V 48. krogu je odstopil Carlos Sainz, ki je držal odlično sedmo mesto, potem ko je začel z začelja kolone, krog pozneje je svoj dirkalnik ob progi parkiral še Ricciardo. Hamilton in Vettel sta si praktično že zagotovila zmago in drugo mesto, pod vprašajem je bilo le še tretje mesto na odru za zmagovalce.

Zanj sta se v končnici dirke 'udarila' Perez in Bottas. Mehičan je imel z zelo obrabljenimi gumami veliko težav, v predzadnjem krogu je izgubil ne le tretje mesto, temveč tudi četrto, potem ko je ob Bottasu mimo njega švignil še Räikkönen. Vseeno je Mehičan dobil poljub sreče, ko sta pred njim v boju za tretje mesto trčila Finca - Bottas je odstopil, Räikkönen pa je dirko sklenil na 5. mestu.

Dirka za VN Rusije, Soči

Končni vrstni red (53/53):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:37:11,024
 2. S. VETTEL     Ferrari   +5,953
 3. S. PEREZ      F. India  28,918
 4. F. MASSA      Williams  38,831
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari  *42,358
 6. D. KVJAT      Red Bull  47,566
 7. F. NASR       Sauber    56,508
 8. P. MALDONADO  Lotus   1:01,088
 9. J. BUTTON     McLaren 1:19,467
10. F. ALONSO     McL.  **1:26,210
11. M. VERSTAPPEN T. R.   1:28,424
12. V. BOTTAS     Williams  1 krog
13. R. MERHI      Marussia  1 krog
14. W. STEVENS    Marussia 2 kroga
15. D. RICCIARDO  R. Bull 6 krogov
                                  
Odstop: Ericsson, Hülkenberg, Ros-
        berg, Grosjean, Sainz     
                                  
     * - pribitek 30 sekund       
    ** - pribitek 5 sekund        
                                  
Dirkaški seštevek za SP (15/19):  
 1. L. HAMILTON   Mercedes     302
 2. S. VETTEL     Ferrari      236
 3. N. ROSBERG    Mercedes     229
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      123
 5. V. BOTTAS     Williams     111
 6. F. MASSA      Williams     109
 7. D. KVJAT      Red Bull      76
 8. D. RICCIARDO  Red Bull      73
 9. S. PEREZ      Force India   54
10. R. GROSJEAN   Lotus         44
11. N. HÜLKENBERG Force India   38
12  M. VERSTAPPEN Toro Rosso    33
13. F. NASR       Sauber        25
14. P. MALDONADO  Lotus         22
15. C. SAINZ ML.  Toro Rosso    12
16. F. ALONSO     McLaren       11
17. M. ERICSSON   Sauber         9
18. J. BUTTON     McLaren        8
                                  
Konstruktorski seštevek (15/19):  
 1. MERCEDES                   531
 2. FERRARI                    359
 3. WILLIAMS                   220
 4. RED BULL                   149
 5. FORCE INDIA                 92
 6. LOTUS                       66
 7. TORO ROSSO                  45
 8. SAUBER                      34
 9. McLAREN                     19
10. MANOR MARUSSIA               0
                                  

Navdušen sem bil nad začetkom dirke, saj sva se z Nicom nekajkrat spustila v tesen dvoboj. Škoda za naše moštvo, da je nato izgubilo en dirkalnik.

Lewis Hamilton
Hamilton v Sočiju do 9. zmage letos
Povzetek dirke F1 za VN Rusije
Štart dirke F1 za VN Rusije