Nico Rosberg se je z drugo zaporedno zmago v kneževini zavihtel na vrh letošnjega skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: Reuters
Nico Rosberg se je z drugo zaporedno zmago v kneževini zavihtel na vrh letošnjega skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena. Foto: Reuters

Zame je to še en poseben dan. Lewis je dirkal zelo dobro in me zelo dobro preganjal. Bil sem pod nenehnim pritiskom, a sem ohranil mirne živce in si na koncu privozil malce večjo prednost zaradi svežih gum. Hvala ekipi za odlično delo.

Nico Rosberg
Na štartu nedeljske dirke v Monte Carlu se je pri vrhu najbolj izkazal Kimi Räikkönen (na fotografiji skrajno desno), ki je po zunanji strani prvega zavoja s šestega napredoval na četrto mesto. Foto: Reuters
Varnostni avtomobil
Varnostni avtomobil je dvakrat zapeljal na stezo. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel v moštvu Red Bulla izgublja boj z moštvenim kolegom Danielom Ricciardom, ki ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo 9 točk naskoka. Oba dirkača sta imela letos veliko smole. Ricciardo je bil po dveh dirkah še brez osvojene točke (za nameček ga je doletela še kazen 10 štartnih mest za dirko v Bahrajnu), po dve točkovni ničli je imel tudi Nemec. Foto: Reuters
Jules Bianchi
Jules Bianchi je postal 35. francoski dirkač z vsaj eno osvojeno točko v formuli ena. Foto: EPA
Rosberg suvereno do 2. zmage v kneževini

Še enkrat se je pokazalo, kako pomemben je osvojeni "pole" v kvalifikacijah za dirko v kneževini - Rosberg je vodil od začetka do konca. Hamilton ga je v uvodnih krogih želel večkrat napasti, a so se njegovi upi razblinili po dvakratnem prihodu varnostnega avtomobila, za nameček pa je imel na koncu težave še z vidom, zaradi česar je njegov zaostanek za zmagovalcem skokovito narasel in se ustavil pri dobrih devetih sekundah.

Odlično je kazalo tudi Kimiju Räikkönenu, a je vanj - medtem ko je po stezi vozil varnostni avtomobil - trčil za krog počasnejši Max Chilton, zaradi česar je moral Finec dvakrat zapored v boks in je s tretjega zdrsnil na 14. mesto. Na koncu je Ferrarijevo čast s četrtim mestom rešil Fernando Alonso. Prvi točki v karieri je osvojil Jules Bianchi, ki je priboril tudi prvi točki za Marussio. Bianchi je postal 35. francoski dirkač z vsaj eno osvojeno točko za svetovno prvenstvo v formuli ena.

Vettlov konec v 8. krogu
Mercedesa sta dirko začela po pričakovanjih. Rosberg je hitro zaprl pot Hamiltonu in zadržal vodstvo, na tretje mesto je zapeljal Sebastian Vettel. Odlično je začel tudi Räikkönen, ki je s šestega mesta skočil na četrto, prehitel je moštvenega kolega Fernanda Alonsa in Ricciarda. Že po nekaj zavojih so zavihrale rumene zastave, potem ko je po trku z Jensonom Buttnom na stezi obtičal Sergio Perez. Varnostni avtomobil se je umaknil ob koncu tretjega kroga. Naslednjih nekaj krogov je največ pozornosti požel svetovni prvak Vettel, ki je imel težave z menjalnikom, obtičal je v prvi prestavi, zaradi česar je bil že v 5. krogu primoran zapeljati v boks, tri kroge pozneje je dirko tudi končal. To je bila že Nemčeva druga točkovna ničla v letošnji sezoni. Lani je brez točk ostal zgolj enkrat, in sicer v Silverstonu, kjer je - prav tako zaradi težav z menjalnikom - kot vodilni odstopil v 41. krogu.

Räikkönenova dva zaporedna postanka
Rosberg in Hamilton sta v ospredju dirkala "svoje prvenstvo". Räikkönen je vozil sam na tretjem mestu, a je počasi začel izgubljati boj z Ricciardom, ki je nanizal nekaj izjemno hitrih in se je Fincu približal na le sekundo zaostanka. V 25. krogu je Adrian Sutil razbil svojega sauberja, zaradi česar je varnostni avtomobil še drugič zapeljal na stezo. Dirkači so njegovo prisotnost izkoristili za postanke, kar dva pa je opravil Räikkönen, ki je po prvem prihodu v boks vanj trčil za krog zaostali Max Chilton. Medtem se je Hamilton po radijski zvezi ves čas pritoževal svojemu moštvu, Britanec ni mogel verjeti, koliko smole ima, ne le v neposrednem boju z Rosbergom, temveč tudi s postanki.

Okvare motorjev vse pogostejše
Po 50 krogih je z dobro sekundo prednosti pred Hamiltonom vodil Rosberg, tretji je bil Ricciardo, četrti Alonso. Prva deseterica je vseskozi vozila v koloni, še najbolj zanimivo je bilo v francoskem boju za 12. mesto med Jeanom-Ericom Vergnom in Julesom Bianchijem. Dvoboj je dobil slednji, potem ko je Vergne v 52. krogu zaradi okvare motorja zapeljal v garažo. Pet krogov pozneje je zaradi okvare odstopil tudi Valtteri Bottas, ki je s težavo za seboj zadrževal Estebana Gutierreza in Räikkönena. Potem ko je Bottas na stezi parkiral svojega williamsa, so zavihrale le rumene zastave, še tretji prihod varnostnega avtomobila ni bil potreben, saj so Finčev dirkalnik hitro odstranili.

Toda nesreča ni počivala, hip zatem je monaško preizkušnjo končal še Gutierrez, tako da se je na 10. mesto povzpel Bianchi. Njegovo moštvo Marussia še nikoli ni bilo tako blizu osvojitvi krstne točke v kraljici motošporta.

Hamilton se je moral otepati Ricciarda
Deset krogov pred koncem je Hamilton za Rosbergom že konkretno zaostal, razlika je narasla že na štiri sekunde. Razlog za počasnejšo vožnjo, kot ga je navedel Britanec po radijski zvezi, je bil med drugim tudi ta, da je imel težave z vidom, saj naj bi mu v levo oko padla smet. Hamilton je bil v končnici ves čas na zvezi s svojo ekipo, zanimalo ga je le, kolikšno prednost si je nabral njegov moštveni kolega in je - medtem ko sta trčila Räikkönen in Kevin Magnussen - povsem pozabil na hitrega Ricciarda, ki se mu je približal na le pol sekunde zaostanka. Zaključek je minil v boju za drugo mesto med Britancem in Avstralcem, ki ga je brez večjih težav dobil prvi.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red (78/78):
 1. N. ROSBERG    Merc. 1:49:27,661
 2. L. HAMILTON   Mercedes   +9,210
 3. D. RICCIARDO  Red Bull    9,614
 4. F. ALONSO     Ferrari    32,452
 5. N. HÜLKENBERG F. India   1 krog
 6. J. BUTTON     McLaren    1 krog
 7. F. MASSA      Williams   1 krog
 8. R. GROSJEAN   Lotus      1 krog
 9. J. BIANCHI    Marussia   1 krog
10. K. MAGNUSSEN  McLaren    1 krog
                                   
Odstop: Maldonado, Perez, Vettel,  
        Kvjat, Sutil, Vergne, Bo-  
        ttas, Gutierrez.           
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. N. ROSBERG    Mercedes      122
 2. L. HAMILTON   Mercedes      118
 3. F. ALONSO     Ferrari        61
 4. D. RICCIARDO  Red Bull       54
 5. N. HÜLKENBERG Force India    47
 6. S. VETTEL     Red Bull       45
 7. V. BOTTAS     Williams       34
 8. J. BUTTON     McLaren        31
 9. K. MAGNUSSEN  McLaren        21
10. S. PEREZ      Force India    20
                                   
Kontruktorji:
 1. MERCEDES   240  4. F. INDIA  67
 2. RED BULL    99  5. McLAREN   52
 3. FERRARI     78  6. WILLIAMS  52
                                   

Zame je to še en poseben dan. Lewis je dirkal zelo dobro in me zelo dobro preganjal. Bil sem pod nenehnim pritiskom, a sem ohranil mirne živce in si na koncu privozil malce večjo prednost zaradi svežih gum. Hvala ekipi za odlično delo.

Nico Rosberg
Rosberg suvereno do 2. zmage v kneževini