Fernanda Alonsa so takole prinesli proti helikopterju, ki ga je nato odpeljal v bolnišnico. Foto: EPA
Fernanda Alonsa so takole prinesli proti helikopterju, ki ga je nato odpeljal v bolnišnico. Foto: EPA
Max Verstappen
Max Verstappen je v soboto prvič med testiranji v enem dnevu odpeljal več kot 100 krogov, za nameček je odpeljal tudi drugi najhitrejši krog. Hitrejši čas je dosegel le Pastor Maldonado. Foto: EPA
Max Verstappen
17-letni Verstappen želi v letošnji sezoni utišati kritike, ki ves čas ponavljajo, da je za elitni razred motošporta premlad in predvsem preveč neizkušen. Foto: EPA
Romain Grosjean
Romain Grosjean je bil v nedeljo najhitrejši. Foto: EPA

Mladi Nizozemec bo na uvodni dirki nove sezone v Melbournu s 17 leti, 5 meseci in 13 dnevi postal najmlajši dirkač v zgodovini tega športa. Številni ljubitelju, tudi poznavalci formule ena so še vedno prepričani, da 17-letniku manjkajo izkušnje, a sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna je odločen, da na najboljši mogoč način odgovori kritikom.

Alonso s helikopterjem v bolnišnico
Zadnji dan drugih letošnjih testiranj se je v Barceloni zgodila nesreča, po kateri je bil potreben celo prevoz s helikopterjem v bolnišnico. Namreč, v 21. krogu je Fernando Alonso s svojim mclarnom MP4-30 zletel s steze ob izvozu iz tretjega zavoja in treščil v zaščitno ogrado. Po prvih podatkih naj bi bil Španec zavesten in v dobrem stanju. Alonso, ki jo je sicer odnesel brez poškodb, saj je računalniška tomografija pokazala, da ne gre za nič resnejšega, je dopoldne postavil peti čas, za najhitrejšim Carlosom Sainzem mlajšim (Toro Rosso) je zaostal za dobri dve sekundi (+2,352). Četrti dan je na vrhu razpredelnice sicer sklenil Romain Grosjean (Lotus). Rezultate lahko preverite spodaj.


Na odmor z najhitrejšim časom

Verstappen, ki je prvič v dirkalnik formule ena sedel na prostem treningu pred lansko dirko za VN Japonske v Suzuki, se je dobro odrezal že na prvih testiranjih v Jerezu, kjer je vknjižil deveti najhitrejši čas, z moštvenim kolegom Carlosom Sainzem mlajšim pa je skupaj odpeljal 353 krogov. Želja po napredku je vselej prisotna, pokazal jo je tudi v Kataloniji, kjer je v soboto prvič odpeljal več kot 100 krogov (129), po času pa je zaostal zgolj za Pastorjem Maldonadom, ki je najhitrejši krog odpeljal z najmehkejšo različico gum. "To je bilo zelo dobro testiranje. Prvič sem v enem samem dnevu prevozil več kot sto krogov. Testirali smo vse, kar smo želeli, hitre kroge pa smo odpeljali že dopoldne," je dejal Verstappen, ki je na odmor pred popoldanskim delom odšel z najhitrejšim časom.
Dirkalnik iz dneva v dan izboljšujejo
Toro Rosso lani ni vknjižil ravno blesteče sezone. Danil Kvjat, ki se je po sezoni preselil k Red Bullu, in Jean-Eric Vergne sta kolektivu iz Faenze priborila zgolj 30 točk, kar je bilo na koncu dovolj za 7. mesto. Letos si hčerinska ekipa Red Bulla želi precej boljše rezultate, veliko si obetajo tudi od dirkalnika STR10. "Občutek v dirkalniku je dober, v njem mi je zelo udobno. Zdi se, da ga iz dneva v dan izboljšujemo. Če primerjam s testiranji v Jerezu, sem tokrat v dirkalniku precej bolj samozavesten. Počasi dojemam vse vidike tega poklica," je še povedal Verstappen in sklenil: "Zdaj se res že veselim, kaj si bodo domislili inženirji za zadnje testiranje tu v Barceloni."

Četrti dan testiranj, izidi:      
 1. R. GROSJEAN   Lotus   1:24,067
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +0,254
 3. D. KVJAT      Red Bull   0,874
 4. F. NASR       Sauber     0,889
 5. V. BOTTAS     Williams   1,278
 6. C. SAINZ ML.  Toro Rosso 1,537
 7. S. VETTEL     Ferrari    2,245
 8. N. HÜLKENBERG F. India   2,524
 9. F. ALONSO     McLaren    3,889
                                  
Odpeljani krogi, 4. dan:          
 1. N. ROSBERG    Mercedes     129
 2. V. BOTTAS     Williams     127
 3. R. GROSJEAN   Lotus        111
 4. D. KVJAT      Red Bull     102
 5. C. SAINZ ML.  Toro Rosso    88
 6. S. VETTEL     Ferrari       74
 7. F. NASR       Sauber        73
 8. N. HÜLKENBERG F. India      36
 9. F. ALONSO     McLaren       20