Veselje Ferrarijeve ekipe po neverjetni zmagi Sebastiana Vettla v Bahrajnu. Nemec ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena po dveh dirkah popoln izkupiček točk. Foto: EPA
Veselje Ferrarijeve ekipe po neverjetni zmagi Sebastiana Vettla v Bahrajnu. Nemec ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena po dveh dirkah popoln izkupiček točk. Foto: EPA

Prepričan sem bil, da me bo Bottas ujel. Skušal sem dirkati čim bolj čisto. Naša taktika se je na koncu izšla za las, Bottas je sicer lahko zavohal zmago, a mu je zmanjkalo proge.

Sebastian Vettel
Vettel se je krčevito boril za zmago v Manami, na koncu mu je s precej dotrajanimi gumami vendarle uspelo za seboj zadržati Valtterija Bottasa z mercedesom. To je bila za štirikratnega svetovnega prvaka iz Heppenheima 49. zmaga v karieri, za jubilejno 50. bo imel priložnost že prihodnji teden v Šanghaju. Foto: EPA
Lewis Hamilton (na fotografiji zadaj levo) je v prvi polovici dirke navduševal s prehitevalnimi manevri. Takole je z eno potezo ob koncu štartno-ciljne ravnine prehitel kar tri dirkače - Nica Hülkenberga, Estebana Ocona in Fernanda Alonsa. Foto: EPA
Max Verstappen je na uvodu dirke preveč agresivno napadel Hamiltona, zaradi česar je dirko končal s počeno zadnjo levo gumo. Foto: EPA
Uspeh kariere je v Manami dosegel Pierre Gasly. Novinec v formuli ena je s toro rossom dirko končal na odličnem četrtem mestu. "Neverjetno! Česa takega vsekakor nismo pričakovali. Izjemno sem zadovoljen, za zdaj se sploh še ne zavedam, kaj mi je uspelo. Rad bi se zahvalil ekipi za odličen dirkalnik," je po dirki povedal 22-letni Francoz. Foto: EPA
Vettel zadržal Bottasa za zmago

Že je kazalo, da so se pri Ferrariju ušteli pri izbiri gum in s strategijo enega postanka, a štirikratni svetovni prvak je veliko tveganje svoje ekipe povrnil z obrestmi. V zaključku dirke je vozil s povsem obrabljenimi gumami, iz kroga v krog je izgubljal prednost pred drugouvrščenim Bottasom, vendar mu je vseeno uspelo prvemu prečkati ciljno črto. Tretje mesto je zasedel Lewis Hamilton.

Dirko v Manami bodo želeli čim prej pozabiti Daniel Ricciardo, Max Verstappen in Kimi Räikkönen. Oba red bulla sta puščavsko preizkušnjo po okvari svojih dirkalnikov sklenila že na uvodu, Räikkönen je po veliki napaki mehanikov v boksu odstopil v 36. krogu.

Vettel: Taktika se je na koncu izšla
"Deset krogov pred koncem sem po radijski zvezi ekipi sporočil, da je vse v najlepšem redu. To je bila velika laž! Prepričan sem bil, da me bo Bottas ujel. Skušal sem dirkati čim bolj čisto. Naša taktika se je na koncu izšla za las, Bottas je sicer lahko zavohal zmago, a mu je zmanjkalo proge,"
je bil po zmagi zadovoljen Vettel, ki je z zmago ovekovečil svoj 200. nastop v kraljici motošporta. Dotaknil se je tudi nesrečnega mehanika, ki jo je z dvojnim zlomom noge skupil med Räikkönenovim postankom: "Slišal sem za težave med Kimijevim postankom. Upam, da je z mehanikom vse v redu. Vsekakor imamo po koncu dirkaškega tedna v Bahrajnu zaradi tega zdaj mešane občutke."

Bottas švignil mimo Räikkönena
Vettel je na štartu zadržal vodilni položaj, Bottas je dobil dvoboj z drugouvrščenim Räikkönenom, precej zanimiveje je bilo v ozadju. Fernando Alonso je prehitel Hamiltona, mimo njega je želel švigniti tudi Max Verstappen, ki je dirko začel s 15. štartnega položaja, a je bil pri prehitevalnem manevru preveč agresiven, v boju je trčil s svetovnim prvakom in dirko za kratek čas nadaljeval s počeno gumo, nato je odstopil. Red Bull je sicer doživel pravo katastrofo, ob Verstappnovi smoli je odstopil še Daniel Ricciardo, ki je svoj dirkalnik parkiral ob stezi.

Dih jemajoča prehitevanja Hamiltona
Akcije v naslednjih krogih ni manjkalo, največ pozornosti pa je požel prav Hamilton, ki je navduševal s prehitevalnimi manevri, v enem zavoju je prehitel kar tri dirkače, in sicer Nica Hülkenberga, Estebana Ocona in Alonsa. Svoj prehitevalni pohod je brezkompromisno nadaljeval, ugnal je še Pierra Gaslyja in zasedel četrto mesto. Pred njim so bili le še moštveni kolega Bottas in oba ferrarija.

Räikkönen v boksu povozil mehanika
Vettel je imel ves čas približno tri sekunde prednosti pred Bottasom, v 19. krogu je opravil prvi postanek, krog zatem je v bokse zavil še Räikkönen. Pri Mercedesu je prvi v bokse zavil Bottas (21. krog), Hamilton je ostal na stezi vse do 27. kroga. Ferrarija sta vozila z mehkejšo, mercedesa s tršo različico gum, kar je privedlo do razburljive končnice dirke. Pri Mercedesu so bili prepričani, da bosta morala Vettel in Räikkönen opraviti še en postanek. Finec ga tudi je, a po veliki napaki ekipe, zaradi katere jo je z dvojnim zlomom noge skupil tudi eden izmed mehanikov, je bil prisiljen odstopiti. Moštvo iz Maranella je lahko glede točk računalo le še na Vettla.

Vettlove gume so zdržale
Ta je sprejel veliko tveganje in se skupaj z inženirji odločil dirko končati brez dodatnega postanka in novega kompleta gum. Šel je na vse ali nič. Iz kroga v krog se je njegova prednost pred Bottasom vztrajno zmanjševala, v zadnjem krogu je Fincu vendarle uspelo prednost stopiti na manj kot sekundo, zaradi česar je lahko uporabil sistem DRS, a brez vidnejšega učinka. Za zmago mu je zmanjkalo metrov, Vettel je ciljno črto prečkal slabih sedem desetink pred njim.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

Končni vrstni red (57/57):         
 1. S. VETTEL      Fer. 1:32:01,940
 2. V. BOTTAS      Mercedes  +0,699
 3. L. HAMILTON    Mercedes   6,512
 4. P. GASLY       T. R.   1:02,234
 5. K. MAGNUSSEN   Haas    1:15,046
 6. N. HÜLKENBERG  Renault 1:39,024
 7. F. ALONSO      McLaren   1 krog
 8. M. ERICSSON    Sauber    1 krog
 9. S. VANDOORNE   McLaren   1 krog
10. E. OCON        F. India  1 krog
11. C. SAINZ       Renault   1 krog
12. S. PEREZ       F. India  1 krog
13. B. HARTLEY     T. Rosso  1 krog
14. C. LECLERC     Sauber    1 krog
15. R. GROSJEAN    Haas      1 krog
16. L. STROLL      Williams  1 krog
17. S. SIROTKIN    Williams  1 krog
                                   
Odstop: Ricciardo, Verstappen,     
        Räikkönen                  
                                   
Skupni vrstni red (2/21), dirkači: 
 1. S. VETTEL      Ferrari       50
 2. L. HAMILTON    Mercedes      33
 3. V. BOTTAS      Mercedes      22
 4. F. ALONSO      McLaren       16
 5. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       15
 6. N. HÜLKENBERG  Renault       14
 7. D. RICCIARDO   Red Bull      12
 8. P. GASLY       Toro Rosso    12
 9. K. MAGNUSSEN   Haas          10
10. M. VERSTAPPEN  Red Bull       8
                                   
Moštva:                            
 1. FERRARI   65   5. RENAULT    15
 2. MERCEDES  55   6. TORO ROSSO 12
 3. McLAREN   22   7. HAAS       10
 4. RED BULL  20   8. SAUBER      2
                                   

Prepričan sem bil, da me bo Bottas ujel. Skušal sem dirkati čim bolj čisto. Naša taktika se je na koncu izšla za las, Bottas je sicer lahko zavohal zmago, a mu je zmanjkalo proge.

Sebastian Vettel
Vettel zadržal Bottasa za zmago