Sebastian Vettel je v Montrealu dosegel 50. zmago v karieri. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Montrealu dosegel 50. zmago v karieri. Foto: Reuters

Včeraj sem poudaril, koliko dirka v Montrealu pomeni Ferrariju. Odpeljati takšno dirko, kot smo jo imeli danes, to je neverjetno. Ferrari je tu po dolgem času znova zmagal! Videl sem, da je veliko navijačev zelo veselih, zagotovo se bodo veselili še dolgo v noč.

Sebastian Vettel
Vettel je brez večjih težav zadržal vodilni položaj. Foto: EPA
Lewis Hamilton ni imel svojega dne, dirko je končal na petem mestu. Foto: Reuters
Sanjski konec tedna za Vettla v Montrealu

Sebastian Vettel je suvereno dobil dirko formule ena za VN Kanade v Montrealu. Drugo mesto je osvojil Valtteri Bottas, tretje Max Verstappen.

Vettel, ki si je v sobotnih kvalifikacijah pridirkal 'pole', je vodil od štarta do cilja, njegova zmaga ni bila nikoli ogrožena, dirkalnik je bil hiter in zanesljiv, tudi taktično so se tokrat pri Ferrariju dobro odrezali.

Heppenheimčan, ki je štirikrat osvojil naslov svetovnega prvaka – vse z ekipo Red Bulla –, je z jubilejno 50. zmago v kraljici motošporta skočil tudi na vrh skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena, kjer ima točko prednosti pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom, ki je bil tokrat peti.

To je bila za Ferrari sicer šele prva zmaga v Montrealu po letu 2004, ko je ciljno črto prvi prečkal Michael Schumacher, na oder za zmagovalca pa sta se povzpela še njegov moštveni kolega Rubens Barrichello in Jenson Button (BAR-Honda).

Stroll hitro končal v ogradi
Vettel je dirko začel suvereno, brez naprezanja je zadržal vodilni položaj, precej več dela je imel Bottas, ki je z velikimi težavami za seboj zadržal Verstappna. Edini, ki je od najboljših izgubil mesto, je bil Kimi Räikkönen, mimo katerega je v drugem zavoju švignil Daniel Ricciardo. Brez drame na začetku tudi tokrat ni šlo. Ljubljenec domačega občinstva Lance Stroll je v zaščitno ogrado 'stisnil' Brandona Hartleyja, oba dirkača sta odstopila, na progo pa je zapeljal varnostni avtomobil, ki se je umaknil ob koncu 4. kroga.

Vettel nadzoroval potek dirke
Po umiku varnostnega avtomobila je Vettel začel nizati najhitrejše kroge. Z izjemnim dirkanjem si je nabiral prednost pred drugouvrščenim Bottasom, ta je v 13. krogu znašala že več kot štiri sekunde. Dirkači so kmalu zatem počasi začeli kapljati v bokse, edini, ki po 30 krogih dirke še niso opravili prvega postanka, so bili prvi trije – Vettel, Bottas in Räikkönen – in Romain Grosjean. Prvi, ki je od prve trojke zapeljal v boks, je bil Räikkönen. Finec je ob vrnitvi na stezo izgubil tri mesta, prehitela sta ga red bulla, tudi Hamilton. Kmalu sta se po nov komplet gum odpravila tudi Vettel in Bottas. Nemec je zadržal prednost, ob vrnitvi na stezo je imel dobrih pet sekund naskoka pred Fincem.

Bottas storil napako v 56. krogu
Vettel je v nadaljevanju dirke še naprej suvereno dirkal proti novi zmagi v kraljici motošporta, Bottas ga je sicer relativno uspešno lovil, malce mu je uspelo zarezati v njegovo prednost, nato pa je na uvodu 56. kroga po štartno-ciljni ravnini pred prvim zavojem prepozno zavrl ob prehitevanju za krog zaostalega Carlosa Sainza, ves trud iz prejšnjih krogov je bil tako rekoč izničen. V končnici dirke je bilo zanimivo še v boju za četrto mesto, Hamilton je lovil Ricciarda, a je Avstralcu Britanca uspelo zadržati za seboj.

Dirka za VN Kanade, Montreal

Končni vrstni red (70/70):         
 1. S. VETTEL      Fer. 1:28:31,377
 2. V. BOTTAS      Mercedes  +7,376
 3. M. VERSTAPPEN  Red Bull   8,360
 4. D. RICCIARDO   Red Bull  20,892
 5. L. HAMILTON    Mercedes  21,559
 6. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   27,184
 7. N. HÜLKENBERG  Renault   1 krog
 8. C. SAINZ       Renault   1 krog
 9. E. OCON        F. India  1 krog
10. C. LECLERC     Sauber    1 krog
11. P. GASLY       T. Rosso  1 krog
12. R. GROSJEAN    Haas      1 krog
13. S. PEREZ       F. India  1 krog
14. K. MAGNUSSEN   Haas      1 krog
15. M. ERICSSON    Sauber   2 kroga
16. S. VANDOORNE   McLaren  2 kroga
17. S. SIROTKIN    Williams 2 kroga
                                   
Odstop: Hartley, Stroll, Alonso    
                                   
Skupni vrstni red, dirkači.        
 1. S. VETTEL      Ferrari      121
 2. L. HAMILTON    Mercedes     120
 3. V. BOTTAS      Mercedes      86
 4. D. RICCIARDO   Red Bull      84
 5. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       68
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull      50
 7. F. ALONSO      McLaren       32
 8. N. HÜLKENBERG  Renault       32
 9. C. SAINZ       Renault       24
10. K. MAGNUSSEN   Haas          19
                                   
Moštva:                            
 1. MERCEDES 206 5. McLAREN      40
 2. FERRARI  189 6. FORCE INDIA  26
 3. RED BULL 134 7. TORO ROSSO   19
 4. RENAULT   56 8. HAAS FERRARI 19
                                   

Včeraj sem poudaril, koliko dirka v Montrealu pomeni Ferrariju. Odpeljati takšno dirko, kot smo jo imeli danes, to je neverjetno. Ferrari je tu po dolgem času znova zmagal! Videl sem, da je veliko navijačev zelo veselih, zagotovo se bodo veselili še dolgo v noč.

Sebastian Vettel
Sanjski konec tedna za Vettla v Montrealu