Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta znova zasedla prvi dve mesti. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta znova zasedla prvi dve mesti. Foto: Reuters

Navijači so bili ves teden izjemni in dali so mi veliko energije. Ves moštveni trud se je danes poplačal. Ne morem verjeti, kako izjemen dirkalnik imam.

Lewis Hamilton
Fernando Alonso
Tretje mesto Fernanda Alonsa v Šanghaju je obliž na Ferrarijeve rane v letošnji sezoni. Njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen si po slabih kvalifikacijah kakšnega vidnejšega rezultata ni mogel obetati. Foto: Reuters
Hamilton najboljši v Šanghaju

Britanec je vodil od začetka do konca, suvereno je opravil s tekmeci in se veselil še tretje zaporedne zmage - 25. v karieri, s čimer je izenačil dosežek legendarnega Nikija Laude. Precej več dela je imel njegov moštveni kolega Rosberg, ki je zelo slabo štartal, za nameček je v 1. krogu trčil še z Bottasom in se je moral pošteno potruditi, da se je prebil do novih 18 točk.

Končno pa so se stvari poklopile tudi pri Ferrariju, kjer je prvo dirko vodil šef moštva Marco Mattiacci. Odhod Stefana Domenicalija kot kaže že daje prve rezultate - Alonso je moštvu iz Maranella priboril prve stopničke v sezoni, potem ko je bil dvakrat četrti, nazadnje v Bahrajnu pa zgolj deveti.

Pred prvim zavojem trčila oba williamsa
Lewis Hamilton je po pričakovanjih zadržal vodstvo po štartu, odlično sta dirko začela predvsem Sebastian Vettel in Fernando Alonso, ki sta švignila mimo Daniela Ricciarda. Španec je v štartno-ciljni ravnini tik pred prvim zavojem rahlo trčil z nekdanjim moštvenim kolegom Felipejem Masso, ki pa je, tako kot dirkač Ferrarija, lahko nadaljeval. Trčil je tudi drugi williamsov dirkač Valtteri Bottas, ki je imel bližnje srečanje z vodilnim v skupnem seštevku Nicom Rosbergom, a brez posledic. Vrstni red po prvem krogu: Hamilton, Vettel, Alonso, Ricciardo, Massa.

Massa obupal med postankom
Rosberg je v četrtem krogu tik pred 14. zavojem s pomočjo sistema DRS prehitel Masso, ki je nato med prvim postankom doživel hladen tuš. Mehaniki sprva niso imeli pripravljenih pravih gum, za nameček so imeli pozneje še velike težave z nameščanjem, zaradi česar je Brazilec, sicer svetovni podprvak iz leta 2008, krepko zdrsnil po lestvici navzdol. Postanek je trajal več kot minuto, na stezo se je vrnil kot 21. Precej več sreče je imel Alonso, ki je po prvih postankih zapeljal pred Vettla, še posebej izrazit napredek ferrarija pa se je pokazal v ravnini, kjer je bil Španec v primerjavi s prejšnjimi dirkami precej hitrejši.

Vettel izgubil boj z Ricciardom
Nadaljevanje dirke sta z bojem najprej začinila Rosberg in Vettel. Mercedesov dirkač je v boju za 3. mesto rojaka napadel v 23. krogu, aktualni svetovni prvak mu je želel vrniti milo za drago po zunanji strani dolgega prvega zavoja, a zaman. Pozneje je Heppenheimčan izgubil boj še z moštvenim kolegom Ricciardom, a šele potem ko ga navzlic moštvenemu ukazu ni želel spustiti predse. Vettlove agonije s tem še ni bilo konec, v 34. krogu je pred njega zapeljal Kamui Kobajaši, ki je že opravil dva postanka in je zaostajal za krog. Po Japončevem manevru je Nemec zakrilil z rokami in po radijski zvezi potožil moštvu, preden je zapeljal v boks za drugi postanek.

V končnici dirke se vrstni red pri vrhu ni več spremenil. Hamilton, ki je vodil od začetka do konca, je slavil še tretjič zapored, drugi je bil moštveni kolega Rosberg, tretje mesto pa je osvojil Alonso, ki je v zadnjih krogih za seboj uspešno zadržal odličnega Ricciarda.

Dirka za VN Kitajske, Šanghaj

Končni vrstni red (54/56):
 1. L. HAMILTON   Merc. 1:33:28,338
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +18,062
 3. F. ALONSO     Ferrari    23,604
 4. D. RICCIARDO  Red Bull   27,136
 5. S. VETTEL     Red Bull   47,778
 6. N. HÜLKENBERG F. India   54,295
 7. V. BOTTAS     Williams 1:16,335
 8. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari  1:22,647
 9. S. PEREZ      F. India   1 krog
10. D. KVJAT      Toro Ross  1 krog
                                   
Odstop: Sutil, Grosjean            
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. N. ROSBERG    Mercedes       79
 2. L. HAMILTON   Mercedes       75
 3. F. ALONSO     Ferrari        41
 4. N. HÜLKENBERG Force India    36
 5. S. VETTEL     Red Bull       33
 6. D. RICCIARDO  Red Bull       24
 7. V. BOTTAS     Williams       24
 8. J. BUTTON     McLaren        23
 9. K. MAGNUSSEN  McLaren        20
10. S. PEREZ      Force India    18
                                   
Kontruktorji:
 1. MERCEDES   154  4. FERRARI   52
 2. RED BULL    57  5. McLAREN   43
 3. F. INDIA    54  6. WILLIAMS  36
                                   

Navijači so bili ves teden izjemni in dali so mi veliko energije. Ves moštveni trud se je danes poplačal. Ne morem verjeti, kako izjemen dirkalnik imam.

Lewis Hamilton
Hamilton najboljši v Šanghaju