Po VN-ju Francije leta 2006 je Schumacher znova osvojil
Po VN-ju Francije leta 2006 je Schumacher znova osvojil "pole position", že 69. v svoji karieri. Foto: Reuters
Michael Schumacher
Schumacherju se je po osvojenem "polu" smejalo, saj kvalifikacij po vrnitvi v formulo ena še ni dobil. Foto: Reuters
Schumiju kvalifikacije, ne pa tudi prvo mesto

Sedemkratni svetovni prvak si je namreč na dirki pred dvema tednoma v Barceloni za VN Španije prislužil kazen zaradi trčenja v zadek dirkalnika Bruna Senne. Tedaj so ga kaznovali s pet mest slabšim startnim mestom od osvojenega na kvalifikacijah za VN Monaka. Nemec je v Monaku zmagal že petkrat, skupaj pa ima rekordnih 91 zmag, a vse še iz časa pred upokojitvijo in nato vrnitvijo v formulo ena.

"Kakšna mala zvezda. Moram priznati, da sem imel v očeh solze. Po vrnitvi je preživel nekaj težkih trenutkov," je svoje občudovanje 43-letnega veterana opisoval vodja moštva Mercedes Ross Brawn.

S prvega štartnega mesta, ki v kneževini predstavlja že pol poti do zmage na dirki, bo tako štartal Mark Webber, ki je tu že slavil leta 2010. Njegov moštveni kolega pri Red Bullu Sebastian Vettel bo dirko začel z 10. mesta, kar je novo razočaranje za svetovnega prvaka.


Iz prve vrste se bo v lov za zmago na najprestižnejši dirki v koledarju formule ena podal še Nico Rosberg. Med prvo deseterico sta se uvrstila oba dirkača Ferrarija - Fernando Alonso je bil 6., mesto pred Felipejem Masso.

Tudi Lotus ima med deseterico oba svoja dirkača. Romain Grosjean je ves konec tedna hitrejši od Kimija Räikkönena; na kvalifikacijah je bil Francoz 5., Finec pa 8. Lewis Hamilton, ki je "pole" osvojil v Barceloni, a zaradi kazni dirke ni začel s prvega mesta, je bil tokrat 4., njegov moštveni kolega Jenson Button pa šele 13.

Zmagovalec dirke v Barceloni Pastor Maldonado je prejel kazen, ker je po mnenju komisarjev dirke povzročil nesrečo, ki bi se ji lahko izognil, ko je oviral Sergia Pereza. Mehičan je nato s svojim sauberjem končal v ograji v prvem delu kvalifikacij in povzročil krajšo prekinitev. Maldonado je osvojil 9. mesto, tako da bo startal z 19. mesta, Perez pa z zadnjega.

Dirko iz kneževine boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Kvalifikacije:
1. M. SCHUMACHER Mercedes 1:14,301 2. M. WEBBER Red Bull +0,080 3. N. ROSBERG Mercedes 0,147 4. L. HAMILTON McLaren 0,282 5. R. GROSJEAN Lotus 0,338 6. F. ALONSO Ferrari 0,647 7. F. MASSA Ferrari 0,748 8. K. RÄIKKÖNEN Lotus 0,898 9. P. MALDONADO Williams 0,944 10. S. VETTEL Red Bull
Schumiju kvalifikacije, ne pa tudi prvo mesto