Fernando Alonso je drugič v karieri zmagal na dirki za VN Španije. To je bila že sicer njegova 32. zmaga v formuli ena. Foto: Reuters
Fernando Alonso je drugič v karieri zmagal na dirki za VN Španije. To je bila že sicer njegova 32. zmaga v formuli ena. Foto: Reuters

Bilo je fantastično čustveno, navijači so mi res pomagali, kajti vseskozi čutiš podporo. Celotna ekipa je poskrbela za vsako najmanjšo podrobnost, saj smo si zmago zelo želeli. Dobrih predstav tu ne želimo končati.

Fernando Alonso
Fernando Alonso in Nico Rosberg
Fernando Alonso je v 13. krogu takole smuknil mimo (nekonkurenčnega) Nica Rosberga in smuknil v vodstvo, ki ga je, z nekaj izjemami, zadržal do konca. Foto: Reuters
Štart VN Španije 2013
Dirko sta odlično začela Fernando Alonso in Sebastian Vettel. Prvi se je s petega povzpel na tretje mesto, drugi, ki je v kvalifikacijah dosegel 3. najboljši čas, pa je zapeljal takoj za vodilnim Nicom Rosbergom. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta si po izvrstnih kvalifikacijah, ko sta si priborila štart iz prve vrste, obetala veliko od dirke v Barceloni, a se je še enkrat izkazalo, da Mercedes trenutno ne premore boja za najvišja mesta. Težavna je predvsem obraba gum. Foto: EPA
Kimi Räikkönen, Fernando Alonso in Felipe Massa
Alonsu sta družbo na odru za zmagovalce delala Kimi Räikkönen (levo) in moštveni kolega Felipe Massa. Foto: Reuters
Alonso navdušil domače navijače

Pri Ferrariju so bili z odlično strategijo razred zase, Alonso in Massa sta dirko odpeljala praktično brez napak in se zasluženo veselila novih dosežkov - to je bila že 32. Špančeva zmaga (druga za VN Španije), Brazilec pa se je na oder za zmagovalce povzpel prvič po sklepni dirki lanske sezone, ko je bil v Sao Paulu tretji. To so bile njegove 36. stopničke v karieri.

Vettlu je v uvodu dirke dobro kazalo, nato pa so se pri Red Bullu ob drugem postanku ušteli, Nemca so v boks poklicali prepozno, tako da sta si oba Ferrarija privozila neulovljivo prednost.
Odličen štart Alonsa, tudi Vettla
Dirko sta odlično začela najboljša dirkača iz lanske sezone - Sebastian Vettel in Fernando Alonso, ki je dirko začel s 5. mesta. Nemec je v prvem zavoju po zunanji strani prehitel Lewisa Hamiltona in smuknil na drugo mesto, še bolje je začel Španec, ki je v prvem zavoju po zunanji strani prehitel Kimija Räikkönena, nato še Hamiltona in zapeljal na 3. mesto. Nico Rosberg je zadržal vodstvo.

Moštvena bitka s časom v boksih
Že po nekaj krogih so nekateri dirkači prvič zapeljali v bokse. V 8. krogu sta se za trše različice gum odločila Mark Webber in Felipe Massa, v 10. krogu je v boks zapeljal še Alonso. Krog pozneje sta se za postanek istočasno odločila tudi vodilna Rosberg in Vettel. Ko sta zapeljala nazaj na stezo, se je med njiju, na veliko veselje španskih navijačev, vrinil Alonso.

Rosberg, ki je drugič zapored dirko začel z najboljšega štartnega položaja, Alonsa in Vettla ni mogel dolgo zadržati za seboj, v 13. krogu sta oba dirkača švignila mimo. Nemec je hitro izgubil bitko z najbližjimi zasledovalci, kmalu po postanku sta ga prehitela še Massa in Räikkönen.

Vettel izgubil boj z Masso
Pri Ferrariju so se ob koncu 21. kroga prvi odločili za drugi postanek, v bokse so poklicali najprej Masso, nato še Alonsa. Pri Red Bullu so storili manjšo strateško napako, Vettel, tedaj vodilni, je drugi postanek opravil šele v 25. krogu in na stezo zapeljal za obema Ferrarijema. V 31. krogu je imel Alonso pred moštvenim kolegom 11 sekund naskoka, pred Vettlom in četrtouvrščenim Räikkönenom pa 18 sekund. 'Ledeno hladni Finec' je v 33. krogu s tveganim manevrom Vettla tudi prehitel, kar je dodatno razveselilo domače navijače.

Na polovici po mehkejše gume
Drugi del dirke so favoriti začeli z mehkejšimi različicami gum. V 37. krogu sta Alonso in Massa opravila tretji postanek, kmalu zatem je v boks zapeljal še Webber, Vettel je po nov set gum odšel šele v 40. krogu. Po tretjem postanku je vodil Alonso, drugi je bil moštveni kolega Massa, tretji pa Räikkönen, ki je tretji postanek opravil šele v 45. krogu. Četrta in peta sta bila dirkača Red Bulla, Vettel in Webber.

Alonso je tudi po zadnjem postanku (50. krog) ostal v vodstvu in vknjižil gladko zmago ter poln izkupiček točk, s katerim je zajetno zarezal v prednost Vettla, ki sicer ostaja v vodstvu, a ima pred drugouvrščenim Räikkönenom le še štiri točke naskoka.

Končni vrstni red po 66 krogih:
1. F. ALONSO Ferr. 1:39:16,596 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus +9,338 3. F. MASSA Ferrari 26,049 4. S. VETTEL Red Bull 38,273 5. M. WEBBER Red Bull 47,963 6. N. ROSBERG Mercedes 1:08,020 7. P. DI RESTA F. India 1:08,988 8. J. BUTTON McLaren 1:19,506 9. S. PEREZ McLaren 1:21,738 10. D. RICCIARDO Toro R. 1 krog Odstop: Grosjean, van der Garde, Vergne
Dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 89 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus 85 3. F. ALONSO Ferrari 72 4. L. HAMILTON Mercedes 50 5. F. MASSA Ferrari 45 6. M. WEBBER Red Bull 42 7. R. GROSJEAN Lotus 26 8. P. DI RESTA Force India 26 9. N. ROSBERG Mercedes 22 10. J. BUTTON McLaren 17 Konstruktorji:
1. RED BULL 131 4. MERCEDES 72 2. FERRARI 117 5. F. INDIA 32 3. LOTUS 111 6. McLAREN 29

Bilo je fantastično čustveno, navijači so mi res pomagali, kajti vseskozi čutiš podporo. Celotna ekipa je poskrbela za vsako najmanjšo podrobnost, saj smo si zmago zelo želeli. Dobrih predstav tu ne želimo končati.

Fernando Alonso
Alonso navdušil domače navijače