Sebastian Vettel je v Singapurju dosegel 33. zmago v formuli ena. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Singapurju dosegel 33. zmago v formuli ena. Foto: Reuters

Če sem iskren, o svetovnem prvenstvu ne razmišljam preveč. Trenutno samo uživam. Dnevi, kot sta bila danes in včeraj, je tisto, kar je v formuli ena najlepše. Kot sem že večkrat poudaril, stvari se ne zgodijo po nesreči. Naš uspeh je zasluga trdega dela celotnega moštva.

Sebastian Vettel
Vettel je vodstvo izgubil le na začetku dirke, ko je pred njega za nekaj sekund zapeljal Nico Rosberg. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je s senzacionalnim štartom že v drugem zavoju s 7. mesta zapeljal tik za drugouvrščenega Nica Rosberga. Na koncu se je s postankom manj veselil drugega mesta. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen, ki je pred dirko čutil bolečine v hrbtenici, je dirko začel na 13. mestu, a se je kljub vsemu z borbeno vožnjo in dobro taktiko zavihtel na najnižjo stopničko. Pri Ferrariju si v prihodnji sezoni obetajo podobne predstave 33-letnega Finca, ki je moštvu iz Maranella leta 2007 privozil zadnji dirkaški naslov. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Zaradi nesreče Daniela Ricciarda, ki je v 24. krogu trčil v zaščitno ograjo, je na stezo krog pozneje zapeljal varnostni avtomobil. Foto: Reuters
Vettel slavil pred Alonsom in Räikkönenom
Vettel drvi k četrtemu naslovu prvaka

Vettel je vodil praktično od začetka do konca. Vodstvo je za sekundo ali dve izgubil le na začetku dirke, ko je moral po odličnem štartu premoč priznati Nicu Rosbergu, ki pa je takoj zatem storil napako in trikratnega svetovnega prvaka znova spustil predse.

Tudi tokrat brez varnostnega avtomobila ni šlo, ta je na stezo zapeljal v 25. krogu, potem ko je v zaščitno ogrado trčil Daniel Ricciardo.

Senzacionalen štart Alonsa
Dirko je odlično začel Nico Rosberg, ki je že v prvem zavoju švignil mimo Sebastiana Vettla, a je takoj zatem storil napako in zapeljal za Nemčev dirkalnik. Še učinkovitejši je bil Fernando Alonso, ki je s 7. mesta po zunanji strani brezkompromisno prehitel štiri dirkače in že do drugega ovinka dohitel drugouvrščenega Rosberga. Dobro sta začela tudi Nico Hülkenberg, ki je pridobil dve mesti, in Sergio Perez, ki je s 14. mesta ujel rep deseterice. Po dve mesti sta izgubila Romain Grosjean (5.) in Lewis Hamilton (7.).

Svetovni prvak hitro nabral prednost
Vettel je začel hitro nabirati prednost pred najbližjimi zasledovalci, ta je po 7 krogih znašala nekaj manj kot 7 sekund. V 11. krogu je prvi postanek na dirki opravil Kimi Räikkönen, nato sta v bokse zapeljala še Felipe Massa in Mark Webber, ki je imel težave z zadnjimi gumami. V 15. krogu je postanek opravil Alonso, ki je ob vrnitvi na stezo obtičal za Paulom Di Resto in na ta račun izgubljal približno osem desetink na krog v primerjavi z Rosbergom (in Vettlom). Dva kroga pozneje je v boks zavil še Vettel in po brezhibnem postanku zadržal vodstvo, medtem ko je prednost v naslednjih krogih narasla že na 9 sekund.

Varnostni avtomobil po nesreči Ricciarda
V 24. krogu je v zaščitno ogrado ob zavoju št. 18 trčil bodoči Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo, zaradi katerega je krog pozneje na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Dirkači so hitro zavili v bokse, Vettlova prednost dobrih 9 sekund pa je v trenutku skopnela. Ob odhodu varnostnega avtomobila s steze v 31. krogu je bil vrstni red dirkačev naslednji: 1. Vettel, 2. Rosberg, 3. Webber, 4. Hamilton, 5. Alonso. Vettlu so v moštvu po radijski zvezi dejali, da ima več kot dovolj goriva, in mu naročili, naj v naslednjih krogih dirka povsem neovirano. To je 26-letni Heppenheimčan tudi storil - dirkal je izjemno hitro in si v petih krogih privozil že več kot 10 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Räikkönen razblinil Buttonove sanje
Vettel je bil razred zase, nabral si je že več kot 20 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci, vodstvo je zadržal tudi po postanku v 45. krogu. Za njega je zapeljal Alonso, tretji je bil Button, potem ko so postanke opravili tudi Webber in oba mercedesa, ki so se na stezo vrnili na rob deseterice. Taktiko s postankom manj so izbrali pri Buttonu, Perezu, Räikkönenu in Alonsu. Taktika se je obrestovala predvsem Alonsu in Räikkönenu - kljub precej načetim gumam in posledično veliko izgubljenemu času sta se zadržala pri vrhu, saj je na dirkališču v Marina Bayu zelo težko prehitevati. Do konca dirke se je pri vrhu zgodila le še ena sprememba, in sicer v 55. krogu, ko je s fantastičnim manevrom Buttonu prve stopničke v letošnji sezoni preprečil Räikkönen.

S trkom v zaščitno ograjo v zavoju št. 7 je končnico dirke začinil Di Resta, vendar varnostni avtomobil ni več zapeljal na stezo, tako da se vrstni red pri vrhu do konca ni več spremenil. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je Vettel, ki je zmagal tretjič zapored, še povečal prednost pred drugouvrščenim Alonsom. Ta zdaj znaša debelih 60 točk. Do konca je še šest dirk, naslednja bo v Jeongamu (Južna Koreja) 6. oktobra.

Dirka za VN Singapurja, Marina Bay

Končni vrstni red (61/61):
 1. S. VETTEL    Red B. 1:59:13,132
 2. F. ALONSO    Ferrari    +32,627
 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus       43,920
 4. N. ROSBERG   Mercedes    51,155
 5. L. HAMILTON  Mercedes    52,159
 6. F. MASSA     Ferrari   1:03,877
 7. J. BUTTON    McLaren   1:23,354
 8. S. PEREZ     McLaren   1:23,820
 9. N. HÜLKEN.   Sauber    1:24,261
10. A. SUTIL     F. India  1:24,668
                                   
Odstop: Ricciardo, Grosjean        
                                   

Skupni vrstni red (13/19):

Dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull       247
 2. F. ALONSO    Ferrari        187
 3. L. HAMILTON  Mercedes       151
 4. K. RÄIKKÖNEN Lotus          149
 5. M. WEBBER    Red Bull       130
 6. N. ROSBERG   Mercedes       116
 7. F. MASSA     Ferrari         87
 8. R. GROSJEAN  Lotus           57
 9. J. BUTTON    McLaren         54
10. P. DI RESTA  Force India     36
                                
Konstruktorji:
 1. RED BULL  377   4. LOTUS    206
 2. FERRARI   274   5. McLAREN   76
 3. MERCEDES  267   6. F. INDIA  62
                                

Če sem iskren, o svetovnem prvenstvu ne razmišljam preveč. Trenutno samo uživam. Dnevi, kot sta bila danes in včeraj, je tisto, kar je v formuli ena najlepše. Kot sem že večkrat poudaril, stvari se ne zgodijo po nesreči. Naš uspeh je zasluga trdega dela celotnega moštva.

Sebastian Vettel
Vettel slavil pred Alonsom in Räikkönenom
Vettel drvi k četrtemu naslovu prvaka